Чи вдалося «Бурі рішучості» усунути англійський вплив у Ємені і затвердити в ньому вплив американський?

Ємен
Друкарня

Після того, як колишній американський посол у Ємені Джамаль ібн Умар (Беномар) досяг успіху в просуванні загонів аль-Хоуcі в Сану шляхом нейтралізації єменської армії в боротьбі з ними, подальшою його місією було встановлення їх правління, призначивши згодом Ісмаїла Ульд Шейх Ахмеда на посаду голови держави.

Америка ж за допомогою Ірану забезпечувала хоусітів зброєю і спорядженням, щоб вони могли домінувати в Ємені за допомогою сили, тому що вона прекрасно розуміє, що політичний центр в країні, здебільшого, утворений англійцями. Таким чином, представники аль-Хоуcі думали, що мають силу, здатну встановити панування в Ємені, а тому розповзлися по землі, поки це не стало стомлюючим і обтяжливим для них, через що вони і опинилися в скрутному становищі. У них не стало притулку, до якого вони могли б звернутися, крім Салеха, який пішов з ними тільки для того, щоб розділити їх здобич, якщо вони переможуть Хаді... Коли ж їх популярність опустилася до нуля і вони залишилися в біді, не будучи здатними домінувати і не маючи можливості повернутися додому з колишньою силою, Америка прийняла рішення врятувати їх за допомогою конкретної військової операції, яка має дві мети:

1 - Виставити аль-Хоусі як жертву після того, як у розумах людей зміцнилася ворожнеча до них.

2 - Створити напружену атмосферу переговорів для отримання компромісного рішення, як Америка зазвичай це робить стосовно того, що не може взяти одноосібно.

А тому Америка доручила своєму агенту Сальману (королю Саудівської Аравії) нанести удар по військовій силі, яка знаходиться в руках Салеха - сильного англійського агента, який підтримував британський вплив у країні протягом 30 років.

Хоча військові дії іноді можуть досягти успіху у відкритті двері переговорів, але в той же час вони можуть провалитися, і тоді становище знову повернеться до нестабільності, а народ Ємену - онуки ансарів - залишиться нещасним, хоча раніше на їх землю не ступала нога невірних. І хоча інформаційна буря спрямована на боротьбу з хоусітами, однак, насправді, вона ставить собі за мету послабити міць Салеха і зменшити вплив Великобританії, щоб замінити його американським впливом через маріонетку-Хоусі. Але Великобританія, як це звично для неї, зі своєю політичною кмітливістю не залишилася бездіяльною. Вона привела в дію своїх агентів - Емірати, щоб вистежити аль-Хоусі за допомогою їх літаків, що знаходяться у складі військово-повітряних сил коаліції. Що ж стосується наземної частини, то Британія координує свої дії з Салехом, щоб він вивів війська з півдня, щоб потім мати можливість вдарити по аль-Хоусі, - і це те, що сталося насправді. Сили аль-Хоусі були виведені з півдня, і хоча він як і раніше веде бої на околицях, однак він відступає на деяких фронтах, навіть на півночі - в Аль-Джауфі і Марібі... Також боротьба рухається на деяких фронтах у напрямку військового перевороту через знищення деяких одиниць техніки з боку Америки.

Це підкреслює зростаючу частоту конфліктів і те, що спроба Америки врятувати аль-Хоусі шляхом переговорів у Женеві через свого посланника Ісмаїла Ульд Шейх Ахмеда не вдалася, тому що Великобританія за допомогою Салеха і його людей зі всіх сил прагне провалити ці переговори різноманітними способами. Серед них - запуск Салехом балістичних ракет перед початком переговорів, у відповідь на які коаліційні сили активізували свої удари по Ємену, щоб знищити ракети, результатом чого став провал переговорів, а посилення боротьби продовжилося. Більш того, прояв розбіжностей між Салехом і аль-Хоусі зріс, особливо після призначень, які провів Мухаммед Алі аль-Хоусі - голова Вищого комітету єменської революції і відділу безпеки, метою яких є усунення великих лідерів, лояльних Салеху, щоб замінити їх на лідерів з числа хоусітів.

Сполучені Штати досі не змогли досягти своїх цілей від операції «Буря рішучості» з низки причин, з яких хотілося б відзначити наступні:

1 - Політична кмітливість, якою характеризуються британські агенти: вони проводять більше політичних дій, ніж проведені політичні дії влади (лідерів руху аль-Хоусі). Більш того, вони відокремлюють владу і політичне представництво на міжнародних форумах.

2 - Англія створює безліч політичних пасток для хоусітів, які не встигають вибратися з однієї біди, як тут же впадають в іншу.

3 - Виснаження руху аль-Хоусі шляхом відкриття нових фронтів боротьби з метою примусити їх до своїх умов, в тому числі - порушення питання про скасування конституційної декларації і повернення до визнання влади Палати представників, в якій британські агенти мають абсолютну більшість.

4 - Рішуче прагнення Америки досягти успіху політичного рішення і прагнення Великобританії і її агентів провалити політичне рішення на користь військового.

Усунення англійського впливу і встановлення правління аль-Хоусі - справа не легка, і це свідчить про триваючий конфлікт і про продовження війни, жертвою якої є народ Ємену. Проливається їх кров, руйнується їхня країна, проте над ними продовжують втілюватися закони невіри, і неважливо, буде майбутнє правління спільним - між Америкою і Англією, або правління буде підпорядковано одній з цих сторін.

Суть у тому, щоб народ Ємену поспішив до викорінення цього аномального положення на сторінках його історії і об'єднав свої зусилля навколо повалення світського режиму і встановлення Праведного Халіфату за методом пророцтва, за допомогою чого єменці зароблять щастя в обох світах і вдоволення Великого Аллаха.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Шаіф Шираді – Ємен
23 Рабі ус-сані 1437х.
02.02.2016

Головне меню