Кроки до зміненню і підготовці до Судному дню

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Бари фі шарх Сахіх аль-Бухарі» в главі «Слова Пророка ﷺ: «Я був відправлений разом з Часом як ці два пальці (пальці)» наводиться хадіс: «Передав Саід ібн Абу Марьям від Абу Гассана, від Абу Хазіма, від Сахля, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

بُعِثْتُ أَنَا وَالسَّاعَةَ هَكَذَا وَيُشِيرُ بِإِصْبَعَيْهِ فَيَمُدُّ بِهِمَا

«Я був відправлений разом з цим Часом ось так», — вказуючи двома пальцями і витягуючи їх».

Священний Корана постійно попереджає нас про наближення Судного дня. Це день, коли людина позбавиться усього, окрім своїх діянь . Сказав Всевишній Аллах:

اقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَ

«Наблизився до людей розрахунок з ними, проте вони зі зневагою відвертаються» (21:1),

اقْتَرَبَتِ السَّاعَةُ وَانْشَقَّ الْقَمَرُ

«Наблизився Час, і розколовся Місяць» (54:1),

وَمَا يُدْرِيكَ لَعَلَّ السَّاعَةَ تَكُونُ قَرِيباً

«Звідки тобі знати, можливо, Час близько?» (33:63).

В цьому благородному хадісі наш Посланець ﷺ показав, скільки часу залишилось до Судного дня, і цей час складає різницю довжини середнього і вказівного пальців.

Міркуючи над цим хадісом, мусульманин усвідомлює своє існування в цьому світі, він розуміє, що йому треба підготуватись до зустрічі зі своїм Господом. І немає різниці , мова йде про далеку дату, як Судний день, або ж про близьку, як смерть. Ми повинні робити вчинки, які врятують нас від покарання Аллаха, ці справи повинні бути відчутними і вагомими. В наші дні найважливіше — це змінення порочної реальності та усіх її компонентів. Недосить для мусульманина бути проповідником чи вчителем в мечеті. Через те, що група людей починає заучувати Коран, від цього реальність не змінюється. Деякі сідають за написання книг, від яких немає користі, деякі вдаються до дуа, але цього недосить. Навіть якщо усі ці справи є благими, але вони не ведуть до цілі, вони не ведуть до змінень , вони не змінять Дар уль-куфр на Дар уль-Іслям. Змінення відбудуться тільки з встановленням Ісламської Держави, яка реалізує закони Ісламу в життя. Так в чому ж цінність знань про Судний день і розмови про нього, якщо немає страху , дій і зобов’язань?!

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям
7 Мухаррама 1444 р.х.
5 серпня 2022 р.