Угода у Швеції та її наслідки для єменської трагедії

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: 18 грудня 2018 року мережа французьких громадських міжнародних телеканалів «France 24» повідомила, що «зіткнення між урядовими військами і повстанцями - хоусітами в єменському портовому місті Ходейда відновились через декілька хвилин після вступу у силу угоди про припинення вогню, досягнутої у ході переговорів у Швеції при посередництві ООН» (див. «AFP» за 18.12.2018).

Інформаційним портал «SputnikArabic» повідомив: «Член делегації «Ансаруллах» заявив про то, що Стокгольмські угоди не передбачають здачу порту Ходейда або вихід хоусітів із міста. У відповідь на це міністр інформації Ємену сказав, що подібні заяви можна розцінити як саботаж угоди, на якій іще не висохли чорнила. Він підкреслив, що угода передбачала введення повстанських загонів із Ходейди та його портів у Червоному морі.

Питання полягає у тому, як могла виникнути суперечка, доки не висохли чорнила на угодах?! Як можуть спалахнути зіткнення по спливанню декількох хвилин після вступу у силу досягнутої угоди? Чому американці і британці вітають угоду? Чи варто очікувати від цієї угоди кінця єменській трагедії? Нехай винагородить Аллах Вас благом!

Відповідь:

Перш ніж перейти до Швецької угоди, по якій почались переговори у четвер 6 грудня 2018 року і яка закінчилась формальним рукостисканням 13 грудня 2018 року, треба описати ситуацію в Ємені наступним чином:

По-перше, після того, як хоусіти захопили контроль над Саною і фактично вигнали уряд Хаді із столиці, взявши під контроль більшу частину Ємену, їм гостро знадобилась якась «легітимність», щоб узаконити свою владу. Америка намагалась надати їм цю «легітимність». Але це було нелегко, адже політична еліта Ємену має глибокі коріння у лояльності до Британії. Тому головною і основною задачею, до здійснення якої прагнула Америка, стало визнання хоусітів у якості активної частини політичної карти Ємену. Як відомо, хоусіти складають невелике угрупування на півночі Ємену, зокрема — провінції Саада, і не користуються схваленням широких мас. Тому Америка прагнула підтримати хоусітів, щоб останні стали активним гравцем в Ємені, щоб без них не приймалось жодне рішення. Для цього були вжиті наступні  заходи:

1 — Саудівська Аравія втрутилась у «вихор рішучості» своїми операціями ВПС не для того, щоб знищити хоусітів, адже, у протилежному випадку, вона ввела б сухопутні війська. Навпаки, метою було зобразити із хоусітів захисників Ємену перед закордонним повітряним вторгненням і представити їх в образі героїв, які завоювали широке визнання серед народних мас.

2 — Поставити проанглійського президента Хаді у положення полоненого, що можна було з легкістю спричиняти на нього тиск, по необхідності і відповідно з вимоги планів.

3 — США ініціювали у Раді Безпеки ООН прийняття рішення про направлення до конфліктуючим в Ємені сторонам проамериканських посланців, про що був досягнутий успіх. Як відомо, Джамаль ібн Умар та Валід аш-Шейх мають тісні відносини з американцями.

Що стосується Британії, яка на протязі десятиріч мала міцний вплив в Ємені, то вона знає, що рух на півдні країни і хоусіти на півночі є інструментами у руках Америки для того, щоб запровадити свій вплив, що змітає усе на своєму шляху в Ємені, особливо після саудівського втручання в Ємен. Тому Британія поквапилась відбити ці американські плани і знешкодити ці інструментарії. Для цього Британія вжила наступне:

а) Привела у дію ОАЕ, які отримали таку ж роль, як і Саудівська Аравія. У дійсності, ОАЕ зіграли вирішальну роль у поверненні міста Адена та решти провінцій на півдні країни із рук хоусітів. Завдяки цій ролі з’явився громадський «Рух Півдня», який нейтралізував американських агентів і мінімізував їх вплив на події.

б) Направила свого старого агента Алі Салеха на північ країни і запровадила його у ряди хоусітів, щоб англійці роздобули позиції всередині них. Ці плани майже здійснилися, але замах і загибель Алі Салеха увінчали їх поразкою.

