Інтерв'ю Ф.Амзаева сайту «Крим. Реалії» про репресії в Криму

Iнтерв'ю
Друкарня

Публікуємо інтерв'ю без змін з сайту http://ru.krymr.com/a/27880901.html

Амзаєв: репресії - єдиний аргумент російської влади

За останні два роки в Криму заарештовано чимало мусульман, звинувачених у приналежності до забороненої (і оголошеної терористичної) в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». Про те, що таке «Хізб ут-Тахрір» і про ситуацію, пов'язану з нею в Криму, в інтерв'ю "Крим. Реалії" розповідає керівник інформаційного офісу «Хізб ут-Тахрір» в Києві Фазил Амзаєв.

- У недавньому інтерв'ю кримський адвокат Еміль Курбедінов погодився з думкою політолога Ленура Усманова, що «Хізб ут-Тахрір» широко представлено в кримськотатарському середовищі: «Я повторю слова Ленура Усманова. Це один зі свідків звинувачення, який виступав в Ростові, налаштований по відношенню до «Хізб ут-Тахрір» дуже негативно. Він сказав, що не залишилося жодної кримськотатарської сім'ї, в якій би не було члена партії «Хізб ут-Тахрір». Напевно, це правда. Ця партія популярна серед кримських татар. У кожного є хоча б знайомий серед членів партії. Тільки в Сімферополі на мітингах, які ФСБ вважає мітингами «Хізб ут-Тахрір», збиралося понад 5 тисяч осіб». Чи відповідає це дійсності?

- Ми не коментуємо питання про нашу чисельності. Це наша принципова позиція. Тим більше в умовах, які сьогодні створені в Криму.

Скажу лише наступне. «Хізб ут-Тахрір» - ісламська політична партія. Всі наші погляди засновані на ісламі. В ідеях і методології нашої організації немає нічого, що суперечило б ісламу. Це з одного боку.

З іншого боку, кримські татари, які складають більшу частину мусульман в Криму - це мусульманський народ, цей народ виник з безлічі різних племен, які населяли Крим кілька століть назад, саме завдяки ісламу.

Іслам втілювався в Криму на індивідуальному рівні, в сім'ї, в суспільстві і державі. Тому не дивно, що всі мусульмани в Криму, не тільки кримські татари, після десятиліть войовничого атеїзму гаряче сприйняли заклик «Хізб ут-Тахрір», адже це заклик до їх релігії, яка становить основу їх світорозуміння, укладу їхнього життя, повністю відповідаючи їхнім сподіванням і надіям. Незважаючи на численні спроби дискредитації «Хізб ут-Тахрір» і його заклику з боку певних ЗМІ, політичних і громадських діячів, погляди нашої організації отримали широке поширення в середовищі мусульман Криму. Тому викорінити «Хізб ут-Тахрір» в Криму неможливо. І це сходить до неможливості викорінити іслам, який міцно влаштувався в умах і серцях мусульман в Криму. Прихильність «Хізб ут-Тахрір» ісламським поглядам унеможливлює викорінення його в середовищі мусульман.

- Чи вважаєте Ви, що останнім часом йде якась цілеспрямована кампанія по демонізації «Хізб ут-Тахрір»?

- Боротьба тиранічних урядів проти «Хізб-ут-Тахрір» не є чимось новим. «Хізб ут-Тахрір» це ненасильницька політична партія. Загальновідомо, що ненасильницький політичний протест завжди піддавався репресіям з боку урядових кіл, які не бажають змінюватися в кращу сторону.

Так, наприклад, Росія ось уже більше 13-ти років веде боротьбу проти «Хізб ут-Тахрір». Росія є єдиною країною в світі визнала «Хізб ут-Тахрір» терористичною організацією (крім Росії, ця організація заборонена в Казахстані, Китаї та деяких інших азіатських і африканських країнах - КР). Слід зазначити, що проблемою для Росії є не «Хізб ут-Тахрір», проблемою для неї є сам іслам, Адже в Росії переслідуються будь-які незалежні ісламські організації.

З іншого боку, «Хізб ут-Тахрір» вільно діє в правових державах, в США і країнах Європи. Однак хочу зазначити, що це має місце не через любов до «Хізб ут-Тахрір», а через загальний дозволеності висловлювати свої політичні погляди ненасильницькими методами. Уряди західних країн в своїй боротьбі з «Хізб ут-Тахрір» надходять більш хитро, вони переслідують «Хізб ут-Тахрір» руками своїх агентів, які є правителями в мусульманських країнах.

Такі тирани Близького Сходу як Каддафі, Мубарак, Асад, Бен Алі протягом десятиліть безкарно гнобили власні народи з подачі своїх західних господарів, які розглядали і розглядають пригнічення ненасильницьких політичних організацій в ісламській світі, як єдиний шлях збереження можливості колонізувати країни регіону.

- Які методи використовуються деякими силами для дискредитації «Хізб ут-Тахрір»?

- У світлі того, що «Хізб ут-Тахрір» це ісламська політична партія, що обмежує свою діяльність виключно політичною та ідеологічною роботою, цураючись будь-яких форм насильства, протягом 60-ти років існування нашої організації, арсенал тиранів складається з обмеженого набору засобів. Це брехня, фабрикація кримінальних справ, використання тортур, шантажу, залякування родичів затриманого, в деяких країнах практикуються позасудові страти, додавання термінів тим людям, чий термін ув'язнення завершився.

Те, що сьогодні відбувається в Криму щодо мусульман, яких звинувачують в приналежності до нашої організації, повністю відображає методику придушення ненасильницького призову «Хізб ут-Тахрір», який практикується протягом десятиліть з боку тиранів по всьому світу.

