Шкільний скандал навколо «Троянського обману»

Британія
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Шкільний скандал навколо «Троянського обману» показує, що британська держава намагається віддалити мусульманських дітей від Ісламу, але зазнає у цьому поразки


Тому мусульмани повинні бути посланцями Ісламу і показати суспільству, що він є найкращим образом життя

На протязі кількох тижнів у новинах домінували повідомлення про школи в околицях Бірмінгему з великою кількістю мусульманського населення. Деяким подібним школам у 2012 році британські урядові інспектори шкіл з Ofsted (Управління стандартами в освіті) дали оцінку «відмінно». Однак публікація листа, напевне сфабрикованого, привела до звинувачень в «ісламській змові» з метою встановлення влади над британськими державними школами у Бірмінгемі. Поряд із цим у ЗМІ розповсюджувалися історії про мусульманські школи, обвинувачувані у навчанні дітей «екстремістським» поглядам, не дивлячись на широко розповсюджене спростування даних історій згаданими у них вчителями, у тому числі багатьма вчителями-немусульманами. Політики, журналісти й коментатори до такого степеню змішали мову «екстремізму», «тероризму», «Ісламу» і «мусульман», що можна пробачити звичайного члена суспільства у припущенні того, що ці школи стали військовими установами, які навіюють дітям ідеї нападу на усіх навколо них! У черговий раз британський політичний істеблішмент з числа усіх представників політичних партій розпалюють ненависть до Ісламу і мусульман.

«Факти»

Усе, про що повідомлялося досі, було основане на чутках. Однак багато членів політичного істеблішменту не дивлячись ані на що вже винесли рішення. Судячи з усього, те, що сталося, є відкритими законними діями з боку мусульманських батьків і завідувачів середніми школами, які розглядаються проблематичними деякими мусульманами, а також об’єктивними не мусульманами. У місцях, де мусульмани складають більшість або значну меншість населення, у деяких аспектах шкільного життя ці дії були відображені, а саме: періодичні збори, приготування їжі, забезпечення умовами для здійснення молитов і переодягання. Існує мало доказів того, що мало місце будь-яке «примушення» до релігії у відношенні людей або повне відхилення від державної навчальної програми. Було навіть сказано, що деякі колишні співробітники, можливо, використовували цей епізод, щоб взяти реванш за минулі образи.

Однак міністр освіти Майкл Гоув, якого поінформовані мусульмани вважають одним із найбільш вороже налаштованих у відношенні Ісламу людей Великобританії, не лише подав заявку для розслідування в Ofsted, але і направив колишнього начальника поліції по боротьбі з тероризмом Пітера Кларка, який не володіє жодними навичками у сфері освіти. Ofsted ганебно дискредитувало себе у попередні кілька тижнів і втратило довіру в очах мусульманської спільноти. Спільнота доречно задається питанням, чому до подібних шкіл з величезною кількістю учнів з числа іудеїв та християн, а також володіючим схожими релігійними дозволами, не відносяться таким самим чином.

Подібно до Комісії з благочинних організацій, Ofsted поводить себе на подобу «Поліції нравів» у відношенні мусульман, а те, що пропонується, є свого роду примусовим «перевихованням». З боку батьків мали місце скарги відносно того, що інспектори Ofsted фактично проводили дізнання учнів початкової школи, використовуючи соціальні питання подібно до взаємовідносин між хлопчиками і дівчатками та сексуальності, а також розмовляючи з учнями наодинці. Також, з боку шкіл мали місце скарги відносно того, що інспектори приїхали з надуманою точкою зору. Очевидно, що Ofsted неочікувано висунув нові вимоги в оцінюванні шкіл, про які йде мова. Якщо раніше вони вважалися адекватними або навіть відмінними у плані освіти, щастя, добробуту і поваги. У справжній час вони говорять, що студенти не готові належним чином до життя у різноманітному і багатокультурному суспільстві! Або заявили про те, що сексуальна освіта і освіта взаємовідносин є неефективною!

Що повинні робити мусульмани?

