Ібн Салман і нормалізація відносин с євреями

Відповіді на питання
Друкарня

Питання: «Наслідний принц Саудівської Аравії в інтерв’ю американському каналу «Fox News», уривки із якого були показані в середу, заявив, що Королівство «добивається прогресу» на шляху до нормалізації. Ібн Салман сказав: «Кожен день ми стаємо усе ближче і ближче до нормалізації відносин з «Ізраїлем». Адміністрація президента Байдена підтримує це досягнення» (Арабська служба ВВС 21.09.2023).

Окрім того, делегація єврейського утворення відвідала Саудівську Аравію. «Ізраїльська» влада виразила вдоволення присутністю своєї делегації в Саудівській Аравії для участі в засіданні Організації Об’єднаних Націй з питань утворення, науки і культури (ЮНЕСКО) в Ер-Ріяді, вважаючи це першим кроком на шляху до нормалізації відносин між двома країнами» («France 24» 11.09.2023р.).

Питання полягає в тому, чи наблизилась Саудівська Аравія до підписанню зрадницької угоди щодо нормалізації відносин з єврейським утворенням?

Відповідь: Для того щоб роз’яснити відповідь, давайте розглянемо наступні факти:

По-перше, згідно поширеним новинам, в процесі нормалізації беруть участь Сполучені Штати, Саудівська Аравія і єврейське утворення. Розглянемо це з точки зору трьох сторін:

  1. Єврейське утворення вважає, що нормалізація відносин з будь-якою мусульманською країною — це велике досягнення для закріплення існування «Ізраїля» як держави. Тому єврейський уряд прагне знайти будь-яку можливість для встановлення зв’язків з мусульманськими країнами, особливо арабськими.

  2. Саудівська Аравія — це одна із країн регіону, яка вважає, що єврейське утворення не націлено на окупацію усієї Палестини. Варто зазначити, що саудівська влада протягом тривалого часу підтримували таємні контакти з «Ізраїлем». Тому Саудівська Аравія ніяк не проти нормалізації відносин з єврейським утворенням. До того ж колишній король Абдалла ібн Абдул-Азіз Аль Сауд був ініціатором зрадницької Арабської мирної ініціативи в 2002 році, і по сей день Саудівська Аравія схильна цій ініціативі.

  3. Що стосується США, то усі американські адміністрації протягом десятиріч працювали над досягненням «миру» між єврейським утворенням і його арабськими сусідами, щоб зміцнити «Ізраїль» і інтегрувати його в регіон, усуваючи його чужорідність. Обидві американські партії – демократи і республіканці, єдині в цьому питанні.

По-друге, незважаючи на те, що усі три сторони позитивно налаштовані відносно нормалізації, проте в цьому питанні містяться політичні складності:

  1. Нетаньяху відкрито критикував ядерну угоду з Іраном в 2015 році: він виступив у Конгресі США проти неї, ставши опонентом політики тодішнього президента Обами по питанню ядерної програми Ірану. Це призвело до погіршенню відносин між єврейським утворенням і Демократичною партією США. Але, коли Трамп і його республіканська партія прийшли до влади в Вашингтоні на початку 2017 року, відносини між єврейським утворенням і адміністрацією США знов покращились. США визнали Єрусалим столицею «Ізраїля», американське посольство було перенесено в Єрусалим, а також, американська адміністрація визнала суверенітет єврейського утворення над Голанськими висотами. Коли на початку 2021 року до влади повернулась демократична адміністрація на чолі з Байденом, відносини між Тель-Авівом і Вашингтоном знов погіршились, а адміністрація Байдена до нещодавнього часу навіть відмовлялась приймати Нетаньяху в Білому домі. Серед передвиборчих обіцянок Нетаньяху була нормалізація відносин з Саудівською Аравією, а нещодавно з’ясувалось, що між Нетаньяху та ібн Салманом здійснювались реальні контакти. В понеділок 22 травня 2023 року, єврейська газета «The Jerusalem Post» повідомила, що прем’єр-міністр «Ізраїля» Нетаньяху двічі розмовляв по телефону з наслідним принцом Саудівської Аравії за останні тижні... Ер-Ріяд надав «Ізраїлю» список вимог, пов’язаних з палестинським питанням.

  2. Нинішній уряд Саудівської Аравії, очолюваний ібн Салманом, вважається найбільш покірним перед Америкою, оскільки адміністрація Трампа відсторонила свого агента Мухаммада ібн Наіфа від влади, на користь іншого агента — Мухаммада ібн Салмана. Це відбулось в середині 2017 року, тобто через півроку, як Республіканська партія на чолі з Трампом прийшла до влади в Вашингтоні. Тому, уряд Мухаммада ібн Салмана вкрай слухняний Сполученим Штатам, але перш за усе він схильний до республіканців і оточенню Трампа. Уряд ібн Салмана відвернувся від Байдена, отримуючи приховану підтримку з боку Трампа. Адміністрація Байден вчинила аналогічно: Байден заявив, що не потисне руку ібн Салману через вбивство Хашоггі.