Завдяки тому, що те, що відбувається в Криму знаходиться під пильною увагою світової громадськості, в силу російсько-української кризи, світові стали широко відомі мерзенні методи російських спецслужб. Однак слід зазначити, що подібна практика має місце в Росії і країнах Центральної Азії протягом більше 15 років, що закріплено в численних звітах правозахисних організацій. Крім цього, правителі Росії і Центральної Азії в справі утиски «Хізб ут-Тахрір» стоять в одному ряду з правителями деяких країн Близького Сходу.

- Очевидно, що сьогодні дискредитації піддається не тільки «Хізб ут-Тахрір», а й іслам в цілому. Кому вигідно представити іслам як якусь загрозу західній цивілізації?

- Майже 100 років тому, в 1924 р в результаті окупації ісламських території було скасовано ісламське правління. Для того, щоб утримати народи ісламського світу від повернення до правління ісламом, з боку колонізаторів були встановлені диктатури, засновані на ідеях секурярізма, націоналізму, патріотизму, баасізма, насерізма і т. Д.

Однак, незважаючи на диктатуру і отруєння мусульман чужими для них ідеями, з середини 50-х років минулого століття в ісламській Умме зароджується ненасильницький політичний рух, яке поставило собі за мету відродити мусульманські народи на основі повернення до правління тим, що послав Аллах.

Це політичний рух знайшло форму різних організацій в ісламському світі, найпомітнішою з яких сьогодні є «Хізб ут-Тахрір».

Поставлена ​​на потік правителями-тиранами колонізація мусульманських країн з боку наддержав зіткнулася з новим викликом - ненасильницьким політичним протестом. У відповідь на це перед цими правителями була поставлена ​​задача - викорінити всі політичні ісламські партії, змусивши їх взяти в руки зброю. Засобом досягнення цієї мети були обрані репресії.

- І до чого це призвело?

- Репресії змусили чимало ісламських організацій відмовитися від політичної діяльності і взяти в руки зброю. Це полегшило правителям колонізаторських держав завдання очорнення ісламу і створення стереотипу про те, що іслам несе загрозу людству.

Організації подібні ІГІЛ, які має мало чого спільного з ісламом, лише сприяють закріпленню даного наративу.

Однак іслам - це милість і благо, послане Всевишнім Аллахом для всього людства. Ісламська форма правління здатна забезпечити процвітання не тільки мусульман, але і представників будь-яких національностей та конфесій, як це вже мало місце в минулому протягом більше десяти століть.

- Наприклад?

- Тут, щоб не бути багатослівним, я приведу лише один приклад, який буде достатнім для роздумуючи людини.

Сьогодні, з усіх екранів нам нав'язують міф про те, що прихід ісламських партій до влади в ісламському світі призведе до винищення немусульман, які проживають в цьому регіоні. Нам нав'язують думку про те, що іслам підтримує тероризм, що іслам і є тероризм.

Однак їх слова викривають їх самих. Сама наявність численних немусульманських громад, найдавніших християнських церков на території Сирії та Єгипту, над якими нібито нависла загроза знищення, говорить про те, що іслам не має нічого спільного з тими звинуваченнями, які стосовно нього висловлюються. Задумайтесь, якщо іслам закликає знищувати немусульман, то, як ці громади могли зберегтися після десятівекового правління ісламу?

Спроба пов'язати іслам з тероризмом ставить собі за мету виправдати військове вторгнення західних країн в ісламський світ.

- Активне переслідування партії «Хізб ут-Тахрір» в Криму - це теж частина кампанії з очорнення ісламу, як релігії, якій нібито властивий тероризм?

- Так, безсумнівно. Ні для кого не секрет, що сьогоднішні правителі Росії борються з ісламом. У 2003 р Верховним Судом Росії наша організація разом з іншими була визнана терористичною. Для того, щоб зрозуміти абсурдність даного звинувачення, досить звернутися до тексту судового рішення яке є в інтернеті. Так ось «Хізб ут-Тахрір» в цьому рішення приділена ціла половина абзацу, яка не містять ніяких фактів, більш того, в тексті навіть не використано слово «тероризм».

- Об'єднання родичів заарештованих у справі «Хізб ут-Тахрір» «Кримська солідарність» стає все більш гучною силою в Криму. Чи не виявиться ця сила також під загрозою репресій?

- У сьогоднішній Росії під загрозою репресій знаходяться всі опозиційні організації. Під пресинг силовиків потрапляють не тільки ініціативи, пов'язані із захистом мусульман, але абсолютно будь-яка опозиція: націоналісти, ліберали, релігійні та громадські діячі.

Тому, однозначно, така загроза існує і, я думаю, активісти «Кримської солідарності» про це чудово знають.

- Який Ваш прогноз - чи будуть подальші утиски і арешти мусульман в Криму?

- Швидше за все, найближчим часом ми не будемо свідками нових арештів. Російські силовики оцінюють реакцію всередині мусульманського і кримськотатарської спільноти в Криму після прокотилася хвилі арештів і заборони представницького органу кримських татар - Меджлісу.

Але в середньостроковій і довгостроковій перспективі арешти і утиски будуть продовжуватися, тому що репресії є єдиним аргументом нинішньої російської влади.

Це загальноросійська тенденція, яка охоплює всі регіони і верстви населення, і тому Крим і мусульмани тут не виняток.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список 15 об'єднань, названих «терористичними». Крім Росії, ця організація заборонена в Казахстані, Китаї та деяких інших азіатських і африканських країнах. У Німеччині діяльність «Хізб ут-Тахрір» обмежена через звинувачення в антисемітизмі. В Україні і в більшості країн Заходу вона може діяти легально.

Головне меню