Єгипетський та суданський режими підписали з Ефіопією домовленість про розграбування багатств Умми

Єгипет
Друкарня

06.03.2015 Судан, Єгипет та Ефіопія домовилися підписати основні пункти домовленості з економічної співпраці стосовно розподілу води Нілу.

Резолюцію, яка стосується цього питання, було прийнято в Каїрі 21.02.2015 у межах «ініціативи басейну Нілу», якій єгипетська влада не давала ходу на протязі 5-ти років, при тому, що «Гребля Відродження» становить з себе небезпеку для Єгипту у його долі водопостачання з Нілу, оскільки вода, яку вона перекриватиме, має життєво важливу необхідність для Єгипту.

Судан та Ефіопія мають геополітичну перевагу перед Єгиптом, оскільки вони розташовуються вище за течією ріки (на відміну від Єгипту, який стоїть останнім з усіх країн вниз за течією). Відомо, що Єгипет знаходиться у залежності від постійного водного забезпечення з ріки. «Гребля Відродження» ж перекриває стік вод Блакитного Нілу, що складають 85% від усіх водних потреб країни.

Безсумнівно, що через цю «Греблю Відродження», яку починає споруджувати Ефіопія на своїй території, постраждає більше мільйону акрів землі, єгиптяни почнуть страждати від спраги, буде знищено врожаї, а Єгипет буде зневоднений. Така крадіжка водних ресурсів приведе до жахливого дефіциту води. При цьому міністр водних ресурсів та енергетики Судану Муатаз Муса заявив, що ця домовленість «приведе до нормалізації стану регіону, у який входять Судан, Єгипет та Ефіопія, тому що ця домовленість відповідає інтересам їх народів». Раніше Ефіопія заявляла про те, що будуватиме нову греблю у 92 метри заввишки, яка затримуватиме 14 млрд. кубометрів води, але раптом усе змінилося і тепер вона заявляє, що висота греблі складе 145 метрів, і затримуватиме до 74 млрд. кубометрів. Окрім того, Ефіопія має намір побудувати і резервну греблю у 74 метри заввишки, яка затримуватиме 46 млрд. кубометрів води. Усі ці дії приведуть до катастрофи, оскільки у результаті заповнення водою нових водосховищ, надходження води до Блакитного Нілу скоротиться на 70%, що приведе до виснаження єгиптян на протязі 4-х років, необхідних для заповнення водосховища «Насер».

Як може укладатися ця домовленість за такої небезпеки без дискусій та звіту? Ця домовленість надає ефіопській «Греблі Відродження» офіційно визнаний статус, легітимність та законність тим, щоб був досягнутий консенсус між трьома сторонами: Єгиптом, Суданом та Ефіопією. Для Єгипту у цій домовленості немає гарантії його долі у річковій воді. Ця домовленість дає можливість Ефіопії повністю забрати собі ріку, після чого буде знято міжнародне ембарго на фінансування греблі. Буде виділено 5,5 млрд. доларів з національного банку Китаю, 1 млрд. доларів від Італії і ще стільки ж – від Південної Кореї. Також і Всесвітній Банк буде фінансувати ефіопську греблю за допомогою видачі облігацій.

Також не викликає сумніву те, що Судан також не застрахований від великої шкоди цієї греблі, не дивлячись на рясні дощі. Це відбувається через те, що відповідальні особи Судану ігнорують небезпеку цієї греблі, а тільки постійно повторюють, що гребля дозволить Судану уникнути великих повеней, а також забезпечить країну доступними цінами на електроенергію, і не згадують про інший бік цієї греблі. Такою є сутність правителів-зрадників, які не дбають ані про що, окрім власних крісел.

Ці домовленості не дають жодних гарантій того, що не буде завдано удару по Єгипту, навіть якщо буде доведено, що Єгипет постраждав, якщо таке і справді трапиться у майбутньому. І хіба ці гарантії повернуть землі, які буде знищено, або ж компенсація постраждалим буде виплачена з гаманців агентів та зрадників?

Сісі підписав так звану «рамкову конвенцію» або «домовленість принципів» у Хартумі, перш ніж пояснити народу Єгипту, які саме буде вжито кроки з вирішення кризи. Дане рішення є непробачним злочином проти Єгипту, недбалістю у відношенні до забезпечення країни водою та новою змовою з розграбування багатств Умми, особливо враховуючи те, що підписання домовленості взагалі не враховувало розмірів греблі, а обмежувалося лише самовдоволеними і неймовірними вимогами Ефіопії. Також не було окреслено чіткі права Єгипту, згідно з якими неприпустимо будувати греблі на Блакитному Нілі або на ріці Собат без узгодження з Єгиптом та Суданом.

Добре відомо, що «Гребля Відродження» за своєю будовою не витримає землетрусу більше 9-ти балів, як про це кажуть спеціалісти, неначе її було зведено спеціально, щоб зруйнуватися і за більш низьких балів. Якщо ця гребля впаде, то Ефіопія від цього не постраждає, а все лихо обрушиться на Судан та Єгипет. Як же суданська та єгипетська влада могли дати благословення на цю греблю, не дивлячись на величезну небезпеку, що надходить від неї?! Як ці дві країни могли заплющувати очі на інформацію, яка підтверджує, що «Ізраїль» має відношення до цієї греблі?! Навіть арабська організація з прав людини у Британії попереджала, що «Ізраїль» приймає участь у будівництві цієї греблі у першу чергу за допомогою компанії «Salini», у якій присутній «ізраїльський» капітал. Також свій внесок у будівництво робить французька компанія «Alstom», яка бере участь в облаштуванні поселень у Єрусалимі. Ця компанія зв’язалася з посольством Ефіопії та домовилася про купівлю облігацій для фінансування греблі, запевнивши посольство у тому, що є одним з основних партнерів «Ізраїлю»!

Тільки держава праведного Халіфату за методом пророкування, яку прагне встановити Хізб ут-Тахрір, зможе відсікти брудні руки, які простягаються до басейну Нілу для того, щоб завдати нам збитків. Халіфат передасть цю ріку до надійних рук, які розподілятимуть її води так, щоб це задовольняло усі землі її басейну від початку і до кінця, щоб усі могли пити і поливати врожай, незалежно від релігії та поглядів людей, і блага цієї великої ріки будуть доступні для всіх. Води у цій річці достатньо для всіх країн навколо неї, щоб вони стали квітучим садом, якщо використовувати її правильно. Після чого розквіт торкнеться всіх, і  в цьому – благо Ісламу! Це благо Халіфату за методом пророкування, і до цього блага ми закликаємо вас, о мусульмани!

هَٰذَا بَيَانٌ لِلنَّاسِ وَهُدًى وَمَوْعِظَةٌ لِلْمُتَّقِينَ

«Це і є роз’яснення людям, вірне керівництво та повчання для богобоязливих» (3:138).

Шаріф Зайд
Голова Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір Єгипет
Вівторок, 04 Джумада ас-сані 1436 р.х.
24.03.2015
№ 08/15

Головне меню