в) Постаралась усіма силами направити своїх людей із числа спецпосланців ООН. У цьому вона набула успіху і змогла пролобіювати призначення британця Мартіна Гріффітса новим міжнародним спецпосланцем в Ємені.

По-друге, Британія знала, що основою міці хоусітів є підтримка Ірану. Після закриття столичного аеропорту у Сані і встановлення контролю над південними портами морський порт міста Ходейда, розташований на узбережжі Червоного моря, став єдиною артерією Ірану для надання допомоги хоусітам. Тому ОАЕ націлились на порт Ходейди з тим, щоб взяти його під свій контроль. Усі скерування та бої навколо Ходейди стикались з засудженням Америки, яка засуджувала їх під приводом гуманітарної катастрофи і заявляла про те, що через морський порт міста Ходейди надходить в Ємен допомога мільйонам єменців. Америка поводить себе так, нібито вона бере до уваги гуманізм, який вона ж зі своїми агентами розчавила у Сирії ногами ООН при задушливій осаді міст та використанні бочкових бомб.

Насправді, Америка бажала знайти виправдання тому, щоб порт Ходейди залишався відкритим для іранської військової підтримки, яка ось вже більше року постачає балістичні ракети хоусітам, які використовуються Саудівською Аравією, а також безпілотні літальні апарати, які вони випускають по цілям в ОАЕ. У противагу цьому, Саудівська Аравія влаштовує маневри своїми літаками, фактично не наносячи ударів по бойовикам хоусітів. Наприклад, сили Хоусі осаджували Таіз, і їх позиції буди відкриті для нальотів ВПС, що дозволяло нанести удари по ним без усіляких зусиль і зняти осаду. Проте, незважаючи на це, хоусіти продовжують осаджувати місто Ходейда. Що стосується ОАЕ, то їх сили фактично наносили і наносять удари по хоусітам, і вони вигнали останніх із Ходейди,якщо б не американський тиск через Саудівську Аравію!

Таким чином, плани і інструментарії Америки не поєднувались з планами та інструментаріями Британії.  Америка прагнула врегулювати конфлікт політичним шляхом після того, як забезпечила хоусітам взяття під свій контроль над важливими регіонами Ємену,у той час як Англія жадає добитися якомога більшої кількості поразок хоусітів,щоб примусити останніх піти на відступ, тобто повернути їх у кордони території Саада, перш ніж розпочати фактичне політичне врегулювання. Тому усі попередні переговори були не більше аніж поличною «грою» для того, щоб відтягнути час. Потім йшли провальні раунди, такі як переговори у Кувейті і Женевські переговори на початку вересня 2018 року, які завершились нічим з причини відсутності делегації хоусітів, і так далі.

Таким чином, переговори закінчувались провалом, і хоусіти опинились перед великими небезпеками, які обіцяли швидке зміцнення силами, підтримуваними ОАЕ, свого контролю над провінцією і морським портом Ходейда після того, як останні вже повернули собі прикордонні райони цієї провінції. І тут найбільш яскраву роль зіграли ОАЕ, які мобілізують і приваблюють місцевих ополченців для ведення боїв у Ходейді. Саудівська Аравія опинилась у незручному положенні, яке не дозволяло їй виступити проти дій ОАЕ, враховуючи той факт, що обидві ці держави, тобто ОАЕ і Саудівська Аравія, є нібито «союзниками» в Єменській війні проти проголошеної мети — бойовиків хоусітів! І оскільки Америка намагається запобігти атакам по Ходейді, ОАЕ та Британія, яка стоїть за ними, вирішили виждати зручний час, коли Америка буде зайнята чимось більш важливим, аніж єменський конфлікт.

Так військові дії по Ходейді спалахнули на початку червня 2018 року, а саме — у мить великої зайнятості Америки підготовкою саміту з лідером Північної Кореї, який проходив у Сінгапурі 12 червня 2018 року. Іншими словами, англійці підібрали час, у якому Америка ледве могла зупинити військові дії. Так і трапилось: рада Безпеки не змогла зупинити бої навколо Ходейди. «У четвер 14 червня 2018 року РБ ООН не вдалось досягти угоди про негайне призупинення військової операції «Золота Перемога», яка проводилась арабською коаліцією на чолі з Саудівською Аравією та ОАЕ по звільненню міста-порту Ходейда на західному узбережжі Ємену» (див. «AlJazeeraNet» за 15.06.2018).

