Коли операційні палати в лікарнях стають палатами смерті, єдиним порятунком будуть системи Ісламу

Судан
Друкарня

В готелі Grand Holiday Villa було проведено робочу конференцію спеціалістів-анестезіологів в Хартумі.

На ній виголосив промову помічник голови республіки, президент доктор Джалал Юсуф ад-Дакір, закликаючи до роботи над тим, щоб звести до нуля смертність матерів при анестезії. Також міністр охорони здоров’я в провінції Хартум, професор Мамун Хамійда сказав, що темпи материнської смертності через анестезію згідно зі статистичними даними за останню суботу склали 117 смертей з 100.000 випадків у порівнянні з 577 смертельними випадками з 100.000 за 1990 рік. Він підкреслив що південь, який відокремився, знизив показники материнської смертності в країні через анестезію, після чого міністр охорони здоров’я розкритикував погану роботу по підготуванню операцій. Він накинувся на недоліки кваліфікації студентів у мед. інститутах до анестезії і заявив про нестачу навчання в університетах та негативні наслідки через виїзд мед. працівників з країни (Газета «Остання мить» 02.03.2014).

 

Багато лікарів запевняють, що помилки при анестезії бувають або від дефекту в апаратурі і інструментах, або від поганої якості матеріалу для анестезії, що використовується при операціях, або через людський фактор неефективності і недосвідченості, в результаті масової нестачі кваліфікованого мед. персоналу. ЗМІ донесли до громадськості новину від міністра охорони здоров’я, що з країни поїхало 55% мед. персоналу. На конференції міністр охорони здоров’я заявив, що країна потребує близько 3 тисяч лікарів.

Воістину, уряд править капіталізмом, який відображається у цілковитій відсутності дбання про матерів, виражаючись також в упущеннях у наданні обладнання для анестезії, а також матеріалів для неї так, що операційні палати лікарень стали палатами смерті, як це приведено в урядовій статистиці!

Більш того, іще гіршим є те, що уряд не дбає про справи людей, впадаючи в рутину помилок з некваліфікованим кадровим складом і сам це визнає. У той час як було укладено договір між страховою компанією «Шейкан», а вона урядова компанія, з одного боку і Міністерством охорони здоров’я, Федерацією лікарів Судану і всезагальною спілкою медичних професій з іншого боку, було укладено договір з протоколом страхування медичних помилок. Цей договір спонсорується компанією «Шейкан», яка буде виплачувати компенсацію пацієнтам, а також компенсацію родині у випадку смерті. Проти цих щомісячних внесків для даної справи з державного сектору, які будуть відніматися з зарплат, виступило міністерство фінансів країни. Як же тоді не будуть помирати матері від анестезії і в інших схожих положеннях, коли відсутнє в цій країні почуття відповідальності в уряду, який не стоїть за людей і не веде їх до успіху, тим що навіть не придбаває їм мед. обладнання, якісні ліки і не навчає лікарів?!

У ньому є бімарістан (лікарня), подібного до якого немає в світі. У 831 р.х. я відвідав його разом зі своїм другом-іноземцем, який був благородною і тактичною людиною, і коли він зайшов у бімаристан, то захворів і залишався у ньому три дні. Головлікар відвідував його і коли дослідив його та зрозумів природу його хвороби, прописав йому найкращу їжу, фрукти і солодощі. Після трьох днів лікар написав йому наступне: «воістину, гість не гостить більше трьох днів», і це вказує на те, що лікар зрозумів, що він симулянт, однак ставився до нього як до гостя».
 

Це було тоді, коли існувала Держава Ісламу і мусульман Халіфат, що стояла на дбанні про інтереси людей в усіх сферах життя, з розумінням, що це відповідальність і аманат, за який буде запитано в Судний день.

«Воістину, це аманат
І воістину це Судний День,
Сором і каяття,
окрім як у того який взяв по праву,
і привів те, що є обов’язковим для нього»

Повернімося ж до Халіфату, о мусульмани, наполегливою роботою, щоб врятувати життя людей, дбати про їх справи і нести керівництво для світів.


Офіційний представник Хізб ут-Тахрір
Судан – жіночий відділ
№ H.T.S.03/2014
Среда, 4 Джумада аль-уля 1435 р.х.
05/03/2014

Головне меню