  3. Адміністрація Байдена прийшла до влади у 2021 році на тлі серйозного політичного розколу, який, як і раніше, загрожує і залишається у центрі американського політичного життя. Дві конфліктуючі сторони (демократи і республіканці) вийшли на внутрішню і міжнародну арену конфлікту між собою. Вони взялись за розділення послідовників і агентів на міжнародній арені, і використанню їх в інтересах однієї сторони проти іншої у внутрішній політиці. Наприклад, було заявлено, що Саудівська Аравія скоротила видобуток нафти разом з Росією, щоб нанести удар по демократам під час виборів до Палати представників США в 2022 році. А також, гучна критика — з боку єврейського утворення після повернення Нетаньяху до влади — ядерної угоди між США і Іраном. Ці події вигідні Республіканській партії і оточенню Трампа, які бажають повернутись до влади. Адміністрація Байдена усвідомила, що нитки Саудівсько-єврейської нормалізації вийшли із її контролю після повернення Нетаньяху до влади наприкінці 2022 року.

По-третє, Америка передивилась свої відносини з Саудівською Аравією і повернула їм теплоту, а також зміцнила відносини з єврейським утворенням, але з позиції сили. Усе це зроблено з метою зміцнення контролю над нормалізацією відносин між Саудівською Аравією і «Ізраїлем».

  1. Після того, як уряд ібн Салмана в 2022 році відхилив прохання адміністрації Байдена відкласти скорочення видобутку нафти на один місяць, адміністрація Байдена усвідомила глибину відносин між Трампом і Саудівською Аравією, і взялась пом’якшувати критику на адресу Саудівського режиму. Республіканці насміхались над президентом Байденом, який стверджував, що не потисне руку ібн Салману, а в ітозі привітався з ним кулаком. Також, Байден відмовився від особистої зустрічі з ібн Салманом, але зустрівся з ним у складі Саудівської делегації під керівництвом короля Салмана. Республіканці також покладають на адміністрацію Байдена відповідальність за ріст цін на паливо в країні.

  2. Радник президента США по національній безпеці Джейк Салліван відвідав Саудівську Аравію і провів теплу зустріч з наслідним принцом Мухаммадом ібн Салманом, почавши новий етап американсько-саудівських відносин. На даній зустрічі була виражена вдячність за евакуацію американських дипломатів із Судану. Також відбулись консультації відносно подій в Ємені, і надання Саудівській Аравії більш важливої ролі в американській політиці, пов’язуючи її з Індією у світовому контексті. («France 24»).

  3. Візит Блінкена до Саудівської Аравії. Держсекретар США Ентоні Блінкен підкреслив координацію і стратегічне партнерство між двома країнами — стратегічними союзниками. В ходе зустрічі політики обговорили повернення Сирії до Ліги арабських держав, суданську кризу і питання нормалізації відносин з «Ізраїлем» («France 24»).

  4. Пом’якшення ірансько-саудівської напруженості. Детально про це говориться у відповіді на питання «Саудівсько-Іранська угода», від 01.04.2023р. Саудівська Аравія усвідомлює, що ця угода має велике значення для сталості її правління. США також об’явили про свою підтримку у випадку, якщо Китай активізує свої угоди з Саудівською Аравією і Іраном. Окрім того, США підвищили регіональній статус Саудівської Аравії, беручи участь з нею у мирних переговорах в Джидді між регулярною суданською армією і Силами швидкого реагування Судану.

  5. На саміті G20, який проходив в Індії 9 вересня 2023 року, Саудівська Аравія виділилась як ключовий логістичний пункт і посередник між східними морськими маршрутами від Індії і західними маршрутами в Європу. Саудівська Аравія стала ключовим елементом «економічного коридору Байдена», який зв’язує Індію з Європою через Саудівську Аравію і єврейське утворення. Також Саудівська Аравія погодилась попередньо інвестувати біля 100 мільярдів доларів в цей проект («Al Jazeera», 11 вересня 2023 року). Усе це свідчить про зростаючу роль Мухаммада ібн Салмана в політиці адміністрації Байдена, незважаючи на те, що вона демократична, при цьому ібн Салман не обриває зв’язок з республіканцями!

  6. Адміністрація Байдена публічно веде переговори з урядом ібн Салмана щодо нормалізації відносин з єврейським утворенням. Байден сподівається досягнути мирної угоди і зробити це своєю заслугою, щоб використати на майбутніх виборах в США, не даючи республіканській партії і Трампу використати це в своїх інтересах. Таким чином, адміністрація Байдена планує перетворити можливу поразку на силу, яка привабить єврейське лобі, віддаливши від них республіканців.

