Якщо ви кидаєте до смітника англійську систему, то чому не скеровуєтесь до ісламської?

Туреччина
Друкарня

Депутат від партії АКР та голова конституційної комісії парламенту проф. Бурхан Кузу останніми днями виступив по телевізійним каналам із сенсаційними заявами стосовно обговорюваної останнім часом реформи інституту президентства.

У них він у черговий раз викрив порочну форму турецького республіканського устрою. Не зважаючи на те, що дане викриття було результатом порочної спроби виставити президентську форму правління у правильному та затребуваному виді, проте вони є повчальними у частині того, як на протязі довгих років обманювали народ.

 

Вшанований Кузу в ефірі телеканалу СNN Turk заявив наступне: «У нинішніх моделях нема і краплі підзвітності. У парламентському устрої нема і натяку на парламент, є назва, але самого його немає, немає депутату парламенту, є лише назва від нього, нема парламентських комісій, є лише їх назви. І я кажу це з повною вірою у сказане». Незалежно від того, чи каже він правду чи ні, ми задаємося питанням: Що буде з брехнею про цих депутатів, парламентські комісії, цей парламент та світську демократичну республіканську систему, яку казали народу про них раніше і скажуть згодом?

Також Кузу додав: «У моделі, яка не здатна забезпечити справедливість та сталість для інституту представництва, ми були вимушені встановити 10% бар’єр, що не вписується ані у які межі, я весь час відстоюю цей не розумний бар’єр. Ви спитаєте чому? Тому що нема іншої можливості. Якщо його прибрати, то усе зруйнується. Якщо у питанні представництва відсутня справедливість та сталість, у такому випадку уряд та опозиція втрачає свою законність, хіба не так?

Це і було підтверджено Кузу у наступних його словах: «Я запитую вас, заради Бога, зараз відносно 6 міністрів у парламенті зареєстровано 7 запитів. Так ось, як голова конституційної комісії я заявляю, що із 7 запитів усі 7 будуть відхилені після обговорень о вівторка та о середі. Ви спитаєте, звідки я це знаю? Я знаю це, тому що у парламентській моделі має місце абсолютна дисципліна і іншого бути не може. Опозиція проголосує за, ми проголосуємо проти. Це завжди відбувалось таким чином. Нехай хто-небудь скаже мені про те, чи було хоча б раз по-іншому у Туреччині або у будь-якій іншій країні з парламентською системою, щоб міністр був усунутий у результаті парламентського  запиту? Такого не було! Є тільки назва від цієї процедури, а її втілення неможливо! А де у такому випадку підзвітність? Уряд виходить з мене, я сам є його частиною, тоді як я можу стосовно цього міністра піти за опозицією, нібито пішов, вибачте, за шайтаном, та виступити  проти  нього? З якого дива я буду усувати свого міністра, навіть, якщо у нього дійсно є помилки?».   

Але найбільш сенсаційну та точну думку Кузу висловив в ефірі телеканалу Habertürk, заявивши: «Парламентська система у Туреччині є гнилою англійською системою». Отож, зараз є намір замінити прогнилу англійську парламентську систему, яка спирається на демократію, секуляризм та республіку на не менш прогнилу, а може іще і більше, знову ж таки демократичну світську республіканську систему президентської моделі за американським зразком.  

Подібні зізнання з вуст Бурхана Кузу, відомої людини в уряді, є явними доказами того, що поміж цими двома системами нема різниці, хіба що тільки у зовнішніх відмінностях. Проте парламентську систему захищали потягом 80-ти років, заради її збереження було очорнено багато людей, мусульмани були приречені на управління невір’ям, а АКР намагалась протягом 10-ти років виправити цю прогнилу систему, а зараз робить спробу замінити її на президентську форму правління за американським зразком. Ми запитуємо: хіба у мусульман нема своєї власної системи правління? Хіба нам потрібні системи колоніальної Англії та Америки, сподіваючись на допомогу цих систем, таким чином, що варто нам визнати прогнилою одну із них, ми образу ж кидаємося у прогнилі обійми другої?  

Скільки іще зізнань їм треба почути, щоб зрозуміти, що єдиним шляхом порятунку не лише для народу Туреччини, але і решти мусульман, і навіть для усього людства, є найвірніша та найгарніша система Ісламу, поява якої можлива шляхом встановлення другого праведного Халіфату за методом пророцтва, що дозволить знов відродити ісламський спосіб життя?

قُلْ هَلْ نُنَبِّئُكُم بِالْأَخْسَرِينَ أَعْمَالًا الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعًا

 «Скажи: «Чи не повідомити вам про тих, чиї діяння принесуть найбільший збиток? Про тих, чиї зусилля заблукали у мирському житті, хоча вони думали, що вчиняють добре?» (18:103:104)

Хізб ут-Тахрір Вілаят Туреччина
2 Мухаррам 1434 р.х.
16 листопада 2012

Головне меню