Аяти Корана у якості махра

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Барі фі Шарх Сахіх аль-Бухарі» в розділі «Кращий із вас — той, хто вивчає Коран і навчає йому інших» наводиться хадіс:

Передав Амр ібн Аван від Хаммада від Абу Хазіма, що Сахль ібн Саад сказав:

أَتَتْ النَّبِيَّ، صلى الله عليه وسلم، اِمْرَأَةٌ فَقَالَتْ إِنَّهَا قَدْ وَهَبَتْ نَفْسَهَا لِلَّهِ وَلِرَسُولِهِ صلى الله عليه وسلم، فَقَالَ: مَا لِي فِي النِّسَاءِ مِنْ حَاجَةٍ، فَقَالَ رَجُلٌ: زَوِّجْنِيهَا قَالَ: أَعْطِهَا ثَوْبًا، قَالَ: لَا أَجِدُ، قَالَ: أَعْطِهَا وَلَوْ خَاتِمًا مِنْ حَدِيدٍ، فَاعْتَلَّ لَهُ، فَقَالَ: مَا مَعَكَ مِنَ الْقُرْآنِ؟ قَالَ: كَذَا وَكَذَا، قَالَ: فَقَدْ زَوَّجْتُكَهَا بِمَا مَعَكَ مِنَ الْقُرْآنِ

«Одного разу до Пророка прийшла жінка і запропонувала себе у дружини, на що Посланець Аллаха сказав: «У мене немає потреби в жінці». Тоді один із мусульман сказав: «О, Посланець Аллаха , видай її заміж за мене». Пророк сказав йому, щоб він подарував їй що-небудь із одягу, але у того не знайшлось цього, потім він сказав,щоб той знайшов обручку із заліза, але і цього у нього не знайшлось. Тоді Посланець Аллаха спитав його: «Що ти знаєш із Корану?», — і він відповів: «Ось-таку і ось-таку суру». І тоді Посланець Аллаха одружив їх в обмін на те, що він знав із Корану».

Махр — це фард в Ісламі, це певна плата чоловіка дружині. У випадку розлучення махр допоможе жінці переїхати в новий дім; це її честь, це плата за насолоду чоловіка, це закон Всевишнього Аллаха. В цьому хадісі роз’яснено, що у махра немає певної міри. Посланець Аллаха ﷺ сказав чоловіку, який хотів одружитись, щоб він дав в махр що-небудь із одягу, потім обручку із заліза, а потім щось із аятів Корана.

Навіть якщо зміст хадісу обертається навколо одруження і обов’язковості махру, треба звернути увагу, що аяти Корану були прийняті у якості махра однією жінкою. Посланець Аллаха ﷺ пояснив нам, що величина махра не є причиною одруження або відмовою від нього. Іслам закликає до одруження, детально описуючи, що представляє собою подружнє життя, а також роз’яснює обов’язки кожного із подружжя. Посланець Аллаха ﷺ не заборонив одруження з причини малої кількості майна у чоловіка. Проте, як багато сьогодні братів, які не можуть одружитись з причини високого махру! Скільки молодих мусульманок залишились самотніми з причини високого махру?! Хто може віддати свою доньку заміж в обмін на аяти із Корану ? Хіба ми — не мусульмани?! Хіба Мухаммад ﷺ — не приклад для подражання? Хіба ми не можемо прийняти нашу релігію так, як зрозуміла її жінка, яка прийняла у якості махра Слова Всевишнього Аллаха? Хіба не досить нам підступів наших ворогів?

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва . Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Абу Марьям
30.06.2022

Головне меню