Військові дії навколо Ходейди і ймовірність утвердження ОАЕ і підтримуваних ними ополченців свого контролю над портом Ходейда стали найбільшою загрозою для влади хоусітів в Ємені. Тому хоусіти мобілізували усі свої сили, щоб не допустити вищезгаданого, а Америка задіяла усіх своїх політичних діячів з вимогою виразити серйозну стурбованість з приводу ризиків, що склались навколо гуманітарної ситуації в Ємені, зазначивши те, що порт Ходейда є рятівним кругом і головною артерією для запобігання голоду в Ємені. ОАЕ та їх місцеві союзники вичікували слушної нагоди для нанесення іще більших ударів, щоб добитися іще більших ударів, щоб добитися більшого просунення на місцях, щоб утвердити свій контроль над містом і портом. Цей план частково був досягнутий, а завершення його представляло велику загрозу для хоусітів і очікуваного впливу Америки в Ємені.

На протязі останніх місяців спорадичні зіткнення навколо Ходейди стали найнебезпечнішою рисою Єменської війни, особливо після того, як Америка опинилась нездатною дезорганізувати саудівсько-еміратівський альянс в Ємені і зупинити військову операцію лише з одного боку — Саудівської Аравії, враховуючи великий збиток, який може понести Саудівська Аравія в управлінні квазідержавами Перської затоки. Така ситуація продовжувалась без усіляких змінень, доки не виникла проблема — та критична ситуація з Саудівською Аравією у результаті звірського вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі на початку жовтня  2018 року.

По-третє, у результаті вбивства саудівського журналіста Хашоггі у Стамбулі виникли нові обставини навколо Саудівської Аравії, які Америка може використати у своїх інтересах:

1. Служби безпеки Саудівської Аравії скоїли звірський акт вбивства у своєму консульстві у Стамбулі, що призвело до публічної і непрямої міжнародної кампанії проти Саудівської Аравії з вимогою притягти до відповідальності саудівського наслідного принца Мухаммада ібн Сальмана за скоєння огидного акту вбивства, що виходить за межі усіх людських цінностей. Незважаючи на це, що Саудівська Аравія та інші тиранічні правителі в ісламському світі скоїли куди більші жахливі злодіяння проти своїх громадян, аніж вбивство саудівського журналіста у Стамбулі, дане злодіяння викликало резонанс і сплеск громадських настроїв, що примусило держави світу засудити це вбивство. Європейські країни хотіли використати це для того, щоб послабити американського агента Ібн Сальмана або віддалити його від влади, якщо вийде. Проте Америка швидко надала Ібн Сальману міжнародне прикриття за допомогою заяв президента Трампа, який виразив довіру словам наслідного принца Саудівської Аравії і піддав сумніву звинувачення на адресу кронпринца.

Трамп відкрито сказав, що він не відмовиться від контрактів на поставку зброї з Саудівською Аравією з причини надходження великих грошей, що створює робочі місця у Сполучених Штатах. Це підсилило тиск конгресменів на адміністрацію Трампа, яку почали звинувачувати у продажі так званих членами Конгресу «цінностей Америки» за саудівські гроші. Потім Сенат виразив різке засудження тому, що Трамп захищає Мухаммада ібн Сальмана. «У четвер 13 грудня Сенат США виразив історичний недвозначний докір адміністрації Трампа, проголосувавши за припинення американської військової підтримки у війні в Ємені і поклавши на наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммада ібн Сальмана відповідальність за вбивство журналіста Джамаля Хашоггі. Історичним кроком стало те, що більшість членів Палати представників  Конгресу — 56 голосів у противагу 41 голосу — проголосувало за резолюцію щодо припинення військової допомоги військовій кампанії, що проводиться Саудівською Аравією в Ємені», — повідомляє «Reuters» за 14.12.2018.

