Подорож жінки. І чи дозволяється жінці бути послом?

Відповіді на питання
Друкарня

 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Запитання:

Ці речі, пов’язані з жінкою, я хотів би ясності у них, нехай винагородить вас Аллах благом:

1- Який є доказ на те, що жінці заборонено здійснювати хадж без махрама?

Відповідь:

Доказ наступний:

А – аль Бухарій передає зі слів Ібн Аббаса, нехай буде задоволений Аллах ними обома, що він чув, як (одного разу) Пророк, нехай благословить його Аллах та привітає, сказав: «Ні в якому разі не варто чоловіку залишатися наодинці зі (сторонньою) жінкою, якщо не буде з нею близького родича!» у його Сахіху від Ібн Аббаса, нехай буде задоволений ним Аллах, що Пророк, мир йому: «Жодна жінка не повинна подорожувати, окрім як з махрамом, і жоден чоловік не повинен вступати, якщо її махрам» (Почувши ці слова), один чоловік сказав (йому): «О, Посланець Аллаха, моя жінка (готується для здійснення) хаджу, а я зарахований (у військо для участі) у такому-то поході». (На це Пророк, нехай благословить його Аллах та привітає), сказав: «Вирушай та здійсни Хаджж разом зі своєю дружиною».  

Б- Ібн Хаджар у своєму коментарі хадісу  у книзі Фатху-ль-Барі, сказав: (хадіс передає Дааракутні та перевірено Абу Аваной, хадіс від Ібн Джурайджа від Амра ібн Дінар, наступними словами: «нехай жінка не здійснює хадж без махрама»).

Цю думку я вважаю вірною, і є інші подробиці … Аллах Той, хто наставляє на істинний шлях.

2 – Чи дозволено жінці бути послом, і якщо відповіддю буде «ні», тобто заборона, то чому? Зверніть увагу на те, що посольство не є правлінням?
Відповідь:

Усі справи, які вимагають особливого статусу, тобто усамітнення з кимось віч-на-віч, навіть якщо це відбувається іноді, жінці заборонено робити … А праця посла потребує усамітнення з кимось віч-на-віч, тому що існують теми, які посол, за наказом правителя, повинен особисто інформувати іншого правителя …І з цієї причини досить, нема потреби дивитися та вивчати інші речі, які говорять про призначення жінки на місії посольства.


08 Джумада ас-Санія 1434р.х.
19.04.2013р.

 

Головне меню