Капіталістична політика — причина росту цін на електроенергію і природний газ

Туреччина
Друкарня

Прес-реліз

Управління по контролю і регулюванню енергетичного ринку Туреччини (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, «EPDK», англ. Energy Market Regulatory Authority, «EMRA») об’явило про підвищення тарифів на електроенергію на 20% для побутових абонентів і на 50% для промислових абонентських груп. Одночасно з «EMRA» компанія «BOTAŞ» об’явила про підвищення тарифів для населення на 20,4% і промислових тарифів на 50,8%. Так темпи росу цін на природний газ і електроенергію за останні рік в житлових домах перевищили 200%.

Причина цих підвищень, здійснених «EMRA» і «BOTAŞ» у відношенні нашого народу, полягає не в наслідках пандемії чи глобальної енергетичної кризи, як про це заявляється. Це лише відмовки для підвищень, хоча вони частково є впливаючими чинниками . Справжньою причиною проблеми є, перш за усе, сама капіталістична система. Окрім того, на першому місці в списку причин стоїть помилкова економічна політика уряду, який приватизував енергію, яка є нагальною потребою державного сектора, і залишив споживача на совість компаній, які горять жагою наживи. Уряд, дотримуючись тези про те, що «держава не втручається в економіку, а тільки контролює її», прийняв приватизацію у якості моделі в області енергетики і передав увесь бізнес по розподілу електроенергії під контроль приватного сектора. В результаті цих приватизацій усі витрати, такі як плата за розподіл, плата за виток, представницькі витрати, особливо збільшення індексованих в іноземній валюті кредитних боргів компаній, були і залишаються включеними в рахунки, виставлені споживачам. Несправедливі податки, що стягуються державою за ці послуги, є черговою жорстокістю (зульмом). Проте такі ресурси, як електроенергія і природний газ, які стали здобиччю капіталістичних компаній під видом приватизації, насправді є громадськими ресурсами. Вони ніяким чином не можуть бути подаровані чи продані приватним особам чи компаніям.

О, правителі! Так само ж, як вам довірено (аманат) управління над цим народом, вам так само ж довірені енергетичні ресурси, що належать суспільству, інакше кажучи, як ви будете у відповіді за займаємі пости, ви так само несете відповідальність за громадську власність. Ви не можете зраджувати суспільству, продаючи ці ресурси приватним компаніям. Неможна продавати декільком капіталістичним компаніям власність, яка належить усім громадянам. Якщо ви зробите це, то зрадите ввірену вам довіру (аманат). Необхідно зробити так, щоб прибутки від усіх електростанцій, вугільних та інших шахт, нафтових і газових ресурсів, які залишились в розпорядженні компаній внаслідок приватизації, були передані народу державою з усвідомленням служіння тому без мети отримання прибутку.

О, мусульмани! Капіталістична система по своїй природі є жорстокою системою, яка забирає майно у бідних і віддає багатим. В цій системі завжди перемагають володарі крупного капіталу, банки, фінансові компанії і правляча еліта, яка перебуває у співпраці з ними. Народ, навпаки, приречений працювати за шматок хліба, жити в боргах і зубожінні. Тому, щоб вирішити усі економічні проблеми, так як обтяжуючі рахунки-фактури, дорогожнеча життя і несправедливість прибутків, ми повинні скасувати цю систему і замінити її ісламською економічною системою, в якій немає експлуатації і відсотків, а громадська власність захищена. І це буде реалізовано державою Праведний Халіфат, яка покладе край капіталістичній системі. Так давайте ж об’єднаємо зусилля по встановленню цієї самої держави!

كَيۡ لَا يَكُونَ دُولَةَۢ بَيۡنَ ٱلۡأَغۡنِيَآءِ مِنكُمۡۚ

«…щоб не дісталась вона багатим серед вас» (59:7).

 

Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір в Туреччині
Четвер, 5 Сафара 1444 р.х.
01.09.2022 р.
№ T.R/B.S/2022/011

Головне меню