Брехня і відповідні до неї справи

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас , наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!
Передав Ахмад ібн Юнус від Ібн абу Зіба, від Макбурі, від його батька, від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالعَمَلَ بِهِ وَالجَهْلَ، فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ

«Якщо (чоловік під час посту) не залишить брехливі слова і справи, відповідні цим словам, і невігластво, то у Аллаха немає потреби в тому, щоб (такий чоловік залишав свою їжу і питво» (Бухарі).

Краща мова — мова Аллаха, кращий шлях — шлях Його Посланця ﷺ.

Цей благородний хадіс застерігає нас від одного із великих гріхів, а саме — завдавати шкоду мусульманам і людям у цілому. Брехня і обман — за допомогою них чоловік віддаляється від істини. Той, хто використовує брехню, в змозі нашкодити правдивому і чесному. Посланець Аллаха ﷺ в цьому хадісі також застерігає від невігластва; тут мається на увазі невігластво по відношенню до своєї релігії і обов’язкам в житті. З причини невігластва мусульманин впадає в гріхи, і брехня — один із цих гріхів. Брехня викликає гнів Аллаха і посягає на честь інших людей.

Відносно несправедливості треба зазначити, що Аллах заборонив її самому Собі. Несправедливість неприйнятна, вона неприродна для чоловіка, навіть невіруючі намагаються віддалятись від неї. Хадіс завершується словами, що той, хто не залишить обман, — Аллах не потребує його посту.

Пост у місяць Рамадан — це одна із найбільш великих і кращих справ перед Аллахом. Аллах у жодному разі не потребує нашого посту або інших справ; тут мова йде про те, що Аллах не прийме такий пост. Не личить мусульманину брехня і обман, він повинен залишатись чесним і справедливим, і люди навколо нього повинні відчувати безпеку.

О, Аллах! Допоможи нам бути правдивими, полегши для нас знання, яке принесе користь нам і усім людям, і позбав нас від брехні і брехунів! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Махір Саліх

Головне меню