2. Коли посипалась велика кількість заяв членів Конгресу про необхідність порвати відносини з наслідним принцом Саудівської Аравії, тобто з щирим «американським агентом», деякі взагалі закликали припинити поставки зброї Саудівській Аравії. А це було тим, чим пишався Трамп, говорячи, що отримані із продажу озброєння гроші створюють робочі місця у США. Коли ситуація дійшла до цього, адміністрація Трампа вирішила швидко усіма силами увести увагу з проблеми Хашоггі та звинувачення Саудівської Аравії у його вбивстві на інше важливу питання, яке демонструє те, що Саудівська Аравія стоїть на стороні прав людини, миру, згоди і співпрацює з ООН.

Так Ібн Сальман був відмічений у співпраці по організації переговорів у Швеції. «Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш повинен бути присутнім на завершальному етапі переговорів у Швеції у четвер, щоб підтримувати зусилля свого посланця відносно початку політичного діалогу з метою припинення війни, що триває майже чотири роки», — повідомили американські інформагентства. Офіційне агентство саудівської преси повідомило, що Гутерріш зателефонував наслідному принцу Саудівської Аравії принцу Мухаммаду ібн Сальману, щоб обговорити «останні події на єменській арені і зусилля, прикладені у відношенні цього» (див. «Reuters» за 12.12.2018).

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш зробив акцент на внеску Ібн Сальмана: «У четвер 13 грудня на прес-конференції, що транслювалась «Аль-Арабія», Генсек ООН Гутерріш зазначив роль, які зіграв наслідний принц Мухаммад ібн Сальман у досягненні сьогоднішньої історичної угоди по Ємену між представниками «Ансаруллах» (хоусіти) та урядом Ємену. Заступник офіційного представника ООН Фархан Хак заявив журналістам у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку у четвер про те, що Антоніо Гутерріш назвав внесок наслідного принца Мухаммада ібн Сальмана «дуже важливим для підсумків консультацій» (див. «SputnikArabic» за 13.12.2018).

Таким чином, Америка продемонструвала роль наслідного принца настільки помітно, що Гутерріш був вимушений з похвалою відгукнувся про неї. «Я дякую наслідному принцу, його королівській величності принцу Мухаммаду ібн Сальмана, який підтвердив свою особисту життєво важливу підтримку цьому процесу», — сказав Гріффітс під час відеоконференції із Йорданії (див. «elwatannews.com» за 14.12.2018). Виходячи із вищенаведеного, стає ясно, що підписанням Швецької угоди США переслідували наступні три мети:

а) Покращення іміджу Саудівської Аравії.

б) Зняття міжнародного натиску з Саудівської Аравії.

в) Фінансовий шантаж Саудівської Аравії.

Найбільш важливою метою у цьому списку для Трампа є третя. Зрозуміло, Америка не буде покращувати імідж і не зніме натиск зі своїх агентів — Мухаммада ібн Сальмана та його батька. Навпаки, таким своїм жестом по відношенню до Ібн Сальману та його батьку Америка робить їм послугу, тобто демонструє те, як вона позбавила їх від «неприємностей», щоб потім експлуатувати їх у «викачці» великих грошей, отримуваних від продажу саудівської нафти, як плати за плати за усунення міжнародного тиску. Такий підхід поєднується зі «здирницьким» менталітетом Трампа, який ґрунтується на політиці «Плати $!».

3 — На цю зацікавленість Америки в укладанні цієї угод вказують зроблені високопосадовими особами США заяви, а також саме формулювання цих заяв:

— Сполучені Штати закликали до припинення вогню в Ємені на протязі 30 днів і наполягають на тому, щоб арабська коаліція, очолювана Саудівською Аравією, зупинила бомбардування цивільних районів в Ємені. Міністр оборони Джеймс Меттіс закликав сторони конфлікту в Ємені припинити вогонь на потязі 30 днів і розпочати серйозні переговори по пошуку кінця військовому конфлікту у країні. Заява пролунала під час його виступу у вашингтонському Інституті світу. «У перспективі, на протязі найближчих 30 дів я хотів би побачити усі сторони за столом переговорів, які будуть засновані на припиненні вогню і відкликанні військ від кордонів», — повідомив голова оборонного відомства. Він підкреслив, що «сторони, які воюють одна з одною в Ємені, повинні рухатись до мирного врегулювання конфлікту. Ми не можемо відкладати рішення на майбутнє, ми повинні досягти цього на протязі наступних 30 днів, ця проблема стоїть перед нами вже дуже давно. Я вірю, що влада Саудівської Аравії та ОАЕ до цього готова» (див. «alkhaleejonline.net» за 31.10.2018).

