Переворот у Габоні

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: 30 серпня 2023 року група офіцерів національних озброєних сил, Республіканської гвардії та інших силових структур Габону об’явила про захоплення влади. Їх заява пролунала в ефірі місцевого телебачення через декілька хвилин після того, як стало відомо, що діючий президент Алі Бонго Ондімба переобраний на третій строк. Військові заявили, що результати виборів були скасовані, а президент знаходиться під домашним арештом.

Окрім того, усі кордони закриті по подальшого повідомлення, а державні заклади розпущені. Генерал Бріс Олігі Нгема, який очолив переворот у Габоні, приведений до присяги у якості тимчасового президента. Якими є причини цього перевороту? Як це пов’язано з міжнародним конфліктом в регіоні?

Відповідь:

Щоб прояснить відповідь, ми розглянемо наступне:

  1. Габон розташований в центрально-західній Африці і має вихід до Атлантичному океану. Він був окупований французькими колонізаторами в 1885 році, а в 1960 році отримав формальну незалежність. Варто зазначити, що в столиці Габону Лібервілі знаходиться французька військова база з тисячею солдатів, які забезпечують захист французьких інтересів і зберігають французький вплив в країні. Населення цієї країни невелике — біля 2,3 мільйону людей, згідно перепису 2022 року, при площі біля 270 тисяч квадратних кілометрів. Згідно статистиці, відсоток мусульман так само невеликий, і він складає біля 10-12%, більшість із яких проживає в столиці. Габон багатий на природні ресурси і є другим у світі виробником марганцю, який використовується у виробництві сталі і акумуляторів. В країні є великі запаси золота, алмазів і урану, а також нафти і газу, і через цю причину Габон є членом ОПЕК. Більшу частину цих багатств контролюють французи; згідно даним французького МЗС, у Габоні працює біля 110 французьких кампаній. Серед них — французька металургійна кампанія «Eramet», яка займається видобутком марганцю, і кампанія «Total», яка займається видобутком нафти і газу. Габон, як Нігер, Малі, Сенегал і Чад, є однією із чотирнадцяти країн, чия офіційна валюта — франк КФА, який, у свою чергу, прив’язаний до євро, що відповідає інтересам Франції і Європи. Прибутки цих країн перераховуються до французького Центрального банку, який представляє резерви Франції в іноземній валюті. Потім Франція повертає цим країнам лише малу частку цих засобів, і в результаті населення бідніє, а Франція збагачується. Народи цих країн закликають розірвати цей зв’язок, перевести гроші в банки своїх африканських країн і справедливо розподілити багатство серед населення.

  2. Скинутий президент Алі Бонго прийшов до влади після формальних виборів в 2009 році, після смерті свого батька Омара Бонго, який правив країною біля 41 року. Син успадкував владу і служіння Франції від свого батька. Так само він об’явив про свою перемогу на виборах в 2016 році. Згідно конституції Габону, він не мав права балотуватись на третій строк, але він домовився з іншими партіями, щоб взяти участь в виборах, і ці партії погодились. Президентські вибори, які відбулись 26 серпня 2023 року, показали упевнену перемогу Алі Бонго з результатом 64,27%. В день проголошення цих результатів група офіцерів здійснила державний переворот і відправила Алі Бонго під домашній арешт.

  3. В своїй заяві із президентського палацу військові заявили телеканалу «Gabon 24»: «Сьогодні ми, сили оборони і безпеки, які зібрались в Комітеті по переходу і відновленню інститутів, від імені габонського народу вирішили захистити мир, поклавши край нинішньому режиму. З цієї метою всезагальні вибори 26 серпня 2023 року, а також їх попередні результати скасовуються». Військові також заявили: «Були заарештовані наступні особи: Нуреддін Бонго — син президента і його найближчий радник, начальник президентського кабінету і його заступник, низка радників, прес-секретар президента і два важливих члени правлячої Демократичної партії Габону, яку очолював президент Алі Бонго. Вони були затримані у зв’язку зі зрадництвом національних інститутів, розкраданням державних засобів, фінансовими махінаціями міжнародного масштабу у складі організованих угрупувань, підробкою підпису президента, корупцією і незаконною торгівлею наркотиками». Здається , що переворот був організований усіма військовими силами в країні, і якщо врахувати, що військовий апарат контролюється Францією, то підозри вказують на неї.

