Економіка Лівану – це економіка акул, правителів і крадіїв

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

29.04.2014 у Лівані зачинилися школи. Вчителі за рішенням профспілки, координуючого органу, проголосили страйк, вони вимагають прийняття низки нових звань і підвищення зарплатні. Наступного дня, у середу 30 квітня робочі проголосили страйк за рішенням генеральної профспілки робітників, протестуючи проти збільшення податків, які беруться з людей з низькими прибутками.

Коментар:

Питання заробітної платні і податків є частиною руху грошей і економіки в країні, їх неможна розглядати у відриві від економічної системи і економічної політики.

Також ці питання повинні бути частиною економічного плану країни. Якщо країна страждає від економічного спаду, ці питання повинні бути частиною плану підняття економіки, або, принаймні, не повинні суперечити цьому процесові. Якщо країна страждає від боргової кризи, то необхідно встановити план позбавлення від цього боргу або його зменшення. А якщо державна скарбниця страждає від нестачі ресурсів, то необхідно розробити план по збільшенню обсягу коштів державної скарбниці, яка повинна витрачати гроші на потреби народу і дбати про його справи.

Якщо ми подивимося на ліванське економічне положення, то знайдемо його вкрай важким. Окрім того, що Ліван страждає від кризи нестримної капіталістичної економіки в усьому світі, окрім цього його економіка на сьогоднішній день більше страждає від згубної корупційної політики, яку погіршує політична криза ліванської державної структури.

Що стосується страждань ліванської економіки від капіталістичної системи, то капіталістична система за своєю суттю веде до концентрації багатства у невеликої групи акул, дякуючи яким цій системі вдалося отримати більшу частину багатства країни. Оскільки капіталістична система не встановлює елементи управління або обмеження на розвиток величезних багатств, що належать капіталістам, а навпаки, відкриває величезну можливість різному типу домовленостей і угод, які ведуть до подальшої концентрації багатств у їх руках, і найвідоміший з цих контрактів – лихварство у банковій системі і контракти корпорацій.

Також демократична гра у союзі з капіталістичною системою відкривають можливості перед цими акулами використовувати свої гроші і вплив в отриманні доступу до політичних посад, так що вони представляють законодавчу владу через купівлю місць у парламенті. А прості люди уявили собі, що влада представляє їх! Також виконавчі структури знаходяться в руках цих акул і використовуються ними для досягнення своїх інтересів.

Парламент ухвалює закони, які є вигідними їм і які відповідають їх інтересам, а виконавча влада, зокрема та, яка керує фінансовими рішеннями, витрачає більшу частину державної скарбниці по проектам, які приводять державні гроші у їх власні гаманці. Таким чином, капіталісти є правителями, або принаймні більша частина з правителів – капіталісти, і звідси йдуть офіційні рішення виконавчої і законодавчої влади на користь цих акул. А тому невипадково те, що роботодавці, власники фінансових інститутів і банків є супротивниками вимог службовців про підвищення окладів за сприяння капіталістичних представників у виконавчій і законодавчій владах.

Якщо додати до усього цього те, що керівники общин, які розділяють між собою державні посади, своїм впливом і недоторканістю розграбували величезну кількість державних грошей і державних фінансових ресурсів для досягнення своїх інтересів, то ми зрозуміємо наскільки складною є проблема економіки і грошей в Лівані.

І незалежно від степеню прийнятності вимоги співробітників і легітимності страйку, в науці економіці відомо, що підвищення зарплатні робітників з обмеженими прибутками є немаловажливим фактором у розвитку економіки, яка страждає від економічного спаду, тому що більш високі зарплатні збільшать їх купувальну здатність і перетворять їх зарплатні в оборотний капітал на місцевих ринках, що позитивно відображається на економічному русі. Єдиною умовою для цього є забезпечення достатньої кількості ресурсів для державної скарбниці для виплати зарплатні. Чи страждає Ліван від нестачі цих ресурсів? Насправді, прибутки державної скарбниці достатні для того, щоб підняти зарплатні і звання, і перевищують достачу у рази незалежно від того, є законними або незаконними ці ресурси і прибутки скарбниці тих правителів, які не приймають до уваги халяль або харам у фінансовій сфері. Але у цих прибутках є доля, пограбована грошовими акулами і владою перш ніж вони дійдуть до скарбниці. А потім, вже після того, як гроші туди дійдуть, іще одна доля буде розкрадена через так звані боргові послуги, які перекачують основну частину загального бюджету банкам-кредиторам держави, тобто великим і маленьким лихварям. А також через вигадані чи напів-вигадані проекти, якими користуються правителі і грошові акули, не кажучи вже про традиційні різні форми крадіжки, пограбувань і розкрадань у цій країні. Капіталістична економіка – це економіка грошей і їх акул, а не людська і суспільна економіка. А конкретно в Лівані – це економіка крадіїв, суспільних лідерів і грошових акул.

Коли побудується Ісламська держава і виконає справедливу ісламську економічну систему та економічну політику (у найближчому майбутньому, дасть Аллах), люди побачать величезну різницю між реальністю сьогоднішньої несправедливої економічної системи і між ісламською економічною системою, яку встановив Всевишній Аллах для людей. Достатньо того, що економічна політика в Ісламі будується на гуманітарних, людських і високо розвинутих підґрунтях, найбільш важливе з яких висловлюється в Корані у наступному аяті:

كَيْ لا يَكُونَ دُولَةً بَيْنَ الأغْنِيَاءِ مِنْكُمْ

«…щоби не дісталося воно заможним серед вас…» (59:07).

Всевишній Аллах говорить у Священній Книзі:
وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالأرْضِ وَلَكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ

«Якщо б жителі поселень увірували і стали богобоязливі, Ми розкрили б перед ними благодать з неба і землі. Але вони порахували це брехнею і Ми схопили їх за те, що вони придбавали» (07:96).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір 
Ахмад аль-Касас, голова Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Лівані
04 Раджаб 1435 р.х. 03.05.2014

http://www.hizb-ut-tahrir.info/info/index.php/contents/entry_35640

Головне меню