Чи правильно сприяють Ісламу «Щасливі мусульмани»?!

Нідерланди
Друкарня

В YouTube з’явилося відео під назвою «Щасливі мусульмани», у якому група британських мусульман співає і танцює під мелодію популярної пісні "Happy", виконаної американським співаком Фаррелом Уільямсом.

Не дивлячись на те, що воно розповсюдилося наче «вірус» по всьому інтернету, воно не викликало позитивних відгуків у тих, хто його чув і бачив. І коли до нас дійшли чутки про те, що мусульманська молодь у Нідерландах хоче зняти подібне відео, ми вирішили висловити свою думку відносно цього.

Дехто критикував дане відео, оскільки воно зображує мусульман і мусульманок співаючими і танцюючими разом. У суспільному житті Іслам вимагає від людей прояву скромності у поведінці, мові та одязі. Змішані танці чоловіків та жінок (іхтілят), співання жінок у громадських місцях, демонструючи свою красу (табарудж), це заборонено в Ісламі.

Інші критикували ролик на основі більш глибоких думок. Пісня «Happy» у дійсності є проявом західного, світського і ліберального погляду на життя, який вбачає пошук щастя кінцевою метою і закликає до свободи особистості, що у свою чергу дозволяє людям добиватися свого щастя будь-яким задовольняючим їх шляхом. «Плескайте, якщо вважаєте щастя істиною, плескайте, якщо усвідомлюєте, чим є щастя для вас, плескайте, якщо ви відчуваєте, що е – саме те, чого ви хочете», - є частиною тексту цієї пісні. Зі свого боку, Іслам розглядає щастя результатом того, що людина усвідомлює вдоволення Творця їм. Звідси виходить, що шляхом досягнення щастя у межах Ісламу є підкорення Його волі і законам. Оскільки «Щасливі мусульмани» здаються шукачами щастя за допомогою легковажних справ подібно до співу, танців та інших незрілих вчинків, включаючи нехтування проблемами людей в усьому світі, вони виглядають сприяючими світському ліберальному поглядові на життя, у той час як, будучи мусульманами, вони повинні були б самі засуджувати це.

Оскільки продюсери відеоролика мають відношення до анонімної групи під назвою «Політика чесності», стало зрозумілим, що сприяння світському лібералізму дійсно є їх кінцевою метою. У своєму блозі група закликає мусульманську молодь звільнитися від обмежень, нав’язаних мусульманськими релігійними законами («Наше постійно зростаюче суспільство є неординарним, креативним і більш обізнаним, ніж колись раніше. Однак, основа для зрощування таких їх навичок і здібностей скута сьогоднішньою релігійною атмосферою. Ми б хотіли дивитися на речі по-іншому і брати участь в активних діях за межами звичайних мечетей, залів для заходів і медресе»). Дана група також закликає мусульман узяти участь у дні Св. Валентина, обмінюватися поцілунками зі своїми «партнерами», а також знехтувати ісламським законами відносно цього («Халяль або Харам…прийми це»), що безсумнівно веде до нехтування шаріатських законів у інших питаннях.

Однак, залишається практично незрозумілим питання, що спонукало мусульман узяти участь у даному відео? Серед них були присутні відомі мусульмани. Звісно, ми не можемо бути впевнені, але скоріш за все, вони просто хотіли внести свій внесок у створення позитивного образу Ісламу і мусульман, показавши себе у якості «нормальних» людей. Щасливі люди або люди, яких також торкнулося щастя, як і усіх інших…

Дане прагнення у забезпеченні позитивного образу Ісламу і мусульман може здатися цілком невинним, але насправді це не так.

Однозначно можна сказати, що усі мусульмани повинні сприяти у просуванні позитивного образу Ісламу і мусульман, оскільки на усіх мусульманах лежить обов’язок заклику не мусульман до Ісламу. Однак, одна справа чинити опір брехні для гарантування цього образу, чим є правильне відображення дійсності. І відмітним є формування позитивного іміджу Ісламу.

Що стосується Ісламу і мусульман, то від останніх вимагається, щоб вони почали з осмислення того, як не мусульмани дивляться на світ і оцінюють речі. Якщо мусульманин хоче, щоб Іслам і мусульмани асоціювалися не мусульманами з чимось позитивним і добрим, то для початку він зобов’язаний знати, що саме не мусульмани вважають позитивним і хорошим. На жаль, це і є головною розбіжністю між Ісламом та іншими ідеологіями та релігіями у світі, і, відповідно, розуміння того, що саме є позитивним і добрим, а що – ні, є головною причиною розбіжностей між мусульманами та не мусульманами. Тому, хто б не намагався створити позитивний імідж Ісламу і мусульман, він буде завжди схилятися до не мусульманського способу подання Ісламу, щоб Іслам і мусульмани могли виглядати в очах не мусульман з позитивної точки зору. Дана спокуса буде втягувати мусульман у бік нехтування, спотворення і навіть забування конкретних ідей та поглядів Ісламу, а також саме з цієї причини Аллах ﷻ застерігає мусульман від спроби догодити не мусульманам:

وَأَنزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وَمُهَيْمِنًا عَلَيْهِ فَاحْكُم بَيْنَهُم بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ وَلاَ تَتَّبِعْ أَهْوَاءهُمْ عَمَّا جَاءَكَ مِنَ الْحَقّ

«Суди ж їх згідно з тим, що послав Аллах, і не потурай їх бажанням, ухиляючись від істини, що з’явилася до тебе». [Сура Аль-Маїда 5: 48]

Тому що:

وَلَنْ تَرْضَى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍ

«Іудеї та християни не будуть вдоволені тобою, поки ти не станеш дотримуватися їх релігії. Скажи: «Шлях Аллаха – це прямий шлях». Якщо ж ти станеш потурати їх бажанням після того, як до тебе явилося знання, то Аллах не буде тобі ані Покровителем, ані Помічником». [Сура Аль-Бакара 2: 120]

Співаючі та танцюючі «Щасливі мусульмани» фактично показали, що дане застереження не є безпідставним. Заклик до Ісламу не потребує створення іміджу. Навпаки, він потребує щирих зусиль мусульман для всебічного застосування і слідування ісламським законам, а також у правдивому, відкритому і заснованому на фактах діалозі з не мусульманами.


Окай Пала
Офіційний представник Хізб ут-Тахрір
У Нідерландах
22 Джумада ас-сані 1435
22/04/2014
N0: 03/1435

Головне меню