Єгипетський уряд не набув успіху у вирішенні економічних проблем країни

Єгипет
Друкарня

Міністерство фінансів Арабської республіки Єгипет здійснило позичання приблизно на 21 млрд. єгипетських фунтів за допомогою випуску облігацій та низки інших цінних паперів різноманітних строків погашення. Дана інформація була оприлюднена в офіційних заявах міністерства. Колишній прем’єр-міністр АРЄ Алі Лутфі у своєму виступі заявив: «Центральний банк скоїв жахливий економічний злочин, коли здійснив емісію грошових засобів на суму у 22 млрд. єгипетських фунтів. Це можна вважати знищенням національної економіки». Цьому передували заяви міністерства фінансів про сукупний внутрішній борг, який досяг у грудні минулого року  1.4888 трильйонів єг. фунтів (215 млрд. доларів). У своєму щорічному фінансовому звіті Міністерство фінансів також озвучило, що сукупний внутрішній борг склав 72,6% ВВП країни у грудні минулого року. Згідно з тим же офіційним звітом, зовнішній борг країни у вересні 2013 року склав 47,01 млрд. доларів США.

Дані цифри не залишають сумнівів щодо плачевного стану єгипетської економіки. Гнітючий стан людей став настільки нестерпним, що замовчування його неможливе. Усі попередні економічні реформи, які вживались минулими урядами, завершувались невдачами. Оскільки вирішувати проблему вони намагались тим, що і викликало саму цю проблему. Суть проблеми ж полягає у капіталістичній моделі системи, яка за довгі роки не принесла нічого, окрім голоду, нужди та відсталості. І, незважаючи на тяжкий економічний стан, урядом були вжиті наступні кроки:

1- Здійснена емісія (випуск) грошей. Варто відзначити, що в Ісламі передбачено, що грошова маса завжди забезпечується золотом та сріблом. Саме за допомогою золота та срібла можливо покінчити з істинними причинами інфляції. Пророк, мир йому, наказував, щоб державною грошовою одиницею був саме золотий дінар (4,25гр.) та срібний дірхам (2, 975гр.). Забезпечення золотом та сріблом усіх грошових засобів, які обслуговують господарсько-економічну діяльність громадян Халіфату, дозволило уникати інфляцій протягом більше тисячі років. Тому повернення до золотого стандарту річ практична та ефективна. Що ж стосується випуску грошей, непідкріплених дорогоцінними металами, то це обов’язково призведе до росту цін, послабленню курсу національної валюти. А це вже ніщо інше як грабування праці та майна людей.

2- Кредити. Відсоткова складова кредитів, не залежно від того, чи відбулось фінансове позичання в іншої країни, міжнародної організації або у населення, шляхом випуску різноманітного роду державних облігацій та позик, і навіть у результаті простих вкладів громадян у банках, є майже не основним фактором росту інфляції. Оскільки держава вдається до додаткової емісії грошей для покриття суми виплат по кредитам. Тим самим, відсотки, які сплачує банк, є іще одним фактором інфляції і росту цін, що самим плачевним образом позначається на бідних прошарках населення, але у той же час сприяє іще більшому збагаченню багатіїв.  

3- Заборгованість держави складає 73% ВВП. Уряд країни прагне заволодіти мільярдами шляхом накладання на засоби бідних та середнього достатку прошарків населення непомірних податків, які є забороненими у Шаріаті. Далі, уряд, отримавши гроші, витрачає їх на обслуговування кредитів, які «з’їдають» ¾ ВВП країни на тлі жадібної та порочної капіталістичної економіки. На жаль, у даному політичному режимі дуже велика кількість жадібних людей, які вважають своїм громадське майно.   

Нинішній економічний стан – це результат капіталістичної системи, всередині якої ми живемо. Не бачиться можливим яке-небудь економічне відродження без втілення ісламської економічної моделі у рамках цілісної ісламської системи. Системи, в якій жодна зі сфер не є зайвою, і не підлягає ігноруванню. Це можливо лише при наявності держави Халіфат. Наявність подібної держави є прямим наказом Всевишнього. Це та мета, до досягнення якої ми усі спільно прагнемо.

وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى

«А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя, а в День воскресіння Ми воскресимо його сліпим» (20:124).


Шаріф Зайд
Голова Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір Єгипет
№ 14/03
П’ятниця, 07 Рабіъ ас-сані 1435 р.х.
04/02/2014

Головне меню