Шановні брати і сестри в Ісламі! Будь-які діти, батьки, вчителі чи завідувачі школами, які незаслуговано стали жертвами цієї події, заслуговують на нашу молитву і підтримку, особливо якщо вони бажають кинути виклик будь-яким несправедливим обвинуваченням, висунутим проти них. Благим є надання їм словесної підтримки, а також підняття наших голосів для законної критики на адресу Ofsted, уряду і політичного істеблішменту.

Але для усіх нас у цьому мається великий урок.

1.    Ми повинні розуміти, що метою даної гри є зміна наших цінностей у статусі мусульман.

Уряд Британії, подібно до своїх попередників, наполягає на зв’язку своєї політики по боротьбі з тероризмом із політикою, спрямованою на ісламські цінності мусульманської спільноти. Вони підживлюють брехню відносно того, що ці цінності є «екстремістськими» як взаємовідносини між хлопчиками та дівчатками, сексуальна поведінка і навіть форма одягу. Вони свідомо зв’язують це з важливими аспектами ісламського Шаріату, що мають відношення до політики або закону та правопорядку, до яких закликають мусульмани в Ісламському світі, а потім таврують це ярликом «екстремізму». Від мусульман очікується обвинувачення усіх тих, хто виражає ці цінності у якості «екстремістських» цінностей і прийняття світських ліберальних цінностей.

2.    Ми не повинні потрапити у цю пастку безпідставного обвинувачення інших мусульман в «екстремізмі», навіть якщо ми не згодні з їх поглядами.

Це тому, що переконання, що наражаються на нападки, не є окремими індивідуальними випадками, часто спотвореними і неправильними, а є Ісламом та Шаріатом загалом. Тому, у сьогоднішній стрімкій інформаційній атаці розглядувані школи були пов’язані з боку деяких коментаторів і політиків з джихадом, покаранням худуд тощо. Усе це не має жодного відношення до шкільного питання, однак від мусульман чекають засудження цих ісламських законів і вірування у принципі.

3.    Ми повинні усвідомлювати, що дана політика стала більш агресивною через силу Ісламу і слабкість світських ліберальних цінностей.

Мусульман Великобританії, а також багатьох інших хто прийняв Іслам з числа британської спільноти, не змогли інтелектуально переконати у необхідності прийняття світських ліберальних цінностей. Вони бачать проблеми, у результаті яких страждають нещасні люди Великобританії. Вони можуть бачити несправедливість і нерівність капіталістичної системи. Вони можуть бачити, що демократичні системи не лише вводять в оману і корумпують регіони, подібні до Пакистану та Бангладеш! І, щоб довести, що ці цінності не можуть бути самодостатніми й незалежними у справі переконання людей, і спостерігаючи з близької відстані за їх застосуванням, держава вирішила застосувати силу для примушення мусульман до прийняття цих цінностей.

У той час як Коран явно забороняє примушення і використання сили для переконання людей, спецслужби Великобританії, судячи з усього, вважають своїм обов’язком змушувати мусульман вірити у світські ліберальні цінності, будучи неспроможними переконати їх на інтелектуальному рівні. І якщо діти мусульман у Бірмінгемі дійсно відчувають себе щасливими, будучи частиною своєї місцевої общини, то через кілька годин тероризування з боку Ofsted згідно із розпорядженням містера Гоува і його колеги Трістама Ханта з Лейбористської партії, не буде дивним відчування ними зазіхання на гармонію їх спільноти.

4.    Світські ліберальні цінності зазнають поразки у середі британських студентів будь-якого віросповідання.

Зокрема, бажання батьків, вчителів або шкільного керівництва у впровадженні великого ісламського духу у школах виходять через недоліки лібералізму як такого. Нездорова доза світських цінностей привела до несамовитості британських дітей згідно з немислимими повідомленнями про те, що діти ґвалтують інших дітей на території шкіл. За останні три роки тисячі школярів були спіймані зі смертельною зброєю, 80 з них були учнями початкової школи. Поряд із величезним рівнем вагітності серед підлітків, «дикими» дітьми з неблагополучних родин, таврованих законом про антигромадську поведінку (ASBOs), регресивною культурою зловживання спиртними напоями та наркотиками або доповідями про учнів, які зарізали своїх вчителів, піднімається наступне питання: що, у розумінні британського уряду є безпекою та освітніми інтересами? Природним є те, що мусульмани шукають інші можливості для захисту своїх дітей, набуваючи комфорт у випробуваних і перевірених часом високоморальних і незмінних цінностях Ісламу.

