Чи вважається прибуток дозволеним або забороненим?

Відповіді Аміра
Друкарня

Питання:

Хай береже вас Аллах. Питання моє полягає у наступному: дозволеним або забороненим є прибуток? Іншими словами, якщо людина бажає придбати землю, але не має необхідної суми. Вона звертається до третьої особи зі своєю пропозицією, на що та відповідає згодою за умови, що земля буде оформлена на неї і подальше її придбання у неї буде за ціною дорожче купівельної. Подібного роду договір дозволений або ні? Різниця у ціні від продажної з землі вважається ріба або прибутком? Хай Аллах віддасть вам благом. Від «Suha Mostafa».

Відповідь:

Ва алейкум ассалям ва рахматуллахі ва баракятух!

Не дозволяється укладати два договори всередині однієї угоди, тобто дві виступаючі проти одна одної умови. Наприклад неможна домовитися таким чином, о я у тебе купую машину на умовах, що ти купуєш у мене землю. Так чинити неможна. Кожний договір повинен бути виконаний як окрема одиниця, не виступаючи умовою в іншому договорі.

Вивів Ахмад від Абдуррахмана ібн Абдуллаха ібн Масуда від свого батька, який сказав:

نَهَى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ صَفْقَتَيْنِ فِي صَفْقَةٍ وَاحِدَةٍ

«Пророк Аллаха ﷺ заборонив укладати два договори в одній угоді», що означає заборону на наявність двох договорів всередині одного, як наприклад: Я тобі продав цей свій будинок на тих умовах, що продам тобі інший свій будинок за такою-то ціною, або що ти мені продаси свій будинок, або що ти віддаси за мене заміж свою дочку. Усе це недозволено, тому що слова «я тобі продав свій будинок» означають договір, а слова «на умові, що ти мені продаси свій будинок» означають другий договір, які були об’єднані в одній угоді. Таке є неприпустимим.

Ваше питання пов’язане з подібною забороною. Укладається договір на те, що третя особа на даний момент купує землю у власника за готівку на тих умовах, що через деякий час вона продасть її вам за іншою завищеною ціною. Тут два договори, які зіштовхнулися всередині одного і це недозволено. Кожний договір повинен бути реалізований окремо, не виступаючи умовою один для одного. Прошу в Аллаха для вас блага у майні, родині і дітях.


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
18 Раджаб 1435р.х.
17.05.2014р.

Серія відповідей аміра Хізб ут-Тахрір, шейха Ата ібн Халіля Абу ар-Рашти на питання відвідувачів його сторінки у Facebook.

Головне меню