Відповідь на так звану “загрозу поляризації у середі мусульман Нідерландів”

Нідерланди
Друкарня

Німецька газета "Volkskrant" взяла інтерв'ю у низки політиків, включаючи члена партії Християнсько-демократичний заклик від міста Ейндховен політика Ібрахіма Віжбенгу, одного з імамів м. Амстендам і офіційного представника Фонду взаємодії уряду Нідерландів з мусульманами Ясіна Альфоркані.

Гості стали попереджувати про ризик “поляризації” нідерландського мусульманського суспільства, який виходить від деяких мусульман і веде до нетерпимості і розрізненості. Зокрема Віжбенга сказав: “Симпатія людей до сирійського питання і їх поїздки у Сирію для прийняття участі у бойових діях є сповільненою годинниковою бомбою”. Альфоркані у свою чергу заявив про те, що він став об'єктом освистування і образ з боку деяких людей, а також був обвинувачений у відступництві, лицемірстві і зраді через те, що виступив проти поїздок мусульман у Сирію. Він також додав, що через те, що він став жертвою реакції у вигляді насилля з боку деяких мусульман, у силу його позиції з сирійського питання і поїздок у Сирію для приєднання до джихаду, важко організувати діалог про Іслам, демократію і конфлікт у Сирії без того, щоб не забезпечити захист для потенційних співрозмовників.

У першу чергу необхідно пам'ятати, що люди, які взяли участь у цьому інтерв'ю, можуть мати особистий досвід спілкування з окремими представниками мусульманського суспільства в Нідерландах, і поза залежністю від кількості і впливу цих індивідів у мусульманському суспільстві, цей окремий досвід не повинний використовуватися для того, щоб узагальнювати його у відношенні всього мусульманського суспільства. Однак саме це і відбулося. Їх особистий досвід став основою для того, щоб судити інших і вони намагалися розкритикувати усю спільноту загалом, описуючи деяких екстремістами і бойовиками. Отже ті, хто попереджає про поляризацію і її наслідки, самі провалилися у розумінні того, про що вони попереджають.

Я можу сказати від ім'я Хізб ут-Тахрір і багатьох представників мусульманської спільноти наступне:

Відмінності у точках зору серед мусульман не повинні виходити за межі дебатів і діалогу, виливаючись у насилля і ображання, адже вони не є правильним способом усунення різноманітних поглядів на будь-які проблеми. Це адресується обом сторонам, а не лише одній. Учасники інтерв'ю, зокрема Віджбенга, який попереджував про радикалізм і поляризацію, використовував деякі слова, які висловлюють приниження і недооцінювання деяких мусульман. Так він сказав: “Дурість і невігластво цих ісламських екстремістів просто дратують ”. Отже той, хто використовує подібні слова, повинен бути готовий до злої реакції і не має права після цього розповсюджувати будь-які попередження і вимоги. Однак найважливішим питанням є те, що у даній дискусії упускається наступне: проблема поляризації і розповсюджуваного ділення та ненависті всередині мусульманської спільноти не пов'язана з мусульманською молоддю як про це стверджується. Усе це є прямим наслідком політики уряду Нідерландів, яка триває нині, що базується на розділенні і класифікації мусульманської спільноти на поміркованих, екстремістів, фундаменталістів і ісламських бойовиків.

Було видано величезну кількість досліджень з питання поляризації і дискримінації. Деякі з цих досліджень були сприйняті на політичному рівні, тому ці питання глибоко засіли у свідомості голландців. Однак інтерв'ю в "Volkskrant" відкрило двері для довгих дискусій, які спонукали міністра соціальних питань Лодевіка Ассчера закликати до дебатів і обговорення питання поляризації всередині мусульманської спільноти Нідерландів. Також це привело до того, що ЗМІ прокоментували це інтерв'ю наступними словами: «Член парламенту Пітер Херманн дізнався за допомогою Твіттеру про інтерв'ю двох поміркованих мусульман газеті Volkskrant».

Розуміють вони це чи ні, Віджбенга і Форкані докладають зусилля для розділення мусульманської спільноти на групи подібно до того як це роблять голландські політики. Окрім цього, використовування ними висловлювання “спільноти мусульман-голландців” у своєму інтерв'ю вказує на те, що даний термін був спеціально вибраний, щоб нав'язати думку про існування чисельних розрізнених мусульманських суспільств у Нідерландах, у той час як мусульмани розглядають себе у якості єдиної ісламської спільноти з наявністю різних поглядів всередині нього. Однак, коли їм це вигідно, не зважаючи на подібну “розрізненість ”, вони можуть робити заяви від ім'я усієї мусульманської спільноти.

Ми в Хізб ут-Тахрір віримо, що розбіжність у точках зору необхідно обговорювати у відповідній ісламським законам формі. Ми також готові обговорити з ким завгодно так званий “ризик поляризації ” та інші пов'язані з мусульманами питання.

 

Окай Пала
Офіційний представник Хізб ут-Тахрір у Нідерландах
N0: 01/1435 AH
15 Сафар 1435 р.х.
18/12/2013


 

Головне меню