Прагнення виконати вимогу Шаріату

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Барі фі Шарх Сахіх аль-Бухарі» у розділі «Обов’язковість Раю для шахіда» наводиться хадіс:

Передав Саід ібн Амр і Сувейд ібн Саід від Суфьяна, від Амра, що Джабір сказав:

قَالَ رَجُلٌ: أيْنَ أنَا يَا رَسُولَ اللهِ إنْ قُتِلْتُ؟ قَالَ فيِ الْجَنَّةِ فَأَلْقَى تَمَرَاتٍ كُنَّ فِي يَدِهِ، ثُمَّ قَاتَلَ حَتَّى قُتِلَ

«Один чоловік спитав: «О, Посланець Аллаха, де я опинюсь, якщо мене вб’ють?». Він відповів: «В Раю», — і тоді (цей) чоловік викинув фініки, які він тримав у руці, (кинувся у бій) і бився, поки його не вбили».

Це був Умайр ібн аль-Хамам — сподвижник, якого виховав Посланець ﷺ в першому ісламському заснуванні. Він був у битві, і в голову йому прийшло питання: «Де я опинюсь, якщо буду вбитий?». Умайр знав відповідь на це питання, але як нібито він хотів особисто почути це від Посланця Аллаха ﷺ, і він почув «в Раю». Потім він викинув недоїдені фініки, кинувся у бій і бився, поки не був вбитий.

Це чудовий приклад із житті сподвижників Посланця Аллаха ﷺ, які спонукають нас до прагненню виконати наказ Аллаха, як тільки ми про нього дізнались. Скільки часу треба, щоб з’їсти фініки? Три хвилини чи менше? Умайр порахував цей час занадто довгим, щоб відкладати те, що йому стало відомо.

А як ми сьогодні ставимось до наказів і заборон Аллаха? Яку частину законів ми виконуємо? Ми живемо у часи, коли більшість мусульман відхилилась від законів Аллаха. Хто може послідувати прикладу Умайра? Хто може приєднатись до тих, хто веде діяльність для піднесення цієї релігії і встановлення Халіфату, який об’єднає мусульман під керівництвом одного халіфа, який реалізує в житті Шаріат Аллаха?

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Абу Марьям

Головне меню