Ознайомлення з Яхьєю Нісбетом — інформаційним представником Хізб ут-Тахрір у Британії

Британія
Друкарня

У якості ознайомлення з новою роллю Яхьї Нісбета ми представляємо його коротке інтерв’ю про різноманітні аспекти діяльності Хізб ут-Тахрір у Британії.

1) Як Ви відноситесь до свого призначення у якості інформаційного представника Хізб ут-Тахрір у Британії?

Для мене велика честь бути представником Ісламу на Заході, а також це велика відповідальність. Як мусульмани, ми знаємо, що Всемогутній Аллах послав останнього Пророка, Мухаммада ﷺ, до усього людства, щоб вивести людей із пітьми до світла за допомогою норм, які стосуються усіх аспектів життя. Більшість людей тут, у Британії, має тільки викривлений образ Ісламу, і на нашу общину спричиняється тиск, щоб вона підкорилась збоченій світській версії Ісламу. У такій атмосфері нам багато чого треба зробити, щоб люди правильно зрозуміли Іслам.

2) Чи вважаєте Ви, що Халіфат за методом пророцтва повернеться у найближчий час?

Досягнення перемоги — від Всевишнього Аллаха, проте день за днем ми можемо бачити, що діяльність по поверненню Шаріата Аллаха приносить свої плоди. Наша благословенна Умма проявляє усе більший опір агентам колоніальних держав, відкидаючи західне втручання у Сирію, Ірак, Пакистан та Афганістан. Це дозволяє ісламським почуттям та глибоким поняттям впливати на те, як ми розглядаємо цей світ.

Варто також відзначити, що Аллах зобов’язав нас жити згідно Ісламу, незалежно від обставин, і вести діяльність по відновленню ісламського образу життя, якщо він відсутній; і це повинно бути зроблено не лише реакцією у відповідь на пригноблення, але й тому, що мусульманину цілком природно жити згідно Шаріату Аллаха та показувати усьому світу красу своєї релігії.

3) Які проблеми та можливості існують для заклику на Заході?

Життя повне проблем, на які можна поглянути з іншого боку; вони фактично є можливостями для ведення заклику. Іслам прийшов не тільки для азіатів, африканців чи арабів, і навіть не тільки для мусульман, навпаки, це образ життя, ідеологія, яке регулює життя та вирішує проблеми людини незалежно від релігії, етнічної приналежності та кольору шкіри. Сьогодні до звичайних людей у Британії, мусульманам та немусульманам, відносяться як до м’яча у політичному «футболі», не маючи реального інтересу до того, щоб піклуватися про їх справи. Прикладом тому є «Brexit». У той час, коли відбуваються великі дебати по законопроектам та строкам виходу із ЄС, ми бачимо, що звичайна людина страждає від занепокоєння та нестабільності, а націоналістичні настрої, підняті під час референдуму, привели нас до того. що ми стали свідками росту злочинів на підґрунті ненависті. Таке сумне положення — це можливість представити Іслам сьогодні як дуже актуальний для усіх людей особливий образ життя.

4) Ви хочете сказати, що намагаєтесь встановити Халіфат у Британії?

Ні, ми вважаємо, що тільки ісламські землі є підходящим місцем для повернення Халіфату, тому уся робота Хізба у цьому відношенні зосереджена у мусульманських країнах. Це ясно видно із літератури Хізба, яка публікується, а також це — очевидний факт нашої реальної діяльності. Проте проживання за межами ісламських земель не звільняє нас від обов’язку брати участь у роботі по відновленню ісламського образу життя.

5) У чому полягає ваша діяльність у Британії?

Ми ведемо діяльність тут, щоб допомогти Хізбу у його роботі в ісламських землях, і, звичайно ж, ми запрошуємо та закликаємо усіх мусульман до співпраці з нами у цій великій справі.

Хізб ут-Тахрір у Британії займається ідейною роботою, в основному — пояснюючи мусульманам та немусульманам істинну суть Ісламу, щоб кожен міг зробити свідомий вибір у тому, як прожити своє життя. Ми пропонуємо ісламський образ життя, який включає у себе Халіфат як політичну владу, як життєздатну та справедливу альтернативу світській капіталістичній гегемонії, від якої страждає увесь світ. Західні уряди, основні ЗМІ та сторони, які зацікавлені у нинішній глобальній капіталістичній системі, прагнуть зобразити Халіфат як дещо страшне, наприклад, як «ІДІЛ» або теократична держава. Проте майбутній Халіфат за методом пророцтва не схожий ані на жодну із цих моделей, від є відмінною державою, яка несе позитивне послання заради порятунку світу.