  4. Після скинення вже колишній президент Алі Бонго направив повідомлення через соціальні мережі із свого дому, в якому виразив занепокоєння і закликав міжнародну спільноту втрутитись: «Я, Алі Бонго Ондімба — президент Габону, і я хочу відправити послання усім друзям, які у нас є по усьому світу, щоб попросити їх підняти галас через людей, які заарештували мене і мою родину» («Sky News Arabia», від 30 серпня 2023 року). Проте ані Франція, ані США, ані Африканський Союз не проявили інтерес до цьому зверненню, і ніхто не зв’язався з Бонго, як це відбулось з президентом Нігеру Мохамедом Базумом. Замість цього французькі газети сфокусувались на лідері перевороту, по суті надаючи його образу більш сприятливого сприйняття і косвенно визнаючи його право на переворот. 30 серпня 2023 року французька газета «Le Monde» процитувала слова лідера державного перевороту і командуючого Республіканською гвардією у Габоні Бріса Олігі Нгеми: «Президент Алі Бонго порушив конституцію, у нього не було права висуватись на третій строк, а самі вибори не були прозорими і не викликали довіри, тому армія вирішили взяти на себе відповідальність. Алі Бонго знаходиться у відставці і має усі права, як і будь-який інший громадянин». Варто зазначити, що командуючий президентською гвардією Бріс Олігі Нгема був близьким соратником Алі Бонго і є його двоюрідним братом. Він також був близьким радником його батька, Омара Бонго. Після перемоги Алі Бонго на президентських виборах 2009 року Нгема був призначений військовим аташе посольства Габону в Марокко, а потім в Сенегалі, що він сам назвав «вигнанням». Нгема повернувся у країну після того, як у жовтні 2018 року у Алі Бонго трапився інсульт, який паралізував його на 10 місяців. По поверненню він був призначений головою Республіканської гвардії, що означає, що сторона, яка підтримала його, бажала, щоб він повернувся і підготувався до періоду після майже паралізованого президента. Кандидат в президенти від опозиції Альберт Ондо Осса заявив французькому каналу «TF1» 31 серпня 2023 року: «Ми повинні розглядати речі в контексті. По-перше, це не військовий переворот, а палацовий переворот. Олігі Нгема — двоюрідний брат Алі Бонго... табір Бонго дійшов висновку, що Алі Бонго повинен бути скинутий, щоб зберегти режим Бонго. Нгема просто продовжує лінію Бонго, родина якого контролює владу».

  5. Відносно офіційної позиції Франції. Французький прем’єр-міністр Елізабет Борн заявила: «Париж уважно стежить за ситуацією у Габоні», — а джерело в Єлисейському палаці повідомило: «Париж однозначно засуджує переворот у Габоні, а президент Макрон іще не спілкувався з президентом Бонго. Франція сподівається на якнайшвидше повернення до конституційному порядку у Габоні, але не втручається у внутріполітичні справи цієї країни. Проблема — не в військовому перевороті, а в проведенні свобідних і справедливих виборів, які б відповідали інтересам народу Габону» («BBC» від 30 серпня 2023 року). Позиція Франції виглядає як засудження перевороту, але у той же час як підтримка. Позиція в більшій мірі узгоджена з громадською думкою, яка проти військових переворотів, але дії президента Макрона підтверджують, що засудження не було серйозним. Макрон не зв’язувався зі скинутим президентом, як він зробив у випадку з президентом Нігеру, особисто не засуджував переворот і не закликав до втручанню, як у випадку з Нігером. Замість цього Макрон сказав, що рішення лежить в проведенні свобідних і справедливих виборів, що може бути інтерпретовано як виправдання для учасників перевороту. Це відрізняється від його спроб втручання у внутрішні справи Нігеру, відмови визнати путчистів і відмови від їх вимоги відносно уходу французького посла із Нігеру. Цілком ймовірно, що за цим переворотом стояла Франція, тим більше, що Габон є для неї життєво важливим ресурсом. 31 серпня 2023 року французьке видання «Monte Carlo Doualiya» процитувало слова Керолайн Россі, директора Інституту міжнародних і стратегічних відносин в Парижі: «Франція без Габону — це машина без бензину, а Габон без Франції — це машина без водія».

  6. Реакція ЄС підтверджує, що за переворотом стояла Франція. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель на зустрічі міністрів іноземних справ країн ЄС в Толедо, Іспанія, 31 серпня заявив: «Ситуації в Нігері і Габоні зовсім не аналогічні. У Габоні за декілька годин перед військовим переворотом трапився інституційний переворот, тому що вибори були вкрадені. Звичайно, військові перевороти не є рішенням проблем, але ми не повинні забувати, що у Габоні були проведені вибори з численними порушеннями». Боррель також повідомив, що ЄС не планує евакуацію європейських громадян, проживаючих у Габоні, оскільки ситуація в країні залишається «спокійною». «Ми не бачимо ризику насильства», — зазначив він («Asharq Al-Awsat»). По суті, Боррель виправдовує переворот або навіть підтримує його, оскільки фальсифікація виборів була і раніше, але раніше він мовчав і не заперечував! Судячи по усьому, Жозеп Боррель з самого початку не знав про реальність перевороту, тому днем раніше він заявив, що міністри оборони країн блоку обговорять ситуацію у Габоні. Він сказав: «Якщо це підтвердиться, то мова йде про черговий військовий переворот, який підсилює нестабільність в усьому регіоні. Це так само велика проблема для Європи». Проте, наступного дня, коли він зустрівся з міністрами Європейського Союзу, включаючи міністра іноземних справ Франції, він дізнався, що цей переворот — в інтересах Європи і що він не усугубить ситуацію! Тоді він змінив свої заяви!

