Роздум про віру: Як слід відповідати на основні питання? 2 ч.

Світогляд
Друкарня

Якими б не були питання, простими або складними, такими як глобальна проблема або основні питання, єдиною зброєю для їх вирішення є наша здатність мислити. Саме дякуючи нашому мисленню ми просуваємося вперед по життю через рішення чисельних питань, з якими ми зіштовхуємося щодня у процесі того, як ми влаштовуємо своє життя. Мислення дозволяє нам обійти небезпечні шляхи і приречені на провал проекти. І тому нам слід докласти усі свої розумові сили на те, щоб переконливо відповісти на основні питання і остаточно вирішити глобальну проблему, щоб жити зі спокійним серцем, не боячись неминучого кінця – смерті.

Шлях до істини проходить через відчутну реальну дійсність у цьому житті, а зовсім не через фантазії та здогадки, як це уявляє собі дехто.

Давайте спочатку нагадаємо основні поняття, які забуває дехто, що у результаті ввергає їх у заплутаний лабіринт. У даній статті ми знаходимося у пошуках істини і правильності, щоб виключити усе, що є неправильним або хибним. Очевидним в усіх сферах є той факт, що відмінністю правильної думки від неправильної, після зіткнення її з відчутною дійсністю, у якій ми живемо, слугує відповідність правильної думки реальній дійсності. Наприклад, думка про те, що дерево плаває на поверхні води, є описом певної відчутної дійсності. Для того щоб визначити правильність (достовірність) або неправильність (помилковість) цієї ідеї, достатньо зіставити її з реальною дійсністю. Іншими словами, будь-хто з нас може перевірити правильність (достовірність) цієї думки, поклавши шматок дерева у воду. Між тим думка про те, що вода може закипіти при 40°C є неправильною, що ми можемо зрозуміти за допомогою термометру, який ми помістимо у воду і помітимо, що вона закипає при 100°C. І так з усіма думками, будь вони економічні, політичні або історичні.

Що ж стосується уявлень та здогадок, то вони приведуть нас до можливих або неможливих висновків, навіть якщо початково вони відштовхувалися від правильних думок і реальності, але йшли шляхом абстрактного висновку, який не заслуговує на довір’я. Наприклад, ми можемо уявити орла, який високо літає в небі, і це цілком розумне уявлення. При цьому ми можемо також уявити собі, що цей орел літає у космосі, де не діє закон тяжіння і відсутній кисень. Однак це уявлення в реальності є неможливим явищем, тобто помилковим висновком. А тому, всупереч утвердженням багатьох, ми кажемо, що уявлення і здогадки не ведуть до істини через ймовірність легкого проникнення у фантазію людини помилкових думок, які знаходяться у суперечності з реальною дійсністю, що може зіпсувати усі висновки, отримані з правильної первинної думки.

Також не слід дозволяти емоціям брати верх над розумом, порушувати і розстроювати процес пошуку істини, тому що в емоціях простежується ймовірність схилення до помилкової думки, як, наприклад, неможна вважати, що завжди будеш молодим. Також в емоціях простежується ймовірність схилення до невизнання реального факту, як, наприклад, відмова від визнання того, що близьку і дорогу нам людину вразила небезпечна хвороба. І тому не варто емоціям і чуттєвим поривам брати гору над нашою свідомістю до такого степеню, щоб почати відкидати відчутні істини.

Існує також інший фактор, який може бути перешкодою нашому пошуку істини, - це соціальне середовище. Так, близьке до нас соціальне оточення, наприклад – родина, може бути прихильне до неправильних думок з якогось питання або теми і буде відкидати будь-яку думку, яка знаходиться у суперечності з думками цієї сім’ї, не дивлячись на її достовірність. Суспільство своєю вагою намагається впливати на індивідуумів, щоб вони прийняли для себе його уявлення і думки, незалежно від того, є вони правильними або ні.

Кажучи коротко, людина, яка шукає істину, зіштовхується з безліччю шипів і перешкод на своєму шляху. Ось тому нам слід рішуче обходити усі ці перешкоди у ході нашого розумового процесу.

У силу важливості правильної відповіді на основні питання, тобто значущості рішення глобальної проблеми, необхідно використовувати найвищий рівень мислення. Для того щоб успішно здійснити поставлену задачу і уникнути помилок під час розумового процесу, ми повинні, перш за все, пізнати реальність розумового процесу з усіма його складовими елементами та механізм його роботи. Тільки так ми зможемо гарантувати правильне функціонування мислення і убезпечити себе від впливу попередніх оцінок. Необхідно досліджувати і порівнювати усі рівні мислення, щоб у своєму пошуку належної істини, правильної категоричної відповіді на основні питання і остаточного рішення глобальної проблеми людства ми могли керуватися найвищим рівнем мислення.

Для початку нагадаємо головну роль мислення в житті людини.

Найбільша важливість мислення в житті людини

Людина перевершує тварин, рослини та неживі творіння виключно дякуючи мисленню. Використовуючи свій розум, людина формує свою поведінку в житті і розвивається, прокреслює своє майбутнє і вживає певні заходи. Вона відкидає ті рішення, які її розум вважає помилковими, і дотримується тих рішень, які її розум вважає правильними. Варто відзначити, що такі науки, як історія, будівельна інженерія, математика, механіка, електроніка, біологія, медицина і так далі – усі вони є корисними плодами тонкого концентрованого розумового процесу. А тому людина вправі відрізнятися від інших дякуючи цим плодам у силу її здатності мислити. Дивлячись на людське життя, можна із твердістю сказати, що плідне (результативне) мислення грає найважливішу роль в житті не лише однієї людини, але і всього людства загалом. Ось тому вкрай необхідно звернути увагу на механізм мозкової діяльності і зрозуміти його інструментарії.

Метод, згідно з яким відбувається розумовий процес, його компоненти, рівні та межі його потенціалів мають прямий вплив на активність пошуку істини і правильних думок при вирішенні життєвих проблем.

Для початку постараємося ясно описати розумовий процес, тобто відповісти на питання: «Що відбувається всередині мене між підготуванням рішення (або оцінки) для чогось і фактичним винесенням цього рішення (або оцінки)?».

Якщо ми уважно розглянемо складові частини думки, тобто мислення, ми помітимо, що їх не більше чотирьох елементів. ІншаАллах, на наступній зустрічі ми докладно поговоримо про ці складові (елементи) думки.
 

Головне меню