5.    Мусульмани повинні позитивно і впевнено взяти на себе роль проповідників Ісламу у Великобританії.
 

Ми не повинні піддаватися залякуванню, так само як не повинні мусульмани реагувати на них, піддавшись емоціям. Безсумнівно, Посланець Аллаха ﷺ є кращим прикладом для нас.

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

«У Посланці Аллаха був чудовий приклад для вас, для тих, хто сподівається на Аллаха і Останній день і пребагато поминає Аллаха». [Аль-Ахзаб: 21]

Коли його і його сподвижників переслідували у Мецці, вони втілили у собі ісламські цінності до такого степеню, що брехня багатобожників не переконувала людей, які фактично бачили перших мусульман. Вони міцно відстоювали ці цінності і на інтелектуальному рівні кидали виклик цінностям людей навколо себе, закликаючи їх до Ісламу.

Вони розповсюджували кращі аргументи, але більше того, вони уособлювали приклад Ісламу як гідний і благородний приклад для усіх оточуючих. На жаль, у цьому суспільстві мається духовний вакуум, де рясніє нещастя; де править індивідуалізм, а суспільство і родина зруйновані; де оспівується грубість, а гарні манери принижуються; де схвалюється похіть, а моральність висміюється; і де відсоткова банківська система слугує у благо найбагатших ціною звичайних людей.

Тому багато людей шукають альтернативу. Нашим обов’язком є показати їм те, що міститься у нашому керівництві, нашому віруванні і цінностях нашої общини. Це передбачає докладання додаткових зусиль для донесення благородних ісламських цінностей наступним поколінням. Це означає те, що необхідно зробити наші мечеті, медресе й общини відповідаючими і підходящими для цієї мети. Це означає визначення позитивної ісламської ідентичності для наших дітей і пошук шляхів для захисту цих цінностей. Це означає збереження цих ісламських цінностей у наших родинах у якості основи нашої спільноти. Це передбачає захист наших підлітків від егоїзму, зарозумілості і матеріалізму, що висувається молодіжною культурою. Це означає необхідність бути посланцями Ісламу лише в ім’я Аллаха ﷻ.

Брати і сестри! Аллах ﷻ говорить нам про те, що ці зусилля, спрямовані на підрив Ісламу, зазнають краху, але вони також є випробуванням для нас для того, щоб відділити щирих і нещирих із нашого числа.

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ لِيَصُدُّواْ عَن سَبِيلِ اللّهِ فَسَيُنفِقُونَهَا ثُمَّ تَكُونُ عَلَيْهِمْ حَسْرَةً ثُمَّ يُغْلَبُونَ وَالَّذِينَ كَفَرُواْ إِلَى جَهَنَّمَ يُحْشَرُونَ.  لِيَمِيزَ اللّهُ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَيَجْعَلَ الْخَبِيثَ بَعْضَهُ عَلَىَ بَعْضٍ فَيَرْكُمَهُ جَمِيعاً فَيَجْعَلَهُ فِي جَهَنَّمَ أُوْلَـئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ

«Воістину, невіруючі витрачають своє майно для того, щоб збити інших зі шляху Аллаха. Вони витрачатимуть його, а потім будуть жалкувати по це, а вслід за тим вони будуть повергнуті. Невіруючі будуть зібрані в Гієні, щоб Аллах відділив погану людину від доброї, кинув поганих одну на іншу, зібрав їх усіх разом і помістив у Гієну. Вони будуть тими, хто зазнав збитку» [Аль-Анфаль: 36-37]

Тому допоможіть справі Аллаха і Він зміцнить ваші стопи.

ا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

«О ті, які увірували! Якщо ви допоможете Аллаху, то й Він допоможе вам і зміцнить ваші стопи». [Мухаммад: 7]


Хізб ут-Тахрір Великобританія
12 Шаабан 1435
2014/06/10

    
   

Головне меню