Щодо медичного страхування і виплати страховки роботодавцем робітникові

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання:

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух! наш учений, нехай Аллах збільшить ваші знання і піднесе вас. Хочу спитати про обов’язки роботодавця з приводу виплат за постраждалого на роботі робітника. Чи зобов’язаний роботодавець покривати витрати на лікування робочого у випадку виробничої травми, без різниці – стався нещасний випадок через недбалість самого робітника або сама по собі робота становить небезпеку, наприклад будівника тощо? У випадку якщо роботодавець був застрахований і замість нього виплати здійснює страхова компанія чи дозволяється робочому брати компенсацію? І нехай Аллах віддасть вам благом. Від «Я раб Авнак».

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятух!

1. Якщо роботодавець домовлявся з робітником про те, що буде оплачувати витрати, пов’язані з його і тільки здоров’ям, або членам його родини включно в обмін на що він урізав частину щомісячної заробітної платні робочого – то подібне дозволяється. Тому що основний договір було укладено по найму і це відома справа, а зобов’язання роботодавця перед робочим або членами його родини на загашення витрат по здоров’ю виступає умовою договору про найм на роботу включно. Кажучи про умови за укладення договорів, то вони доречні якщо тільки не існує тексту, який говорить про зворотне, наприклад дозволяє заборонене або забороняє дозволене. Тут немає потреби у тексті окремо, який дозволяє подібні умови, навпаки повинен бути відсутнім забороняючий умови текст. Іншими словами, це не подібно до вчинків, де за основу береться суворе дотримання норм і необхідний текст, який говорить про дозволеність вчинку. Умови договорів зворотно цьому дозволяються окрім випадку коли приводиться текст про їх заборону. Від Касіра ібн Абдуллаха ібн Амра ібн Ауфа аль-Музаній від його батька, від діда, що Пророк Аллаха ﷺ сказав:

  وَالْمُسْلِمُونَ عَلَى شُرُوطِهِمْ إِلَّا شَرْطًا حَرَّمَ حَلَالًا أَوْ أَحَلَّ حَرَامًا

«Мусульмани стоять на своїх умовах, окрім тих, які забороняють дозволене або дозволяють заборонене», передав ат-Тірмізі.

Це з одного боку, з іншого усе ж дана виплата становить собою частину заробітної платні робочого, яка була вилучена з неї. Звідси медичне страхування з боку роботодавця перед робочим – дозволена справа.

2. У випадку коли договір про медичне страхування підписаний між роботодавцем і страховою компанією. За страховими випадками якого компанія виплачує постраждалому на роботі робочому певну суму, то для робочого дозволено отримувати дану виплату, тому що він особисто не підписував договір страхування і роботодавець також не виступав від його особи представником. Таким чином гріх за договір про страхування лягає на роботодавця, який підписав договір зі страховою компанією.
Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
13 Раджаб 1435р.х.
12.05.2014р.

Серія відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіля Абу ар-Рашти на питання відвідувачів його сторінки у Facebook.

Головне меню