Нові політичні реалії у Пакистані

Відповіді на питання
Друкарня

Питання:

27 грудня 2012 року Білавал Бхутто Зардарі(Bilawal Bhutto Zardari), 24 - річний син пакистанського президента Зардарі і колишнього прем’єр-міністра Беназір Бхутто, офіційно заявив про початок своєї політичної кар’єри  на політичній арені Пакистану. Прошу пояснити причини такого оберту подій у теперішній момент. Чи пов’язано  це із всезагальними виборами у Пакистані, наміченими на 2013 рік.

Відповідь:

1 – Політичний істеблішмент у Пакистані і в усьому індійському контингенті є монопольним надбанням великих та заможних династій, що взяли участь у політиці правлячих родин з перших днів проголошення незалежності від британського правління. Ці родини затвердили абсолютне панування над політичним життям у Пакистані, Індії та Бангладеш за підтримки таких глобальних сил, як Британія та Америка. Ці родини вважають правління у цих країнах приватним споконвічним правом. Тому не дивно бачити, що політичною ареною у Пакистані монополізує родина Бхутто або родина братів Шаріфа, в Індії - родина Ганді, а в Бангладеш - династії Діяурахман та Шейх Муджибурахман.

Склад розуму Білавала побудований на цій основі. Відносно участі у пакистанській політиці, він вважає це засобом продовження свого спадку, отриманого від своєї матері Беназір Бхутто, яка у свою чергу успадкувала це від свого батька Алі Бхутто. Білавала неодноразово підкреслив цей політичний спадок і усіма силами намагається зберегти його. У своєму виступі на церемонії з нагоди закриття усипальниці його матері він заявив: "ПНП (Пакистанська Народна Партія) - це не просто політична партія, це наше життя".

2 –Іноземні сили (сверхдержави) і розвідувальні управління їх докладають максимум зусиль і витрачають багато часу на Індійському континенті на те, щоб виростити і заручитися вірністю представників цих політичних династій, щоб вони керували замість них. Це один з оптимальних способів сверхдержав у затвердженні свого панування та гегемонії. Коли повноваження будь-якого члену з цих родин завершується, коли він опиняється безкорисним або коли він не припиняє відповідати бажанням своїх господ, тоді ці сверхдержави намагаються позбутися від нього, або шляхом відправки його на пенсію, а бо через вбивство його. Родина Бхутто не раз переживала вбивство своїх членів або замахи на них у ході геополітичного зіткнення між Британією та Америкою на отримання свого домінування над ПНП (Пакистанською Народною Партією). Тому не дивно бачити те, як Британія та Америка люб’язні  та заохочують Білавал, щоб він йшов по шляху своєї матері або діда.

3 –Іще одним фактором офіційного проголошення Білавала про свою політичну кар’єру  є закріплення ПНП (Пакистанської Народної Партії), яка переживає нелегкі часи і істотно втрачає довіру до неї через численні корупційні скандали, нерентабельну політику та класовість.  Також ці скандали завдали значних втрат рейтингу Зардарі та різко знизили здатність Пакистанської Народної Партії вести ефективну передвиборчу кампанію на всезагальних виборах, намічених на цей рік. Тому молодий Біларал вступив до участі у політичній діяльності, щоб відновити традиційні цінності партії і народну підтримку з числа невдоволених виборців. Це у багато чому нагадує випадок з Рахулем Ганді, коли вона намагалася підняти рейтинг партії ІНК (Індійський Національний Конгрес) декілька років тому. Варто зазначити, що через свій юний вік Білавал не в змозі брати участь у майбутніх всезагальних виборах. Тому його роль скоріше формальна, ніж реальна. Це лише початок тривалого шляху політичної кар’єри.

4 –Але мабуть найважливішим фактором даної заяви Білавала виступає те, що Америка вкрай потребує нових облич, які ще не забруднені корупційними скандалами, щоб задіяти їх у політичному житті Пакистану. Сьогоднішній політичний істеблішмент у Пакистані складається з корумпованих та некомпетентних політиків, які не в змозі представляти інтереси своїх виборців. Тому через входження Імрана Хана на політичну арену у 2011 році і Білавала - у 2012 році, Америка сподівається знайти шляхи рішення проблемі народного невдоволення політичною ситуацією, у якій знаходиться країна.

Таким чином, вступ Білавала на політичну арену у Пакистані - це черговий імпульс деяким кадрам ПНП (Пакистанській Народній Партії) перед початком майбутніх всезагальних виборів, а також старт його політичної кар’єри Так чи інакше Америка зіштовхується з великими перешкодами у пошук нових облич для політичної арени на тлі ворожого відношення до Америки і зростаючого політичного пробудження у народі. Саме тому Америка докладала зусиль, щоб зміцнити позиції Імрана Хана, що у свою чергу відкрило людям очі. І сьогодні люди бачать в Імрані Хані проамериканського ставленика через те, що Америка підтримала його і оточила проамериканськими політиками, щоб забезпечити збереження американської гегемонії у Пакистані. Тому, скоріш за все, народ буде дивитися на Білавала так само як дивиться на його батька Зардарі, якщо не гірше.

27 Сафар 1434 р.х.
06.01.2013

Головне меню