Бути хорошої думки про Аллаха

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

 

Нехай благословить вас Аллах, наші шановні слухачі радіостанції Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір. Ми раді вас привітати на нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Кращим початком нашого випуску є привітання Ісламу: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Наводиться у збірці «Cахіх аль-Бухарі» в главі «Відвідування хворих»:

حَدَّثَنَا مُعَلَّى بْنُ أَسَدٍ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ مُخْتَارٍ، حَدَّثَنَا خَالِدٌ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، رضى الله عنهما، أَنَّ النَّبِيَّ، صلى الله عليه وسلم، دَخَلَ عَلَى أَعْرَابِيٍّ يَعُودُهُ ـ قَالَ ـ وَكَانَ النَّبِيُّ، صلى الله عليه وسلم، إِذَا دَخَلَ عَلَى مَرِيضٍ يَعُودُهُ فَقَالَ لَهُ:‏ لاَ بَأْسَ طَهُورٌ إِنْ شَاءَ اللَّهُ‏‏.‏ قَالَ قُلْتَ طَهُورٌ، كَلاَّ بَلْ هِيَ حُمَّى تَفُورُ ـ أَوْ تَثُورُ ـ عَلَى شَيْخٍ كَبِيرٍ، تُزِيرُهُ الْقُبُورَ‏.‏ فَقَالَ النَّبِيُّ، صلى الله عليه وسلم:‏ فَنَعَمْ إِذًا

«Нам розповів Муалля ібн Асад і Абдульазіз ібн Мухтар від Халіда, від Ікріми, від Ібн Аббаса (р.а.), що Посланець ﷺ вирушив відвідати хворого бедуїна. Кожного разу, коли Пророк ﷺ відвідував хворого, він зазвичай говорив йому: «Не хвилюйся, якщо Аллах побажає , це буде спокутуванням (за твої гріхи)». Бедуїн сказав: «Ти говориш , спокутування? Ні, це усього лише лихоманка, яка уражає старого і без його волі веде його в могилу». Пророк ﷺ сказав: «Тоді так, це так».

Висловлювання Пророка ﷺ «Не хвилюйся» означає, що хвороба очищає чоловіка від гріхів. Якщо врешті решт чоловік одужає, то він набуде два блага — здоров’я і очищення, у протилежному випадку — очиститься від гріхів.

В хадісі вказується «Ні, це усього лише», тобто лихоманка і нічого більше; «уражає» — хвороба робить його слабким; «без його волі веде його в могилу» — лихоманка вбиває його, на що то Пророк ﷺ відповідає: «Тоді так, це так». Ібн ат-Тін сказав: можливо, що це молитва за нього, а можливо , що це звістка про те, що хвороба приведе його до смерті.

Пророк ﷺ, відвідуючи хворого бедуїна , говорить йому про те, що зробить його терплячим, переносячи свою хворобу, — це нагадування про те, що хвороба спокутує гріхи. Якщо бедуїн вилікується, то набуде і здоров’я і спокутування гріхів, а в гіршому випадку його гріхи отримають спокутування. Також Пророк ﷺ молився за хворого, прохаючи Аллаха, щоб ця лихоманка стала причиною очищення його гріхів і вилікування від хвороби. Хворий бедуїн не визнав слова Пророка ﷺ і сказав: «Ні, це усього лише лихоманка, яка уражає», — замість того, щоб прийняти підтримку Пророка ﷺ. він міг би заспокоїти себе тим, що хвороба мине, але він дивився на свою хворобу з негативної сторони. Коли Пророк ﷺ побачив це в ньому, то сказав: «Тоді так, це так». Якщо б цей бедуїн вважав Аллаха Милостивим, то Аллах неодмінно би воздав йому милістю, але він думав про Аллаха погано, і воздалось йому відповідно. В деяких передачах цього хадісу говориться, що цей бедуїн не прокинувся вранці.

Мусульманин завжди повинен думати про Аллаха позитивно і бути упевненим в тому, що будь-яке нещастя яке спіткало його, є для нього благом. У той же час думка про Аллаха повинна супроводжуватись благою справою. Аллах ﷻ сказав:

فَمَنْ كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

«Той, хто сподівається на зустріч зі своїм Господом, нехай робить праведні діяння і нікому не поклоняється поруч зі своїм Господом» (18:110).

Ми самі є тими, хто робить себе щасливим , вдаючись до Аллаху, і ми самі є тими, хто робить себе нещасними, забуваючи і віддаляючись від Аллаха. Так що обирайте шлях, який ви хочете — «або вдячний , або невдячний».

Дорогі слухачі, до зустрічі з вами та іншими пророцькими хадісами, ми ввіряємо вас Аллаху. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Афран Тураб
8 Сафара 1444 р.х.
4 вересня 2022 р.

Головне меню