  7. У Габоні — і в Африці у цілому — існує народне відраза до Франції. Зовсім нещодавно президент Франції Макрон відвідав декілька африканських країн, де побачив прокляття французького колоніалізму і ненависть до Франції. Візит Макрона в Габон 2 березня 2023 року викликав хвилю невдоволення, народ звинуватив його у підтримці режиму Бонго і його корупції. Макрон визнав зростаюче невдоволення і виразив бажання побудувати нові збалансовані, взаємні і відповідальні відносини з Африкою. Народ, особливо молоде покоління, закликає до нової незалежності, розглядаючи присутність французьких військ під приводом боротьби з тероризмом як втілення колоніальної спадщини. Здається , що саме Франція організувала цей переворот, щоб зберегти свій вплив і інтереси на тлі нещодавніх переворотів, які відбулися в Малі, Буркіна-Фасо і Нігері. Франція бажає підсилити свій вплив за допомогою військового лідера перевороту, який, можливо, заручиться підтримкою путчистів сусідніх країн, щоб збити їх з пантелику після того, як вони об’єднались проти Франції. Варто зазначити, що Алі Бонго хворий і нещодавно переніс інсульт, який паралізував його на 10 місяців. Ходять чутки, що він не в повній мірі контролює свій розум і тіло, тому Франція хоче замінити його іншим агентом із тієї ж родини. Здається, що заарештовані внаслідок перевороту продовжують управляти країною, включаючи Нуреддіна Бонго, до якому народ відчуває відразу. Самі ж путчисти цим арештом хочуть ввести народ в оману, виставляючи себе рятівниками.

  8. Що стосується позиції Америки по відношенню до цьому перевороту, то представник Білого дома заявив: «Ми уважно стежимо за ситуацією, вона викликає занепокоєння. Ми продовжимо зосереджуватись на співпраці з нашими африканськими партнерами і народами континенту, щоб підтримати демократію» («Аль-Джазіра»). Постійний представник США в ООН, Лінда Томас Грінфілд, заявила: «Сполучені Штати засуджують переворот у Габоні і будь-які спроби військових захоплення влади силою. З членами Ради Безпеки проводяться консультації щодо подій у Габоні, і ми не будемо вживати дії, поки не будемо упевнені в тому, що відбувається». Американський військовий представник повідомив «Аль-Джазірі»: «Американська адміністрація в курсі подій у Габоні і уважно стежить за ними, але у нас немає військових у Габоні, за винятком сил, які забезпечують безпеку нашого посольства». «Сполучені Штати глибоко занепокоєні розвитком подій у Габоні, і ми як і раніше рішуче виступаємо проти військового перевороту чи неконституційної передачі влади», — заявив представник Держдепартаменту США Меттью Міллер «BBC» 30 серпня. Позиція США відносно перевороту у Габоні відрізняється від її позиції відносно перевороту в Нігері, про який було сказано в нашій відповіді від 15 серпня 2023 року. У Габоні, де Франція контролює політичні, економічні і військові структури на усіх рівнях, США досі не змогли отримати доступ до Габону, на відміну від Нігеру, де їм вдалось цього добитись через Мухаммада Базума і його попередника Мухаммада Іссуфу після перевороту 2010 року. Лідер перевороту у Габоні, Олігі Нгема, закінчив військову академію в Мекнесе, Марокко, вдалині від американського впливу; повернувшись, він став особистим радником президента Омара Бонго аж до його смерті. До того ж, як говорилось вище, Нгема і скинутий президент Алі Бонго є двоюрідними братами. Що стосується опозиції та її кандидата, то, швидше за усе, він є агентом Франції, аніж Америки. США не заявили про свою підтримку кандидата від опозиції Альберта Ондо Оссі, але закликали до демократії і рішуче засудили переворот.

  9. Таким чином, ми бачимо, як у Габоні чи в інших країнах Африки і Азії агенти, прикриваючись демократією, свободою, націоналізмом і патріотизмом, служать інтересам колоніальних держав в обмін на збереження своєї влади. Їх не хвилює, що вони є слугами колоніалізму і що колоніальні кампанії грабують багатства їх країн. Вони вдовольняються лише комісією від цих кампаній, які розоряють багатства, залишаючи народи страждати від бідності, голоду і хвороб. Більше того, вони вдаються до введенню податків на своїх громадян для підтримки свого розкішного образу життя. Єдиним порятунком для народу Габону та інших країн є скинення цих агентів і вигнання їх із політичного життя країни. Тільки з щирою вірою в Творця Всесвіту, Всевишнього і Могутнього Аллаха, і з запровадженням Його Шаріату в державі істини і справедливості — в Праведному Халіфаті, жителі Габону набудуть миру, благополуччя і безпеки так само, як і усі, хто вдасться до Ісламу — релігії істини і милосердя.

يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ

«О, люди! До вас від вашого Господа явилось увещевання, зцілення для того, що в грудях, вірне керівництво і милість для віруючих» (10:57).


20 Сафара 1445 р.х.
5 вересня 2023 р.

Головне меню