Чи треба призначати окремий день жінкам для знань?

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі брати і сестри по усьому світу, у межах нового випуску із серії «Разом з благородним хадісом». Ми починаємо з найкращого привітання: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

У розділі «Чи  треба призначати окремий день жінкам для знань?», у коментарях Ібн Хаджара аль-Аскаляні до «Сахіху» аль-Бухарі — «Фатхуль-Барі» — приводиться наш сьогоднішній хадіс:

Від Адама, йому — від Шуби, йому — від Ібн Ісбахані, йому — від Абу Саліха Заквана, йому — від Абу Саіда аль-Худрі передається, що:

قَالَتْ النِّسَاءُ لِلنَّبِيِّ (صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ): غَلَبَنَا عَلَيْكَ الرِّجَالُ فَاجْعَلْ لَنَا يَوْمًا مِنْ نَفْسِكَ، فَوَعَدَهُنَّ يَوْمَا لَقِيَهُنَّ فِيهِ، فَوَعَظَهُنَّ وَأَمَرَهُنَّ، فَكَانَ فِيمَا قَالَ لَهُنَّ: مَا مِنْكُنَّ امْرَأَةً تُقَدِّمُ ثَلَاثَةً مِنْ وَلَدِهَا إِلَّا كَانَ لَهَا حِجَابًا مِنْ النَّارِ، فَقَالَتْ امْرَأَةٌ: وَاثْنَتَيْنِ؟ فَقَالَ: وَاثْنَتَيْنِ

«(Одного разу) жінки сказали Пророку ﷺ: «З причини наявності чоловіків нам не надається можливість послухати твої наставляння. Виділи ж для нас (особливий) день на свій розсуд!». Він ﷺ призначив їм день. У той день Посланець ﷺ робив їм наставляння і давав деякі повеління. Серед його ﷺ слів було: «Для будь-якої із вас, у якої помруть троє її дітей, вони обов’язково послужать захистом від вогню». Одна жінка спитала: «А (якщо їх буде) двоє?». Він відповів: «І двоє теж».

Ось вона — любов і турбота Посланця Аллаха ﷺ. Він ﷺ спонукує прагнути увійти через врата Рая. Якщо у чоловіка є дві доньки і він добре про них піклувався, навчав їх основам і нормам Ісламу, то такий чоловік увійде у Рай. Щасливий той, кому дарував Аллах подібну милість і честь. І нещасний той, хто не оцінив даної милості ці не скористався божественним даром, залишивши своїх доньок, наприклад, на з’їдання очам монстрів через огидне вбрання.

О, мусульмани!

Мова йшла про того, хто проявляє турботу про двох доньок. Але що стосується того, хто піклується про усіх мусульманських доньок? Що можна сказати про того, хто проявляє про них турботу у такий час, коли Захід усіляко старається, щоб жінки виходили із дому одягнутими, але у той же час оголеними? О,майбутній халіф! Як же тобі буде складно врятувати доньок Умми, витягнути їх із болота невігластва і капіталізму. Тобі доведеться зруйнувати поняття свобод і рівності між статями та інші розкладаючі суспільство поняття. О,майбутній халіф, о, еталон турботливого ставлення! Для тебе блага звістка про Рай. А також той, хто веде діяльність по встановленню ісламської системи правління, — і для тебе блага звістка про Рай.

О, Аллах! Наблизь якнайшвидше встановлення Халіфату за методом пророцтва, у якому об’єднається розірване на частини тіло мусульман і який покладе край їх лихам. О, Аллах! Осяй Землю Своїм світлом! Амінь!

До нових зустрічей, дорогі слухачі, при вивченні наступного хадісу Пророка ﷺ. нехай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Марьям
10 Джумада аль-ахіра 1441 р.х.
04.02.2020 р.

Головне меню