Скромність — частина іману

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В шарху імама ан-Нававі до «Сахіх» Мусліма у розділі «Справи віри» наводиться хадіс: «Передається від Абдуллаха ібн Мухаммада, від Абу Аміра, від Сулеймана ібн Біляла, від Абдуллаха ібн Дінара, від Саліха від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха сказав:

الإيمَانُ بِضْعٌ وَسِتُّونَ شُعْبَةً وَالحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنَ الإيمَانِ

«Іман включає в себе шістдесят відгалужень, і скромність — одне із них».

Насправді іман має ступені і рівні, і багато людей не звертають на це уваги. Якщо хтось із них робить намаз або тримає пост, то одразу вважає, що виконує усі приписи Ісламу і ближче усього знаходиться по іману і пізнав Всевишнього. Проте це не так, адже невігластво охопило Умму в результаті правового і ідейного занепаду. В цьому хадісі є те, що повинен усвідомити кожен мусульманин.

Скромність, згадана в хадісі, є лише одним із прикладів того, що означає бути віруючим. Адже іман не обмежується значенням шахади, намазу, посту або закяту; він також охоплює взаємовідносини чоловіка зі своїм Творцем, з самим собою і з іншими людьми. Отож, мусульманин повинен залишатись скромним перед Аллахом, перед собою і перед іншими, і тоді у нього будуть прояви великого нраву. Якщо скромність — це якість, яка обов’язкова в взаємовідносинах серед людей, то що говорити про інші якості? Немає сумніву, що суспільство, яке володіє високим нравом, буде мати своє певне забарвлення, і воно буде суспільством, де правлять високе положення, могутність і іман. Але коли з’явиться в Уммі цей великий нрав, адже немає того, хто буде сіяти насіння цього нраву? Коли це буде, якщо на чолі Умми стоять порочні правителі?

О, Аллах!Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва! Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Абу Марьям

Головне меню