Обіцянка купити товар. Талак (розлучення) даний жінкою

Відповіді на питання
Друкарня

Дорогий брат, вітаю Вас ісламським привітанням.

Відповідь на перше питання:

1) Обіцянка купити товар у продавця, який цим товаром іще не володіє, не має ніякої зобов’язуючої сили, і подібна обіцянка не береться до уваги під час проведення торгових угод. Доки товар не опиниться у руках торговця (доки він не стане його власністю), лише після цього той, хто обіцяв, може купити цей товар або відмовитись від покупки.

Таким чином, товар, який був закуплений торговцем, належить лише йому, і він не може примусити до купівлі товару того, хто пообіцяв його купити.

2) Якщо людина ,яка спочатку пообіцяла купити, а потім порушила обіцянку , вирішить усе-таки дати торговцю якусь суму (щоб не зіпсувати добрі відносини між ними), то подібний прояв поваги дозволяється, проте це не є обов’язковим, як це обстоїть зі штрафами.

3) Товар є власністю продавця, і якщо він продав товар , неважливо, за велику суму або маленьку, то після продажу людина (яка обіцяла купити, але не купила) не має права вимагати частину прибутку від продавця, тому що товар — це майно продавця, а не її.

4) Якщо продавець побажає дати людині (яка обіцяла купити, але не купила) яку-небудь частину грошей із прибутку на тому підґрунті, що якщо б покупець не спонукав його до купівлі, то він з самого початку не купив би цей товар ,а так продавець зміг на цьому товарі заробити, то якщо продавець захоче дати йому якусь частину із прибутку, це дозволено, але не є обов’язковим. Це буде схоже на дар, подарунок або що-небудь подібне.

Висновок:

1) Товар належить продавцю, і він не може примусити іншого до купівлі. Обіцянка купити товарі у продавця, який цим то товаром не володіє , не має ніякої зобов’язуючої сили , і подібна обіцянка не береться до уваги під час проведення торгових угод. Причина цього полягає у тому, що торгівля товаром, якого немає на руках, (який не знаходиться у власності) в основі є неправильною (батиль), тому що на це є шаріатські докази.

2) Якщо продавець продав товар і отримав багато або мало прибутку, то прибуток належить йому, а не тому, хто обіцяв купити даний товар. Тому покупець, який обіцяв купити, не у вправі вимагати частину прибутку, тому що товар є власністю продавця.

3) Якщо продавець або покупець, який не відбувся, захочуть подарувати один одному якусь частину своїх грошей, то це дозволено.

Відповідь на друге питання:

В основі талак знаходиться не у руках жінок, якщо тільки під час укладання шлюбу чоловік не передасть право дати талак у руки своєї дружини, іншими словами, дасть їй можливість розлучитись з ним, коли вона побажає. І тому , якщо вона скаже чоловіку: «Я розлучилась з тобою», — то це буде вважатись одним талаком. Але якщо під час укладання шлюбу з боку чоловіка не буде озвучено, що талак — у руках дружини, то такі слова, як: «Я розлучилась з тобою», — нічого не будуть означати і не будуть братись до уваги.


19.02.2004

Головне меню