— Сполучені Штати направили генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша для участі у переговорах у Швеції і спричинення тиску на переговорні делегації, щоб гарантувати прийняття угоди або хоча б початку угоди і не залишати справи пробританському спецпосланцю ООН по Ємену Матріну Гріффітсу. «Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш повинен бути присутнім на завершальному етапі переговорів у Швеції у четвер, щоб підтримати зусилля свого посланця  відносно початку поличного діалогу з метою припинення війни, що триває майже чотири роки» (див. «Reuters» за 12.12.2018).

— Саудівська Аравія примусила президента Ємену Хаді прийняти запропоновану угоду. Як повідомили джерела «AlJazeeraNet»: «Саудівська Аравія спричинила тиск на президента Ємену АбдРаббо Мансура Хаді, щоб він направив делегацію уряду Ємену у Швецію для того, щоб обговорити і прийняти угоду про припинення вогню у місті Ходейда та його морському порту на Червоному морі». Джерела повідомили, що урядова делегація представила «проживаючому нині в Ер-Ріяді» президенту Хаді документ з рекомендацією, щоб останній не підписував угоду у силу того, що у ній відкрито не оговорені вимога того, щоб хоусіти покинули місто Ходейда та його порти. Проте президент Ємену підписав її після серйозного тиску з боку Саудівської Аравії на протязі останніх декількох годин (див. «AlJazeeraNet» за 13.12.2018).

— Екстрене призначення генерала у відставці Патріка Каммарта із Нідерландів для стеження за дотриманням режиму припинення вогню та відведенням військ. «ООН обрала генерала у відставці Патріка Каммарта із Нідерландів керівником місії по спостереженню за припиненням вогню між єменськими сторонами», — говориться у повідомленні. Спецпосланець ООН по Ємену Мартін Гріффітс заявив, що відставний генерал Патрік Каммарт із Нідерландів погодився очолити комітет, який буде стежити за дотриманням режиму припинення вогню і відведенням військ в Ємені. «Генерал Каммарт, можливо, прибуде у регіон у найближчі дні», — додав Гриіффітс (див. yemen-now.com за 14.12.2018). «Прес-секретар ООН Стефан Дюжаррік сказав, на наприкінці тижня, а точніше — у четвер, команда співробітників ООН на чолі з генералом Каммартом вилетить в Йорданію, а потім у міста Сана і Ходейда», — повідомляє веб-сайт raialyemen.com за 20.12.2018.

— Сполучені Штати публічно привітали цю угоду. Держсекретар США Майк Помпео привітав угоду зі словами: «Мир в Ємені став можливим» (див. «BBC» за 14.12.2018). «Ці переговори між урядом Ємену і хоусітами представляють собою рішучий перший крок», — сказав він у своїй заяві. «Мир можливий. В усіх сторін є можливість розвинути цей імпульс і покращити життя усіх єменців. Для того, щоб рухатись уперед, усі повинні спільно працювати над зняттям напруженості та припиненням триваючих бойових дій», — зазначив держсекретар Помпео (див. «almashhad-alyemeni.com» за 14.12.2018).

— Сполучені Штати відправили свого посла в Ємені Метью Толера на зустріч з хоусітами. «Американський посол в Ємені Метью Толер під час своєї участі у конференції та переговорах у Стокгольмі заявив: «Ми провели офіційну зустріч з представниками, у т.ч. з представниками делегації Хоусі. Я зустрічався з деякими представниками групи хоусітів  у чудовому місці. У дійсності, це була чудова зустріч  », — повідомив Метью Толер. При цьому він зазначив, що ці зустрічі були офіційними. «Будь-яка зустріч, яку я провожу, вважається офіційною, оскільки я є американським послом в Ємені 24 години на добу», — заявив посол (див. «aawsat.com» за 13.12.2018).

