Мирське життя тимчасове, а Останнє життя — краще і довше

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з с благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Передає Абдуллах ібн Масуд, що одного разу Посланець Аллаха ﷺ сказав:

اِسْتَحْيُوا مِنَ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ حَقَّ الْحَيَاءِ، قَالَ: قُلْنَا: يَا رَسُولَ اللهِ، إِنَّا نَسْتَحِي، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ، قَالَ: "لَيْسَ ذَلِكَ، وَلَكِنْ مَنِ اسْتَحْيَى مِنَ اللهِ حَقَّ الْحَيَاءِ، فَلْيَحْفَظِ الرَّأْسَ وَمَا حَوَى، وَلْيَحْفَظِ الْبَطْنَ وَمَا وَعَى، وَلْيَذْكُرِ الْمَوْتَ وَالْبِلَى، وَمَنْ أَرَادَ الْآخِرَةَ، تَرَكَ زِينَةَ الدُّنْيَا، فَمَنْ فَعَلَ ذَلِكَ، فَقَدِ اسْتَحْيَا مِنَ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ حَقَّ الْحَيَاءِ

«Соромтесь Всемогутнього Аллаха належним чином». Люди сказали: «О, Посланець Аллаха, ми соромимось, хвала Аллаху», — на що Пророк сказав: «Ні, не так. Той, хто щиро соромиться Аллаха, повинен оберігати свою голову і усе, що від неї (розум, очі, вуха, рот і т.д.), повинен оберігати своє черево і усе, що в ньому (їжа, питво та ін..), повинен пам’ятати про смерть і лиха. Той, хто бажає Вічного життя, повинен відмовитись від прикрас земного життя. Той, хто буде вчиняти так — це і є сором’язливість Всемогутнього Аллаха» (Ахмад).

Краща мова — мова Аллаха, кращий шлях — шлях Його Посланця ﷺ. Цей благородний хадіс розповідає нам про пророцьке наставляння; можливо, у деяких людей є неясність у цьому питанні. Сором’язливість — одне із відгалужень віри, це наказ Аллаха, а не те, як собі розуміє його людина. Одного разу Посланець Аллаха ﷺ велів своїм сподвижникам соромитись Аллаха, на що вони відповіли, що вже роблять це, але Посланець Аллаха ﷺ роз’яснив, що таке справжня сором’язливість.

Сором’язливість перед Аллахом — це оберігати і контролювати свій розум і свої думки згідно з бажанням і довольством Творця. Мусульманин повинен старатись залишити марні справи і зайнятись більш важливими, йому належить концентрувати свої думки на поклонінні Аллаху і підкоренні Його наказам . Також мусульманин повинен стежити, щоб його їжа і питво були із розділу дозволеного, а також сторонитись забороненого. Посланець Аллаха ﷺ, говорячи про сором’язливість, нагадав про смерть і лиха, тому нам треба завжди бути готовими до зустрічі з Аллахом і пам’ятати, що за допомогою лих і нещасть Аллах випробовує Своїх рабів, і за терпіння їх чекає нагорода в Судний День, а це величезне нагадування для нас.

Підбиваючи підсумки вищесказаному, Посланець ц Аллаха ﷺ підкреслив: щоб досягти щастя в Останньому житті, необхідно жертвувати прикрасами і задоволенням мирського життя. Мирське життя з його задоволеннями відволікає нас — і воно тимчасове, — у той час як Наступне життя краще — і воно вічне, — і це гідна мета, щоб тільки до неї прагнути.

Нам треба захистити себе і свій розум і бути переконаними у допомозі Аллаха. Нам необхідно зробити нашу сором’язливість перед Аллахом своєю метою і триматись шляху, який прокреслив нам Посланець Аллаха ﷺ в хадісі.

О, Аллах! Зроби Останнє життя нашою метою і захисти нас від зіпсованості розуму і бажань. О,Аллах, віддали нас від насолод цього світу, які віддаляють нас від вічного Раю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Махір Саліх
31.05.2022

Головне меню