Скандинавські держави і спалення Священного Корану. Тур Ердогана по Перській затоці

Відповіді на питання
Друкарня

Перше: канал «Аль-Джазіра» на своєму сайті 31.07.2023 опублікував новину, в якій було сказано: «Два чоловіка спалили екземпляр Священного Корану перед будівлею швецького парламенту в Стокгольмі після того, як поліція надала їм дозвіл на організацію даного заходу».

У той же час Організація ісламської співпраці під час екстреної наради в форматі відеоконференції засудила продовження подібних заходів в Швеції і Данії … Двоє мігрантів із Іраку — Салван Моміка і Салван Наджем — витоптали ногами Коран, потім підпалили його подібно тому, як вони зробили це перед будівлею центральної мечеті в Стокгольмі наприкінці червня 2023 р. Чи є ці дії їх власною ініціативою, яка виходить із ненависті до Ісламу і мусульманам, або ж за ними стоять деякі політичні сили?

Відповідь: Якщо невірні держави, їх політики і спецслужби довгий час коплять тяжку злобу на мусульман, то, звичайно ж, коли-небудь вивергнуть свою отруту проти них. Наявна у них ненависть, її розвиток та її відмінність від регіону до регіону в невірних країнах зобов’язують нас старатись в деталях її вивчити і зрозуміти причини того, що відбувається, для чого необхідно мати адекватне розуміння їх політичних хитрощів і дій спецслужб, які ведуть свої ігри проти мусульман. Ці деталі — наступні:

1. Історія скандинавських держав і формування їх політичного менталітету визначалась двома чинниками: По-перше, це чисто європейські країни. Вони розташовані на півночі Європи, а отож, якщо коли-небудь їм хотілось вести завоювання, то завжди доводилось це робити у бік сусідів — таких же європейців. Так воно і трапилось в епоху «вікінгів» — золоту епоху скандинавських народів, яка тривала з VIII по XI сторіччя н.е. Але потім в Європі з’явились нові великі сили, такі як Британія на заході, Росія на сході і Німеччина на півдні. Скандинавські держави виявились нібито дрібні рибки посеред китів. З часом вплив Британії підсилився в сусідній Норвегії, вплив Росії підсилився в сусідній Фінляндії, а вплив Німеччини підсилився в сусідній Данії. І тільки Швеція — яка сховалась посеред інших скандинавських країн — змогла зберегти деяку незалежність і навіть заснувати серйозну армію, через що із усіх скандинавських держав вона виявилась найменш залежною від наддержав. Оскільки із усіх наддержав до Першої світової війни Британія була найсильнішою, то, природно, в усіх скандинавських державах її вплив був максимальним, так що вона змогла в деякій мірі позбавити Німеччину і Росію дієвого впливу в цьому регіоні.

2. В результаті географічного розташування скандинавських країн вони досить далекі від земель Ісламу, а тому не були в складі держав, які займались колоніальною політикою у відношенні мусульман, а отож — і не вступали в конфлікт з мусульманами до і після розпаду Османського Халіфату. За винятком деяких інцидентів в Данії, ці держави у цілому досить сильно дистанціювались від ворожнечі з мусульманами. Саме цим обумовлювалась нещодавня масова міграція до Скандинавії, особливо іракців, сирійців і сомалійців. Мусульман в цих країнах стало досить багато, особливо в Швеції, де їх зустріли дуже добре,через що багато хто ринувся до цієї країни, рятуючись переїздом зі своїх земель. Але щастя цих мусульман не продовжилось довго, особливо після того, як їх чистий і непорочний спосіб життя почав впливати на швецьке суспільство, на суспільство Скандинавії і усієї Європи. В Швеції була заявлена офіційна кількість мусульман, значно зросла кількість мечетей, з’явились магазини з халяльною продукцією. Тенденція ісламізації країни підсилилась настільки, що з’явились європейські дівчата в хіджабах. Але замість росу поваги до мусульман росла ненависть, яка поширювалась усе більше. Швецьке управління соціальних служб «Соціал» отримало команду поводити себе огидним чином і віднімати у мусульман дітей під приводом захисту дитини. Потім в цих країнах почали формуватись групи, ворожі до мусульман. Вони ж і почали спалювати екземпляри Корану, прапори деяких держав, таких як Туреччина, Ірак і Єгипет. Раніше вже проводились антиісламські заходи, найвідомішим із яких стали карикатури, повні знущань над символами Ісламу з боку однієї датської газети в 2005 р. Серед карикатур були карикатури на Посланця Аллаха ﷺ. В 2006 р. естафету перехопила французька газета «Шарли Ебдо», яка продовжила знущатись над Ісламом і мусульманами. Поряд з цим з’явились крайні праві течії, які пропагують т.з. «ісламофобію», тобто ворожість до Ісламу.

