Запобігання поширення коронавірусу — шаріатська відповідальність

Британія
Друкарня

Доступна, всебічна, комплексна допомога у боротьбі з пандемією коронавірусу вимагається скрізь, де у пріоритеті стоїть благополуччя людей. В ісламському образі життя закладена турбота про справи людей, про їх переконання і цінності, а також в законах, які на цих переконаннях засновані.

Повідомляється, що останній Пророк и Посланець Мухаммад ﷺ, відправлений до усього людства, сказав:

أَلاَ كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ فَالأَمِيرُ الَّذِى عَلَى النَّاسِ رَاعٍ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَالرَّجُلُ رَاعٍ عَلَى أَهْلِ بَيْتِهِ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْهُمْ وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ عَلَى بَيْتِ بَعْلِهَا وَوَلَدِهِ وَهِىَ مَسْئُولَةٌ عَنْهُمْ وَالْعَبْدُ رَاعٍ عَلَى مَالِ سَيِّدِهِ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْهُ أَلاَ فَكُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

«Кожен із вас — пастир, і кожен із вас несе відповідальність за свою паству. Правитель — пастир і несе відповідальність за свою паству, і чоловік — пастир для своєї родини і несе відповідальність за свою паству, і жінка — пастир у домі чоловіка свого і несе відповідальність за свою паству, і слуга — пастир у відношенні майна свого хазяїна і несе відповідальність за свою паству. Кожен із вас — пастир і несе відповідальність за свою паству».

Ісламська Умма, яка у Судний день стане свідком для усього людства, несе відповідальність згідно Шаріату за допомогу у запобіганні поширення цієї хвороби і обов’язок кожного мусульманина сфокусувати свої зусилля на цьому.

Кожен повинен серйозно поставитись до рекомендацій спеціалістів, які прагнуть зупинити поширення хвороби, діючи відповідним чином, щоб вірус, не дай Аллах, не потрапив в дома, несучи за собою багато страждань.

Виходячи із цього, нам треба дотримуватись наступних правил:

1. Дотримуватись правил гігієни. Ретельно мити руки, не торкатись обличчя, роту чи очей до миття рук. Дотримуватись дистанції між людьми, особливо у випадку прояву симптомів даного захворювання, таких як кашель чи висока температура.
Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لاَ تُورِدُوا المُمْرِضَ عَلَى المُصِحِّ

«Не пускайте хворого до здорового»,

فِرَّ مِنَ الْمَجْذُومِ فِرَارَكَ مِنَ الْأَسَدِ

«Втікай від прокаженого, як ти втікаєш від лева».

2. Залишатись вдома якомога довше. Особливо це важливо для дітей, літніх людей і у тих, у якого є проблеми зі здоров’ям. Ті, хто повинен ходити на роботу, повинні дотримуватись правил ізоляції і санітарії, щоб запобігти поширенню чи зараженню цієї хвороби. Руки повинні бути ретельно вимиті перед контактом з родиною, щоб не заразити їх.

Посланець Аллаха ﷺ також сказав:

لَا ضَرَرَ وَلَا ضِرَارَ

«Неприпустимо (завдавати) шкоди ні (без причини), ні (завдавати) шкоду (у відповідь)».

3. Триматись подалі від місць скупчення людей. Скасовуйте усі зустрічі, які можна скасувати.

4. Наскільки можливо, уникати тісних контактів, таких як поцілунки і рукостискання.

5. Ті, хто хворий чи має симптоми хвороби, повинні бути поміщені на карантин і дотримуватись його.

6. Утриматись від поїздок без необхідності і дотримуватись усіх необхідних запобіжних заходів.

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِذَا سَمِعْتُمْ بِالطَّاعُونِ بِأَرْضٍ فَلاَ تَدْخُلُوهَا، وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلاَ تَخْرُجُوا مِنْهَا

«Коли ви почуєте, що у якій-небудь місцевості лютує чума, то не входьте туди, а якщо ви вже знаходитесь там, то не виходьте звідти».

Одного разу Аіша (р.а.) спитала Посланця Аллаха ﷺ про чуму, і він відповів:

أَنَّهُ كَانَ عَذَابًا يَبْعَثُهُ اللَّهُ عَلَى مَنْ يَشَاءُ، فَجَعَلَهُ اللَّهُ رَحْمَةً لِلْمُؤْمِنِينَ، فَلَيْسَ مِنْ عَبْدٍ يَقَعُ الطَّاعُونُ، فَيَمْكُثُ فِي بَلَدِهِ صَابِرًا، يَعْلَمُ أَنَّهُ لَنْ يُصِيبَهُ إِلَّا مَا كَتَبَ اللَّهُ لَهُ، إِلَّا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ الشَّهِيدِ

«Це покарання, якому Аллах піддає, кого побажає, і він зробив це милістю для віруючих. І якщо у якійсь місцевості спалахнула чума, то нехай житель залишається там і проявляє терпінн, знаючи, що його не торкнеться більше того, що предписав Аллах. І тоді йому буде нагорода шахіда».

7. Утримуватись від поширення чуток і ненадійної інформації через страх і паніки, які вони викликають, та їх негативних наслідків.

8. Ті, у кого є досвід і можливість, повинні бути готові надати допомогу тим, хто її потребує.

Під час пандемії Ісламська Умма переживає її, покладаючись лише на Аллаха і дотримуючись необхідних запобіжних заходів, забезпечуючи себе близькістю зі Всевишнім, покладаючись лише на Нього, прохаючи Його про прощення. Треба покладатись на концепції ісламської акиди, які заспокоюють віруючого, коли той стикається з волею Аллаха. Хвороба — це воля Аллаха щодо перевірки іману віруючих, і ми сподіваємось, що це не покарання від Нього. Це привід для людей просити пробачення у Аллаха, робити добрі справи і шукати лікування з усвідомленням того, що ніхто не дарує одужання, окрім Всемогутнього Аллаха.

Як і вірус, у цьому змісті жадібність капіталістів не знає меж. Провідні капіталістичні держави вже неодноразово підводили людство до грані зникнення, піклуючись лише про експлуатацію людей заради своєї вигоди без турботи про людей і без готовності до лих, таким як пандемія. Окрім того, уся світова економіка була побудована ними на величезних боргах, що робить її настільки уразливою, що вона може обвалитись у будь-яку мить. Єдине рішення цієї проблеми у їх очах полягає у тому, щоб надавати іще більше кредитів і забезпечити ріст боргів, що закликано сприяти відтягуванню неминучого краху зі збільшенням його масштабів.

Людство, стикаючись з цією глобальною проблемою, вкрай потребує реальної допомоги з боку держави, якій дійсно небайдужі проблеми людей. Необхідна держава, яка дійсно цінує людину і людство у цілому, а не лише матеріальне благо і прибуток. Людство потребує Халіфату, який розглядає хворобу перш за усе як гуманітарну, а не економічну проблему.

Світ потребує нового глобального головування, щоб вивести нас із мороку до світла.

 

Яхья Нісбет
Інформаційний представник Хізб ут-Тахрір в Британії
№ 20/1441 х.
Середа, 23 Раджаба 1441 р.х.
18.03.2020 р.

Головне меню