По-четверте, незважаючи на те, що Швецька угода була досягнута під американським тиском і схвалена згодом, як було згадано вище, усе ж таки Британія привітала її з тієї причини, що Америка сформувала переважну громадську думку через гучні заяви про гуманітарну кризу, лиха, голод і захворюванні дітей в Ємені внаслідок військового конфлікту, а також загиблих і поранених. Америка говорила про усе це та інше, нібито це трапилось сьогодні!

Таким чином, атмосфера, створена Америкою для підписання угоди, не залишила Британії нічого, окрім як привітати цю угоду, але по своїй натурі, для того, щоб осідлати хвилю і перенаправити у свою сторону або, принаймні, мінімізувати її швидкість. У вівторок МЗС Британії заявив про те, що вітає припинення вогню в Ємені. «Голова МЗСу Обьєднаного Королівства Джеремі Хант високо оцінив зусилля спеціального посланця ООН в Ємені Мартіна Мартина Гріффітса у пошуках мирного врегулювання на веб-сайті британського МЗСу», — повідомляє агентство theyemen.net за 18.12.2018.

При цьому Британія внесла у Раду Безпеки ООН свій проект для розгляду даної угоди під приводом пошуку шляхів її реалізації:

— Британія прагне ініціювати іншу міжнародну резолюцію, і тому вона внесла на розгляд РБ ООН інший законопроект. Постійний представник Великобританії при ООН Карен Пирс заявила: «Об’єднане Королівство, маючи пряме відношення до єменської справи у Раді Безпеки, відновить разом зі своїми партнерами роботу над проектом резолюції для того, щоб підтвердити досягнуту між сторонами угоду, надати допомогу її реалізації і дозволити ООН стежити за дотриманням сторонами пунктів угоди і виробити наступні невідкладні кроки» (див. сайт yemenshabab.net з посиланням на офіційний сайт британського уряду за 14.12.2018).

— Дипломати заявили: «Рада Безпеки ООН вивчає британський проект резолюції, що вимагає від Генсека ООН Антоніо Гутерріша надати до кінця цього місяця пропозиції відносно контролю над дотриманням припинення вогню у Ходейді. Британія передала у руки членам РБ ООН проект резолюції, який є меморандумним додатком для угоди. Іще незрозуміло, коли цей проект буде виставлений на голосування, де для його прийняття вимагатиметься 9 голосів, а також те, щоб ніхто із США, Франції, Китаю, Росії або самої Британії не скористався своїм правом «вето» (див. https://al-ain.com за 18.12.2018).

Своїм внесенням цього проекту резолюції британці розраховували отримати можливість перегляду угоди під приводом розгляду інструментів контролю, реалізації і виведення військ з можливістю продовження її строку. Вони не переживають за людей, які борються на єменській землі, ані за кількість загиблих серед мирних жителів, ані за масштаб руйнувань інфраструктури країни. Навпаки, вони занепокоєні своїми інтересам. Тому ми можемо сказати наступне:

Америка та її союзники у регіоні, особливо Саудівська Аравія, серйозно налаштовані поставити кінець сьогоднішній Єменській війні і провести переговори, що передбачають передачу істотної частки влади у розпорядження хоусітів — прибічників Ірану, а точніше — послідовників Америки. Швецькі переговори ясно вказують на цю серйозність. Проте ця американська скерованість не означає, що Америка здатна досягти цього у зоні сильного британського впливу в Ємені. Реакція Британії не примусила чекати себе — Лондон одразу ж направив свого міністра закордонних справ на переговори в Швеції 13.12.2018, щоб підтримувати свого міжнародного посланця Гріффітса перед Генсеком ООН, Антоніо Гутеррішем. Тому угода обмежилась виключно містом Ходейда, а решта питань, зокрема — аеропорт Сана, були перенесені на подальші раунди. Також усі позиції урядової делегації виражали сумнів відносно виконання досягнутого, що вказує на те, що домовленість була досягнута під тиском з боку Саудівської Аравії та Генсеку ООН, за якими стоїть Америка.