3.Остання хвиля агресії проти Ісламу, виражена в спаленні екземплярів Корану, була зафіксована двічі: в Швеції і в Данії. Першим, хто спалив екземпляр Корану в Швеції, був датчанин Расмус Палудан — засновник і лідер правої радикальної партії «Жорсткий курс» (arabic.euronews, 22.01.2023). Усе це відбувалось перед турецьким посольством на очах у представників швецької влади! Другий випадок в Швеції був зафіксований у 2023 р. з двома іракцями-християнам. Тоді, вставши перед мечеттю, вони дочекались, коли мусульмани почнуть виходити після свята Курбан-байрам, після чого взялись рвати на шматки екземпляри Корану, поклали на них шматки свинини і потім підпалили їх. Після цих інцидентів відбулась ціла кампанія по спаленню екземплярів Корану під гаслом свободи слова. Оскільки в обох перших акціях брали участь не шведи, а датчанин і двоє іракців, то складається враження, нібито швецька влада тим самим намагається продемонструвати, що ненависть до мусульман виходить не від самих шведів і Швеції, а просто конституція країни дозволяє проводити подібні акції, свобода слова вище за усе, і швецький уряд, хоча і не схвалюючи подібні дії, ніяк не може їм завадити.

4. Варто зазначити, що ці акції були скеровані особливо проти Туреччини. Перша акція була проведена перед посольством Туреччини в Швеції. Потім був спалений її прапор поряд з екземпляром Корану. Можливо, реакція на це з боку Америки пояснює мету цих акцій. Представник Держсекретаря США під час щоденного звіту на питання про те, що трапилось, відповів: «Дозвольте мені казати дві речі … Такого ви від нас раніше іще не чули … Ми постійно говоримо, що спалення релігійних текстів є актом неповаги і шкоди. Те, що може бути законним, не обов’язково завжди буде доречним. Тому я залишаю на уряд і правоохоронні органи Швеції можливість на місцях пояснити більше конкретно інцидент, який трапився». Далі він продовжив: «Але у цілому ми продовжуємо закликати Угорщину і Туреччину невідкладно підписати протокол про приєднання Швеції до НАТО, щоб ми могли привітати Швецію з приєднанням до Альянсу якомога швидше. Ми упевнені, що Швеція виконала свої зобов’язання по трибічному договору,узгодженому і підписаному з Туреччиною і Фінляндією на полях саміту в Мадриді в минулому році» (arabic.cnn, 29.06.2023).

5. При уважному розгляді події ми виявляємо, що акція по спаленню Корану у першу чергу виражає ненависть до Ісламу і до мусульман з боку тих, хто її проводить, і тих, хто за ними стоїть. Ця акція була скерована на те, щоб зірвати процес входження Швеції до НАТО за допомогою провокації на адресу Туреччини. Можливо, ті, хто планував цю акцію, знали, що Туреччина врешті решт усе одно виконає бажання Америки і погодиться зі вступом Швеції в Альянс, що ознаменує іще один політичний програш Росії, яка почала війну в Україні. Прагнучи догодити Америці, президент Туреччини Реджеп Ердоган погодився передати питання приєднання Швеції до НАТО на розгляд турецького парламенту, тобто він погодився з її вступом в Альянс під час саміту НАТО в Литві 11.07.2023. Не виключено, що єврейське утворення теж замішане в цьому, причому з двох сторін: з однієї сторони, іракський біженець, який живе в Швеції, який поглумився над Кораном, є агентом «Моссада». «Міністерство розвідки Ірану у понеділок вночі заявило про те, що володіє достовірною інформацією про те, що Салван Моміка, який спалив екземпляр Корану в Швеції, працює агентом «ізраїльського» «Моссада». Так само міністерство в своїй заяві, зробленої в офіційному інформаційному агентстві «IRNA», додало, що Моміка був завербований «Моссадом» в 2019 р. і отримав ППП (посвідку на постійне проживання) в Швеції в обмін на зрадництво у відношенні народу Іраку (і попутно — для боротьби з мусульманами)» (alaraby.co.uk, 10.07.2023). Другий, який брав з ним участь, є його другом, пов’язаним з ним. З іншої сторони, відбулось загравання з Росією, бо мала місце неясність відносно вступу Швеції до НАТО, особливо на тлі напруженості відносин між Нетаньяху і Байденом,через що Байден досі відмовляється приймати у себе Нетаньяху.

