Слідування праведним халіфам поверне нас до Халіфату

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Передав Абдурразак від Баккара, від Халляда ібн Абдуррахмана, від Абу Туфайля, що він чув, як Хузайфа ібн Яман сказав:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَلَا تَسْأَلُونِي؟ فَإِنَّ النَّاسَ كَانُوا يَسْأَلُونَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنِ الْخَيْرِ، وَكُنْتُ أَسْأَلُهُ عَنِ الشَّرِّ، إِنَّ اللَّهَ بَعَثَ نَبِيَّهُ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَدَعَا النَّاسَ مِنَ الْكُفْرِ إِلَى الْإِيمَانِ، وَمِنَ الضَّلَالَةِ إِلَى الْهُدَى، فَاسْتَجَابَ لَهُ مَنْ اسْتَجَابَ، فَحَيِيَ مِنَ الْحَقِّ مَا كَانَ مَيْتًا، وَمَاتَ مِنَ الْبَاطِلِ مَا كَانَ حَيًّا، ثُمَّ ذَهَبَتِ النُّبُوَّةُ فَكَانَتِ الْخِلَافَةُ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ

«О, люди, чому ви не запитаєте мене? Воістину, люди питали Посланця Аллаха про благе, я ж питав його про погане. Аллах відправив Свого Посланця , і він закликав людей до віри і прямому шляху після їх невір’я і омани. Відповіли на заклик Аллаха ті, хто відповів. Ожило із істини те, що було мертвим , і згинуло із брехні те, що було живим. Потім закінчився період пророцтва , і прийшов Халіфат за зразком пророцтва» (Ахмад).

Краща мова — мова Аллаха, кращий шлях — шлях Його Посланця ﷺ.

Люди жили у пітьми і омані , поки не був відправлений Посланець Аллаха ﷺ. Він ﷺ вивів людей до світла Ісламу і прямому шляху. У час правління Пророка ﷺ було повне і бездоганне застосування законів Ісламу в життя. Потім Посланець Аллаха ﷺ помер, залишивши після себе праведних халіфів, які продовжили його шлях і роз’яснили мусульманам закони їх релігії.

В цьому хадісі Посланець Аллаха ﷺ повідомляє, що після нього будуть халіфи, які йтимуть по його шляху. Звідси виходить, що наш розвиток і піднесення пов’язано з Халіфатом і праведним халіфом. Після того, як ми позбавились халіфа і Халіфату, ми опинились в тяжкому стані, у нас немає ані сили, ані влади, ми як здобич перед хижаком. Якщо ми бажаємо величі і розвитку, допомоги і довольства Аллаха, ми повинні послідувати нашим праведним попередникам, сподвижникам і праведним халіфам. Тоді ми досягнемо в Ісламі того, чого досягли вони. Аллах не змінює положення людей, поки вони самі не змінять його.

О, Аллах! Ми просимо тебе про захист від невігластва і порочності! О, Аллах, даруй нам благородне суспільство на чолі з халіфом , який реалізує Твої закони в життя! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати , на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Махір Саліх

Головне меню