  7. Адміністрація Байдена підготовлює уряд Нетаньяху до мирної угоди з Саудівською Аравією. Американський посол в єврейському утворенні Томас Найдс повідомив, що Сполучені Штати працюють над нормалізацією відносин між «Ізраїлем» і Саудівською Аравією. Два американських чиновника повідомили американському сайту «Axios»: «Білий дім прагне добитись угоди між Ер-Ріядом і Тель-Авівом протягом наступних шести-семи місяців, перш ніж президент Джо Байден займеться своєю президентською кампанією», («Arabi Post», 23 травня 2023 р.). Єврейські ЗМІ СМИ також процитували слова міністра іноземних справ єврейського утворення: «Ізраїль» як ніколи близький до досягненню мирної угоди з Саудівською Аравією» (BBC, 22 серпня 2023 р.).

  8. Єврейський прем’єр-міністр зрозумів, що адміністрація Байдена почала уважно стежити за питанням нормалізації, тому 17 серпня 2023 року Нетаньяху направив до Вашингтону делегацію на чолі зі своєю довіреною людиною, — міністром стратегічного планування єврейського утворення – Роном Дермером. В ході зустрічі з американськими чиновниками, в центрі уваги було питання нормалізації відносин з Саудівською Аравією. «Американську делегацію представляв радник по національній безпеці Білого дому Джейк Салліван, перший радник президента США по Близькому Сходу Бретт Макгерк і старший радник по енергетичній безпеці Амос Хокстін — ці три американських чиновника, які курирують дипломатичні зусилля, скеровані на нормалізацію відносин між «Ізраїлем» і Саудівською Аравією» («BBC» 22.08.2023). Таким чином, можна сказати, що Нетаньяху звертається до Байдена з проханням щодо нормалізації відносин з Саудівською Аравією.

  9. І, нарешті, заява ібн Салмана. Наслідний принц Саудівською Аравії в інтерв’ю американському каналу «Fox News», уривки із якого були показані в середу 20 вересня, заявив, що Королівство «добивається прогресу» на шляху до нормалізації. Ібн Салман сказав: «Кожен день ми стаємо усе ближче і ближче до нормалізації відносин з «Ізраїлем». Адміністрація президента Байдена підтримує це досягнення. Варто зазначити, що для нас палестинське питання дуже важливе: нам треба вирішити цю частину, і на дану мить у нас тривають переговори. Ми сподіваємось, що це приведе до того, що життя палестинців стане легше, а «Ізраїль» буде інтегрований до Близького Сходу». Зі свого боку, міністр іноземних справ єврейського утворення Елі Коен у четвер 21 вересня заявив, що рамкова угода за посередництві США щодо встановлення відносин між «Ізраїлем» і Саудівською Аравією може бути укладена до початку наступного року.

По-четверте, усе це свідчить про те, що фактичний правитель Саудівської Аравії, ібн Салман, не має права на власну думку. Він є маріонеткою між республіканцями, які привели його до влади, і їх суперниками — демократами. Він служить інтересам двох американських партій, але не інтересам власного народу. Маріонеткові правителі мусульман не здатні ані на що, окрім зрадництва власного народу і служіння своїм хазяям. Вони забули, що Палестина та її околиця — це Благословенна земля.

سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ

«Пречист Той, Хто переніс вночі Свого раба, щоб показати йому деякі із Наших знамень, із Заповідної мечеті в мечеть аль-Акса, околицям якої Ми дарували благословення» (17:1).

Обов’язок мусульманських армій в тому, щоб звільнити Палестину від бруду євреїв, а не підносити її на золотом блюді нормалізації і підкорення! В будь-якому випадку Палестина буде звільнена і повернеться вона чистою і благословенною, якою вона була під мечами армій мусульман в затишку Праведного Халіфату. А євреї та їх пособники будуть переможені, їх серця будуть наповнені страхом, і не знайдуть вони притулку навіть під камінням! Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لَتُقَاتِلُنَّ الْيَهُودَ فَلَتَقْتُلُنَّهُمْ حَتَّى يَقُولَ الْحَجَرُ يَا مُسْلِمُ هَذَا يَهُودِيٌّ فَتَعَالَ فَاقْتُلْهُ

«Ви неодмінно битиметесь з євреями і неодмінно їх вб’єте. Буде так, що навіть камінь скаже: «О, мусульманин! Ось єврей за мною! Підійди і вбий його!» (Муслім).

Можливо, з дозволу Аллаха, це трапиться зовсім скоро:

وَيَقُولُونَ مَتَى هُوَ قُلْ عَسَى أَنْ يَكُونَ قَرِيباً

«Вони скажуть: «Коли же це трапиться?». Скажи: «Можливо, це трапиться дуже скоро!» (17:51).

Злочинці, які прагнули до нормалізації відносин з євреями, не отримають нічого, окрім приниження і тяжкого покарання:

سَيُصِيبُ الَّذِينَ أَجْرَمُوا صَغَارٌ عِنْدَ اللهِ وَعَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا كَانُوا يَمْكُرُونَ

«Грішників же спіткає приниження перед Аллахом і тяжкі муки за те що вони плели підступи» (6:124).


10 Рабіуль-Авваль 1445 р.х.
25 вересня 2023 р.

Головне меню