Немає переваги однієї людини над іншою

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В шарху імама ан-Нававі до «Сахіх» Мусліма в темі «Підмітання мечеті і прибирання сміття, ганчірок і щіпок» наводиться хадіс: передав Сулейман ібн Харб від Хаммада ібн Зайда, від Сабіта, від Абу Рафіа, що Абу Хурайра розповів:

أَنَّ رَجُلاً أَسْوَدَ أَوِ امْرَأَةً سَوْدَاءَ كَانَ يَقُمُّ الْمَسْجِدَ، فَمَاتَ، فَسَأَلَ النَّبِىُّ، صلى الله عليه وسلم، عَنْهُ فَقَالُوا مَاتَ. قَالَ: أَفَلاَ كُنْتُمْ آذَنْتُمُونِى بِهِ، دُلُّونِى عَلَى قَبْرِهِ. أَوْ قَالَ قَبْرِهَا — فَأَتَى قَبْرَهُ فَصَلَّى عَلَيْهِ

«Одного разу чорношкірий (або чорношкіра), який підмітав поли в мечеті, помер. Коли Пророк ﷺ, спитав про нього, йому сказали: «Він помер». Почувши про це, він вигукнув: «І ви нічого не сказали мені про це?! Покажіть мені його (або її) могилу!» − після чого він прийшов до цієї могили і зробив над нею заупокійну молитву».

Проблема не пов’язана з білими або чорними, оскільки Іслам взагалі не робив відмінності між людьми в кольорі їх шкіри, в силі, в походженні і т.д. Єдина відмінність між людьми — в богобоязливості, і цьому навчив нас Посланець Аллаха ﷺ. Коли помер чорношкірий чоловік, який підмітав мечеть, сподвижники особисто не зробили заупокійну молитву (джаназа) над ним, Посланець Аллаха ﷺ спитав про нього, а потім особисто прочитав молитву над ним.

Що відбувається сьогодні з мусульманами, що вони почали робити відмінність між собою в залежності від того, хто в якому місті або в якій країна проживає? Вони роблять відмінність по походженню і національності, по багатству і бідності, по освіченості і неграмотності, як нібито Іслам має відношення до одних і не має відношенні до інших із них. Це те, про що застерігав Посланець Аллаха ﷺ в хадісі:

لَا فَضْلَ لِعَرَبِيٍّ عَلَى أَعْجَمِيٍّ وَلَا لِعَجَمِيٍّ عَلَى عَرَبِيٍّ وَلَا لِأَحْمَرَ عَلَى أَسْوَدَ وَلَا أَسْوَدَ عَلَى أَحْمَرَ إِلَّا بِالتَّقْوَى

«Немає переваги у араба над неарабом, як і у неараба над арабом. Як і не має переваги білої людини над чорною, як і чорної над білою! Перевага одних людей над іншими може бути лише в богобоязливості».

Посланець Аллаха ﷺ показав нам і роз’яснив, що люди рівні один перед другим. Так чому ж у деяких мусульман змінився погляд на це? Чому вони повернулись до доісламському невігластву? Причиною цього занепаду послужило розділення мусульман на частини, яке було наслідком угоди Сайкс-Піко. Невіруючі посіяли розбрат серед Умми, і вона розпалась на багато держав, кожну зі своїм правителем, армією і прапором.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Абу Марьям

Головне меню