Ми прагнемо очолити народ в ідейній боротьбі проти секуляризму, підготовлюючи мусульманську общину к тому, щоб вона стала поширювачем Ісламу в усьому світі. Тому помітно, що наша діяльність характеризується великою кількістю пояснень реальності Ісламу та Халіфату і того, що вони можуть запропонувати звичайним людям в усьому світі, так, щоб Халіфат став державою, до якої прагнуть усі люди. Ми закликаємо людей розглядати Іслам як реальний та альтернативний образ життя та вибирати його для себе.

Кожного разу,коли чесний академік або професор хоче вступити з мусульманами у діалог по питанню Халіфату, він ризикує зустрітись з презирством та поганим обходженням як учасник діалогової платформи з «екстремістами». Тому наша місія тут включає спростування заяв тих, хто зводить наклеп на ісламський образ життя, а також ми ведемо мусульманську общину до активного ідейного протистояння проти таких людей.

6) Чи вважаєте Ви, що вплив Ісламу та мусульман у західному світі зростає?

Нема сумнівів у тому, що число мусульман у західному світі значно зросло, і з цим ростом також підвищилось усвідомлення Ісламу. Чого ми можемо очікувати, коли секуляризм практикує таку несправедливість, руйнування, страждання, економічну нестабільність та багато іншого? Капіталізм зруйнував людське життя. Це вказує на те, що він нездатен вирішувати проблеми людей, штовхаючи усіх нас самим шукати ці рішення.

Іслам — це послання для усього людства, яке пропонує правильний образ життя, заснований на міцній основі, на відміну від секуляризму, який заснований на корисних інтересах та викривлених компромісах. Але ми не такі, як колонізатори, які насильно насаджують людям свою ідеологію та примушують їх прийняти свої переконання. Замість цього ми закликаємо людей до ідеї, і якщо вони приймуть її та увірують в неї,тоді вони повинні жити згідно з нею.

Ми вважаємо, що більша частина людства, врешті решт, зацікавлена в істині, дотримується спільних цінностей справедливості та відкидає несправедливість. Тим не менш, завжди буде існувати невелика група людей, що прагне у щоб то не стало експлуатувати інших у своїх інтересах. Саме ця невелика група побоюється, що людям колись буде наданий справедливий шанс зрозуміти та побачити красу ісламського образу життя, обраного для людства Всемогутнім Творцем. Так, ця група побоюється, що її сила поступово зменшиться, якщо решта частини людей залишить пітьму несправедливості і вийде на світло.

Коли ця невелика група активно викривляє образ Ісламу та обманює людей у питанні реальності секуляризму, ми вважаємо, що наш обов’язок — викривати їх обман, щоб люди дійсно мали можливість вибирати доктрину, яку вони приймуть, і образ життя, якому вони послідують.

Історія знов ізнов показує нам, що коли людям дійсно надається можливість побачити справедливість Ісламу у реальному житті, без викривлень, тоді ця релігія приваблює їх і вони приймають її для себе та наступних поколінь.

7) Чи хочете Ви звернутись до звичайної людини іу Британії і до мусульманської общини?

Моє послання полягає у тому, що я говорив вище, тому що сьогодні усі ми стали жертвами системи, яка висмоктує нашу кров та позбавляє нас якого-небудь реального вибору. Пожежа у будівлі «Grenfell», «Brexit», Національна служба охорони здоров’я Британії, освіта, податкообкладання, зовнішня політика і т.д. — усе це є прикладами нелюдяності та жорстокості капіталістичного методу, а Іслам має альтернативні бачення та детальні кардинальні рішення, які приведуть людство до розвитку.

Ми бажаємо, щоб усі люди почули та зрозуміли, що саме Іслам пропонує усьому світу.

Для мусульманської общини у мене є додаткове звернення:

Ви маєте чітке бачення реальності Ісламу і, незважаючи на постійний та зростаючий тиск з метою примусити вас прийняти світські цінності, ви дорожите своєю релігією, і ми пишаємося вами за це. Спостерігаючи за пригнобленням ваших братів та сестер у М’янмі, Іраку, Пакистані, Кашмірі, Палестині, Ємені та Сирії, які стали мішенню колонізаторів тільки через їх віру в Іслам, усе це нелегко терпіти, але ви терпите, і ми переконані, що ви будете терпіти, за допомогою Аллаха.

Настав час усвідомити, що ми тримаємо ключ до порятунку людства від крайньої несправедливості світського секулярного капіталізму. Цей ключ — шлях чистого ісламського життя, представлений як ідеологія для усього людства. Ви — ті, хто закликає людей у Британії до ісламського образу життя. Прийшов час нести цей заклик ідейно, щоб світ міг відрізнити правду від брехні так само ясно, як день від ночі.

Яхья Нісбет, інформаційний представник Хізб ут-Тахрір у Британії
Вівторок, 26 Мухаррама 1439р.х.
16.10.2017 р.

Головне меню