«Аллах чує того, Хто відає Йому хвалу, і відповідає тим, хто сумлінний у благому»

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати і сестри, на черговій зустрічі у програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Передається від Абу Саіда аль-Худрі, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

سَيَأْتِيكُمْ أَقْوَامٌ يَطْلُبُونَ الْعِلْمَ، فَإِذَا رَأَيْتُمُوهُمْ، فَقُولُوا لَهُمْ: مَرْحَبًا مَرْحَبًا بِوَصِيَّةِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، وَاقْنُوهُمْ، قُلْتُ لِلْحَكَمِ: مَا اقْنُوهُمْ؟ قَالَ: عَلِّمُوهُمْ

«Прийдуть до вас люди у пошуках знань, і коли ви побачите їх, то скажіть: «Ласкаво просимо тим, хто був заповіданий нам Посланцем Аллаха!», — і навчайте їх» (Ібн Маджа).

Дорогі брати і сестри, даний хадіс вказує на те, що як у вченого, так і у того, хто шукає знання, є свої достоїнства, і вони володіють певними правами один перед одним. Той, хто володіє знаннями, повинен вітати і допомагати тому, хто прийшов до нього у пошуках знань. Сам факт того, що Посланець Аллаха ﷺ назвав того, хто шукає знання, «своїм заповітом», вказує на важливість і серйозність цього питання.

О, мусульмани! Найбільш благородні знання — це ті, які зв’язують наше життя з Ахіратом. Немає блага в знаннях, які обмежені тільки цим життям та його красотами без зв’язку з Ахіратом. Тут мова йде у перше чергу про вчених-раббані, для яких довольство Аллаха вище за усе. Такий вчений повинен застосовувати вивчені знання в житті, закликати до них і проявляти терпіння перед випробуваннями на цьому шляху. Тут виникає питання: де знаходяться ці вчені Умми, де їх знання? Чому вони не навчають людей законам релігії? Чому вони мовчать, у той час як попираються права Умми? Як Аллах відповість на дуа, якщо вчені бездіяльні? Хіба Посланець Аллаха ﷺ не застерігав від знань, які не приносять користі, і від дуа, яке не буде прийнято? О, вчені, які шукають знання, проявіть рішучість і вкажіть Уммі, що рішення її проблеми полягає у встановленні другого Праведного Халіфату, адже Халіфат – це обіцянка Аллаха і блага звістка Його Посланця ﷺ.

О, Аллах, прискор час Праведного Халіфату, де правління буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амінь!

До наступних зустрічей, дорогі брати і сестри, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах, Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Абу Марьям
21.06.2021

Головне меню