6. Сумно від того, що святині мусульман попираються на арені міжнародних конфліктів, причому просто попутно. Правителі мусульман роблять вигляд, ніби сплять. Найяскравіший із них обмежується критикою, від якої в ітозі немає ніякої користі. Чи є серед них взагалі міркуючи людина, яка розуміє, що попрання святинь Ісламу вимагає від них об’явити війну, та таку, щоб ті, хто наважився глузувати над Кораном, назавжди запам’ятали те, які неминучі наслідки тягнуть за собою їх необачні дії? Іще болючіше від того, що навіть якісь слабкі і нечисленні народи, такі як шведи, не бачать перед собою ніяких перешкод, якщо раптом побажають зачепити почуття мусульман, мовляв, їх конституція це дозволяє. Вони зовсім не бояться знущатись над Кораном на очах у мусульман. Ми, у свою чергу, знаємо, що мусульмани так і будуть жити в нинішньому положенні, поки не установлять собі халіфа, який править по тому, що ниспослав Аллах, і б’ється на шляху Аллаха. Тоді не те що слабкі, але й сильні держави, які називаються наддержавами, не наважаться попирати святині мусульман. Тоді будуть покарані не тільки ті, хто безпосередньо знущається над святинями Ісламу, але й держави, які їх захищають.

وَسَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَيَّ مُنقَلَبٍ يَنقَلِبُونَ

«А ті, які вчиняють несправедливо, скоро дізнаються кули вони повернуться» (26:227).

 Друге: газета «Emarat Al Youm» на своєму веб-сайті від 25.07.2023 опублікувала новину з наступним змістом: «Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган описав свою поїздку у минулу суботу по трьом країнам Перської затоки як «дуже успішну і продуктивну». В своєму телевізійному зверненні в понеділок ввечері Ердоган заявив про поїздку до країн Перської затоки у супроводженні великої делегації бізнесменів. Згідно його словам, поїздка стала «дуже важливим кроком» в області зовнішньої політики».

Президент Туреччини відвідав Королівство Саудівської Аравії, Катар і Об’єднані Арабські Емірати з 17-го по 19-е липня 2023 р. Його супроводжувало понад 200 бізнесменів і провідних діячів. Якою є мета цих візитів? Адже відомо, що зовнішньополітичні зв’язки держав Перської затоки відрізняються від турецьких. Або ж візит має у першу чергу економічний характер,враховуючи нинішню інфляцію в Туреччині, яка загрожує її економіці? Дякую!

Відповідь: для того, щоб відповідь була ясною, подамо її розгорнутим чином:

1. Під час цього візиту Ердогана супроводжувало дійсно понад 200 бізнесменів і видних діячів. Візит відбувся у той час, коли Туреччина і справді страждає від економічної кризи і інфляції — настільки сильної, що турецька ліра з кожним днем втрачає в ціні. Тому під час візиту явно позначились економічні питання, було підписано 18 угод і зроблено декілька спільних заяв по цілій низці сфер, в які повинні будуть влитись інвестиції, у т.ч. — в сферу промисловості, оборони, охорони здоров’я, видобутку корисних копалин і навіть в космічну галузь. Між Туреччиною і ОАЕ була підписана угода на суму в 50,7 млрд. доларів.

2. Туреччина страждає від економічної кризи і постійного росту цін. Згідно тільки офіційним даним, інфляція в Туреччині складає 40%, а згідно неофіційним даним, вона перевищила 100%. «Інфляція в Туреччині за червень місяць склала 38,2% в річному обчисленні, що є найвищим рівнем інфляції з останні 18 місяців. Такими є офіційні дані, опубліковані сьогодні в середу. Згідно цілій низці досліджень інфляції з боку «незалежних» експертів, в річному обчисленні рівень інфляції взагалі склав 108,5%» (aljazeera.net/live, 05.07.2023).

3. Центральний Банк Туреччини накачав ринок великою кількістю доларів заради збереження курсу долара на певному рівні до виборів у травні 2023 р., що привело до значному скороченню валютних резервів Центрального банку Туреччини. До виборів у травні за 1 долар давали 19,9 ліри. Тепер до початку серпня за 1 долар дають більше 26 лір. Це означає, що з початку цього року турецька ліра ослабла відносно долара на 28%. «Рано вранці у вівторок турецька ліра досягла нового безпрецедентного мінімуму в 26,1 ліри за 1 долар після того, як відповідальний чиновник і банкіри заявили про припинення використання Центральним банком країни своїх валютних резервів для стабілізації курсу ліри. До цього, поки Центральний банк спустошував свої резерви, ліра стабільно трималась на рівні 26,05 ліри за 1 долар. Але навіть тоді було очевидно, що при звіті з початку року вона втратила 28% своєї вартості» (arabi21.com, 27.06.2023).

4. Тому Ердоган поклав великі надії на фінансування і інвестування в турецьку економіку для подолання хронічної інфляції і слабкості турецької ліри. «В аналізі, наданому інформаційним агентством «Bloomberg», було вказано на те, що Ердоган намагається покращити відносини з державами в арабському світі, багатими на нафту, щоб восповнити нестачу інвестицій в Туреччину з боку бізнесменів західних держав, які уникають вкладати засоби в турецьку економіку через нетрадиційну економічну політику Туреччини» (aposto.com, 21.07.2023).

