Чи дозволяється акторам театру грати ролі, перевтілюватися в інших людей, копіюючи їх слова і вчинки?

Відповіді на питання
Друкарня

 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Питання:

Чи дозволяється акторам кіно або театру виконувати ролі інших людей, цитуючи їх слова або копіюючи їх поведінку? Чи буде відноситися той же хукм і до тих, хто озвучує мультяшні персонажі, тварин?
Відповідь:

Відносно акторів кіно і театру. Вони грають ролі сторонніх людей, виголошують промови тих, роль яких виконують. Наприклад, актор каже слова того, кого грає, в чому і міститься обман. Аж до того, якщо актору доводиться присягатися від ім'я цієї людини, він це робить. Більш того, увійшовши в роль реальної людини, дає розлучення, якщо останній насправді у житті чинив так само і розлучався з дружиною. Усе це заборонене (харам), обман заборонений. Людина буде нести відповідь за свої клятви, проголошене розлучення (талак) і усі інші слова. Тут неправильно говорити, що він усього лише виконував роль, адже усе те, що він говорив, було по його власному вибору, без примусу, за що він і буде запитаний:

مَا يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ
«Варто йому сказати слово, як при ньому опиняється готовий спостерігач» (50:18).

Що ж стосується мультяшних персонажів для дітей, то в цьому випадку актори озвучують героїв в обличчі будь-яких звірів або іграшок і т.д. для дітей. Я вважаю подібне дозволеним (мубах) і в цьому немає нічого поганого. Тому що актор у даному випадку не говорить від ім'я інших людей, він говорить від ім'я іграшок або тварин для дітей. Цілком очевидно, що іграшки або тварини не розмовляють, тим самим реальність брехні тут не застосовна. Більш того, намір цього криється у втішанні,  розважанні дітей, так само як це відбувається з іграшками.


18 Рамадан 1434 р.х.
27.07.2013

Головне меню