Найбільш улюблена для Аллаха справа — виконання Його обов’язкових приписів

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Барі фі Шарх Сахіх аль-Бухарі» в главі «Смиренність» наводиться хадіс: «Передається від Мухаммада ібн Усмана ібн Карама, від Халіда ібн Махляда, від Сулеймана ібн Біляля, від Шаріка ібн Абдуллаха, від Ати, від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إنَّ اللَّهَ قَالَ: مَنْ عَادَى لِي وَلِيًّا فَقَدْ آذَنْتُهُ بِالحَرْبِ، وَمَا تَقَرَّبَ إِلَيَّ عَبْدِي بِشَيْءٍ أَحَبَّ إِلَيَّ مِمَّا افْتَرَضْتُ عَلَيْهِ، وَمَا يَزَالُ عَبْدِي يَتَقَرَّبُ إِلَيَّ بِالنَّوَافِلِ حَتَّى أُحِبَّهُ، فَإِذَا أحْبَبْتُهُ، كُنْتُ سَمْعَهُ الَّذِي يَسْمَعُ بِهِ، وَبَصَرَهُ الَّذِي يُبْصِرُ بِهِ، وَيَدَهُ الَّتِي يَبْطِشُ بِهَا، وَرِجْلَهُ الَّتِي يَمْشِي بِهَا، وَإِنْ سَأَلَنِي لَأُعْطِيَنَّهُ، وَلَئِنِ اسْتَعَاذَنِي لَأُعِيذَنَّهُ، وَمَا تَرَدَّدْتُ عَنْ شَيْءٍ أَنَا فَاعِلُهُ تَرَدُّدِي عَنْ نَفْسِ المُؤْمِنِ؛ يَكْرَهُ المَوْتَ، وَأَنَا أَكْرَهُ مَسَاءَتَهُ

«Аллах сказав: «Хто буде ворогувати з Моїм наближеним, тому Я оголошу війну. Найбільш улюбленим для Мене із усього, що робить раб Мій у прагненні наблизитись до Мене, є те, що Я поставив йому в обов’язок . І раб Мій буде шукати наближення до Мене за допомогою додаткового поклоніння, поки Я не полюблю його. Коли ж Я полюблю його, то стану його слухом, за допомогою якого він чує, його зором, яким він бачить, його рукою, якою він буде брати, і його ногою, за допомогою якої він буде ходити. І якщо він попросить мене про щось, то Я дарую йому це, і якщо він буде шукати у Мене захисту, Я неодмінно захищу його. І ні в чому із здійснюваного Мною Я не проявляю вагання більше, аніж у вилученні душі із тіла Мого віруючого раба, який не бажає помирати і якому Я не бажає завдавати страждання».

Наближений — це благочестивий віруючий. Віра включає в себе переконання, праведні вчинки, дотримання наказів і заборон Аллаха. Мусульманин, який дотримується приписів Аллаха, набуває певного окрасу, він подібний чистому білому папірцю,але кожен його вчинок залишає на ньому чорну пляму, і це вада. Чим більш набожний мусульманин, тим ближче він до Аллаху, і тим ближче Аллах до ньому. Мусульманин наближається до Аллаху за допомогою додаткових благодіянь, поки Аллах не полюбить йогою Він звертається до Аллаху з мольбою, і Аллах відповідає йому.

Проте, поглянувши сьогодні на положення мусульман, виникає низка питань. Чому деякі мусульмани залишили виконання обов’язкових справ заради виконання додаткових? Чому виконання додаткових справ вони прийняли за основу, у той час як обов’язкові залишили без уваги? Ви бачите, як вони із року в рік квапляться здійснити умру, але при цьому залишили звіт правителя, який замахується на їх права. Ви бачите, як деякі мусульмани підкоряються правителю, у той час як він ослухається Аллаха. Чому мусульмани підносять додаткові справи над обов’язковими? Невже вони не знають законів, які стосуються правління не тим, що ниспослав Аллах? Чи є у них розум, яким вони розуміють? В наведеному вище хадісі Посланець Аллаха ﷺ сказав:

«(Всевишній Аллах говорить:) Найбільш улюбленим для Мене із усього, що робить раб Мій у прагненні наблизитись до Мене, є те, що Я поставив йому в обов’язок».

Той, хто бажає бути наближеним до Аллаху, щоб Він полюбив його, повинен почати з виконання обов’язкових приписів, а потім звернутись до додаткових. Сьогодні найважливіший обов’язок, який наближає до Аллаху, — це діяльність над звеличуванням Його релігії за допомогою встановлення Другого Праведного Халіфату, який запровадить закони Ісламу всередині держави і понесе його як послання і вірне керівництво решті світу.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Абу Марьям
16 Мухаррама 1444 р.х.
14 серпня 2022 р.

Головне меню