Голова МЗС Ємену Халед аль-Ямані під час своєї прес-конференції у звершенні переговорів, які пройшли у місті Рімбо до півночі від Стокгольму, заявив: «Єменський уряд уклав 75 угод з хоусітами, але останні не дотримувались їх». При цьому аль-Ямані звинуватив хоусітів у відмові зняти блокаду з міста Таіз. Що стосується аеропорту у місті Сана, то аль-Ямані сказав, що уряд був готовим відкрити його для міжнародних рейсів через аеропорт Аден, проте хоусіти відкинули цю ініціативу. Аль-Ямані підкреслив, що «проект по припиненню перевороту починається з Ходейди». Аль-Ямані сказав, що ООН та міжнародна спільнота несуть відповідальність за те, щоб примусити хоусітів виконати угоди по Ходейді та обміну ув’язненими. Коментуючи заяви Генерального секретаря ООН Антоніо Гутеррішапро плани проведення нового раунду переговорів, він сказав: «Іще рано говорити про нові раунди і наради, доки не будуть досягнуті сьогоднішні домовленості» (див. «RT» за 13.12.2018). Усе ці відкриває великі можливості для ухилення угоди під час її реалізації і для затримки з проведенням інших раундів.

Отож, складно буде реалізувати угоди по Ходейді, про що свідчать зіткнення, які мали місце 14–16 грудня 2018 року на околиці Ходейди одразу після об’явлення Швецької угоди, що вимусило ООН зробити виправдувальну заяву. «Хоча в угоді по Ходейді говориться про негайний початок припинення вогню, спілкування на оперативному рівні займає 48-72 години», — сказало джерело в ООН, на як посилається «Reuters». «Ми очікуємо, що припинення вогню буде введено у вівторок», — додав він (див. «Reuters» за 16.12.2018).

Таким чином, очікується, що напружена ситуація буде зберігатись. З одного боку, Америка хоче згорнути військові дії на єменській арені, особливо у місті Ходейда та його портах, а потім перейти до політичних рішень, які будуть гарантувати хоусітам право бути почутими, як у Ходейді. З іншого боку, Британія шукає приводи для продовження військових дій, щоб максимально послабити хоусітів і покінчити з їх голосом у Ходейді, перш ніж вдатися до політичного врегулювання.

По-п’яте, що стосується останнього питання: «Чи варто очікувати від цієї угоди кінця єменської трагедії  ?», — то ситуацію можна стисло виразити наступними словами:

Ця угода не вирішує кризу в Ємені з причини суперечливості інтересів Америки і Британії, а також регіональних інструментів, що підписали цю угоду. Максимум, до чого може призвести ця угода, це тимчасовий спокій як пауза для перепочину воїнів, а потім ситуація знов загостриться. Можливо, виходячи із капіталістичних міркувань, сторони досягнуть деякого компромісного рішення, яке буде пропонувати спільне управління з урахуванням величини сил кожної із сторін. Так або інакше, це не покладе край кризі, тобто положення в Ємені буде загострюватись і заспокоюватись час від часу від балансу поличних та військових сил у протиборчих сторін. Покласти край цій проблемі може лише одне із двох, як ми писали про у своїх попередніх публікаціях:

1 — Або одні із сторін, Америка чи Британія, повністю вирішить ситуацію на свою користь і утвердить своє панування у виді фактичного впливу в Ємені. Але це, як ми сказали раніше, реалізувати дуже складно.

2 — Або Всевишній Аллах удостоїть цю Умму Халіфатом, який покінчить з впливом безбожних імперіалістів та з їх присутністю у мусульманських країнах, який принизить невір’я і невіруючих, а також прославить  Іслам та його прибічників. І це буде велика перемога для мусульман. Всевишній Аллах говорить:

يَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ بِنَصْرِ اللَّهِ يَنصُرُ مَن يَشَاء وَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ

«У той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха. Він допомагає, кому побажає. Він — Могутній, Милосердний»(30:4,5).

Жителям Ємену — людям віри і мудрості — треба встановити цю справу (Халіфат) і заслужити успіх в обох світах. Аллах — Покровитель правовірних і благочестивих!


3 Рабі ус-сані 1440 р.х.
20.12.2018 р.

Головне меню