5. Для полегшення відносин з країнами Перської затоки на пост міністра фінансів в Туреччині був призначений Мехмет Шимшек, який має хороші відносини з інвесторами в Британії і в країнах Перської затоки. Він отримав докторський ступінь в Ексетерському університеті в Англії, працював економічним радником і стратегічним менеджером в міжнародних організаціях в Лондоні. Його призначили на посаду міністра фінансів з метою привабити гроші із Європи і одночасно зменшити критику Британії на адресу Туреччини. Для цього Мехмет Шимшек відвідав у червні Саудівську Аравію, Катар і ОАЕ. Він відомий в британських економічних колах, працював в місцевих фінансових закладах, і тому він відповідає рівню, який дозволяє йому проводити зустрічі в Саудівській Аравії, Катарі і ОАЕ на високому рівні. «В минулому місяці віце-президент Туреччини Джевдет Йилмаз, міністр іноземних справ і міністр фінансів Мехмет Шимшек, а також голова Центрального банку Хафізе Гайе Еркан прибули з візитом в держави Перської затоки і оцінили «можливості для економічної співпраці». Припускається, що ці візити з боку людей, які управляють, проводяться з метою закласти основу для угод, які будуть укладені в ході майбутнього турне Ердогана по країнам Перської затоки», (indyturk.com, 17.07.2023). Таким чином, візит Ердогана відбувся вже після того, як йому була закладена економічна основа.

6. У листопаді наступного року Анкарі належить здійснити декілька виплат по боргам. Це означає, що до листопада уряд Туреччини повинен знайти зовнішні ресурси, щоб мати здатність здійснити виплати по зовнішньому боргу. Тому Туреччина і направилась шукати інвесторів в Перській затоці, що в їх лиці знайти ті самі зовнішні ресурси. «В «JPMorgan» заявили, що щомісячні виплати Туреччини по зовнішньому боргу у липні по жовтень 2023 р. будуть складати від 2,4 до 3,5 млрд. доларів. В банку вказали на те, що з грудня 2023 р. по березень 2024 р. будуть здійсненні крупні виплати по зовнішньому боргу» (bloomberght.com, 06.07.2023).

7. Відповідно, в цих візитах Ердогана по країнам Перської затоки економічні причини головують над політичними. Стаття, опублікована «Атлантичною радою США» («Atlantic Council of United States»), підтверджує це. «Аналітики Серхат Собукаоглу і Муза Хасан аль-Марзуки в статті, опублікованої на сайті «Атлантичної ради», заявили, що головною причиною, через яку Туреччина прагне покращити відносини з державами Перської затоки, є бажання Ердогана зберегти свій імідж лідера, який привів країну до економічному росту за останні два десятиріччя, для чого він зараз і потребує притоку капіталу» (atlanticcouncil.org, 21.07.2023).

8. Це також виявляється в заявах Ердогана: «Президент Ердоган заявив, що обсяг торгового обміну між Туреччиною і ОАЕ досягає 10 млрд. доларів, вказавши на те, що ОАЕ вважаються одним із найважливіших економічних і торгових партнерів Туреччини в регіоні. Ердоган розповів, що його візит до ОАЕ увінчався підписанням 13 різних угод на загальну суму в 50,7 млрд. доларів…» (emaratalyoum.com, 25.07.2023).

9. На завершення варто сказати, що візит Ердогана до країн Перської затоки є у першу чергу економічним, і ми не відійдемо далеко від істини, якщо скажемо, що візит був проведений виключно з економічною метою, яка включає в себе зниження інфляції і покращення положення турецької ліри для подальшого відновлення балансу цін на фінансовому ринку Туреччини. Усе це ясно доводить, що ситуація в мусульманських країнах вимагає їх об’єднання. Ми бачимо, що багатства наших країн, будь то готівкові засоби або копалини, достатні для того, щоб побороти бідність серед нас і прийти до розвитку. Якщо мусульмани зрозуміють це, то стануть справжніми братами, стануть дійсно єдиною Уммою, виведеною на благо людства.

كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ ۗ وَلَوْ آمَنَ أَهْلُ الْكِتَابِ لَكَانَ خَيْرًا لَهُمْ ۚ مِنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَأَكْثَرُهُمُ الْفَاسِقُونَ

«Ви є кращою із общин, яка з’явилась на благо людства, наказуючи робити схвалюване, утримуючи від засуджуваного і віруючи в Аллаха. Якщо б люди Писання увірували, то це було б краще для них. Серед них є віруючі, але більшість із них — нечестивці» (3:110).

 

16 Мухаррама 1445 р.х.
03.08.2023 р.

Головне меню