Іфтар до заходу сонця по помилці

Відповіді Аміра
Друкарня

Відповідь на питання від Мухаммада Аміна аль-Амірі

Питання: Ассаляму алейкум ва рахматуллахи ва баракятуху! Молимося за здоров’я і благополуччя нашого аміра в цей священний місяць. В нашому селі, в Тунісі, муаззін промовив азан за три хвилини до заходу сонця, і ми перервали пост, почавши іфтар (розговіння по завершенню денного посту). Пізніше із тієї ж мечеті нам повідомили, що азан був передчасним. Чи зараховується наш пост в цей день?

Відповідь: Ва алейкум ассалям ва рахматуллахи ва баракятуху.

Відповідь на Ваше питання міститься в книзі «Закони намазу» за авторством Алі Рагіба, виданої Хізб ут-Тахрір. Далі іде цитата: «Якщо той, хто тримав пост, прийняв їжу або вступив в статеву близькість, подумавши,що час намазу фаджр іще не настав, а він вже настав, або подумавши, що сонце вже зайшло, а воно іще не зайшло, тоді пост цього дня не зараховується, і він повинен восповнити цей день посту. Повідомляється, що Ханзала розповідав: «Одного разу ми були в Медині в місяці Рамадан, і на небі були хмари. Ми подумали, що сонце вже зайшло,і деякі люди почали іфтар. А Умар (р.а.) велів тим, хто почав іфтар, поститись іще один день замість цього дня». Також повідомив Хишам ібн Урва від своєї дружини Фатіми, а вона — від Асми, яка сказала:

أَفْطَرْنَا عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللَّهِ ﷺ فِي يَوْمِ غَيْمٍ، ثُمَّ طَلَعَتِ الشَّمْسُ قُلْتُ لِهِشَامٍ: أُمِرُوا بِالْقَضَاءِ؟ قَالَ: فَلَا بُدَّ مِنْ ذَلِكَ

«Одного разу у часи Посланця Аллаха був хмарний день, і ми почали іфтар. Але потім показалось сонце. Я сказала Хішаму: «Чи наказано нам восповнити пост?». Він відповів: «Так, це необхідно зробити» (Ібн Маджа)» (кінець цитати).

Ви приступили до іфтару, як було вказано у питанні, за три хвилини до заходу сонця. Якщо усе насправді було так, тоді Ви повинні восповнити пост цього дня після завершення місяця Рамадан. Але на Вас немає гріха за передчасне порушення посту,тому що Ви зробили це не навмисно, а причиною Вашого розговіння став промовлений азан.

Спочатку муаззін повинен переконатись в заході сонця, щоб не створювати людям труднощів, промовляючи азан передчасно, особливо в місяці Рамадан. Поговоріть з муаззіном на цю тему, щоб він промовляв азан вчасно.

Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
25 Рамадана 1444 р.х.
16.04.2023 р.

Низка відповідей вченого Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти, аміра Хізб ут-Тахрір, на питання, задані на його сторінці в «Фейсбук» на тему «Фікх»

Головне меню