Боротьба за Голанські височини

Новини та коментарі
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Новина: Інформаційне агентство «Raialyoum» повідомило 13.11.2015, посилаючись на ряд своїх джерел, близьких до переговорів між Америкою та ізраїльським утворенням, передає про те, що адміністрація Барака Обами відхиляє пропозицію прем'єр-міністра єврейської утворення Біньяміна Нетаньяху переглянути американську позицію щодо незаконної анексії «Ізраїлем» Голанських височин, захоплених у Сирії під час війни 1967 року. Також ізраїльська газета «Га-Арец» з посиланням на свої джерела в Білому домі повідомляє про відмову американців розглядати це питання.

Коментар: Питання, пов'язане з Голанськими височинами, необхідно розглядати у декількох аспектах.

Перше: Голанські височини являють собою гірське плато, що тягнеться на схід від Тиверіадського озера і долини Хула в аль-Джалілем (Галілеї) і далі - вглиб Сирії. Східний кордон Голанських височин формується за рахунок стародавньої долини річки Раккад, що простягнулася з півночі від поселення Таранджа на південь до місця впадання річки Раккад в річку Ярмук. Раккад відокремлює Голанські височини від плато Хауран і мухафази (адміністративний округ у Сирії) Дамаска. На північному кордоні Голанських висот біля підніжжя гори Джебель-еш-Шейх (Хермон) розташована долина Саар, що простягається між річкою Баниас (Баниас) - однієї з витоків річки Йордан - і височинами долини Раккад. З півдня ж звивисте русло річки Ярмук відокремлює Голанські височини від йорданських висот Аджлун. Загальна площа Голанських висот становить 1860 км2, а їх протяжність, починаючи з півночі (50 кілометрів західніше Дамаска) на південь, становить 74 км, при цьому Максимальна ширина висот не перевищує 27 км.

Височини займають стратегічне становище в регіоні. Наприклад, завдяки їхній відносній висоті, перебуваючи на них можна неозброєним поглядом побачити як північно-східні території землі Ісра і Мірадж, так і передмістя Дамаска. З цієї причини єврейське утворення спорудило там безліч військових спостережних пунктів для спостереження за активністю в регіоні.

1200 км2 від загальної площі Голанських височин знаходиться під окупацією євреїв і є місцем початку річки Ярмук і річок ель-Хасбані (Снір), Баниас (Баниас) і Ліддані (Дан) - приток цілорічної водоносної річки Йордан, що поповнює Тиверіадське озеро - головний резервуар прісної води єврейського утворення.

Друге: завдяки своїй відносній висоті Голанські височини являють собою стратегічно важливу територію, опанувавши яку можна управляти всім регіоном. Звідси і випливає вся суть боротьби за височини. З цієї причини єврейське утворення хоче утримати їх у своїх руках, щоб використовувати їх гігантську стратегічну користь у своїх цілях - побудувати військові бази і спостережні пункти, що насправді воно і зробило. Таким самим чином Америка для того, щоб бути готовою до будь-яких небезпечних і несподіваних для неї змін у регіоні, має намір встановити там свої військові бази, і вона не дозволить євреям встановити на Голанських височинах своє панування. Коли Америка заявляє про необхідність повернути Голанські височини Сирії, насправді вона вимагає їх для себе під свою гегемонію.

Третє: єврейське утворення і Нетаньяху прекрасно усвідомлюють небезпеку і важливість Голанських висот. І як їм це не усвідомлювати, знаючи, чому був убитий євреями тодішній прем'єр «Ізраїлю» Іцхак Рабін, коли Америка здобула «прорив» у мирних переговорах і Рабін в обмін на гарантії безпеки, колосальні виплати та виконання низки інших вимог погодився піти на часткові поступки, сказавши: «Глибина миру залежить від глибини відступу». На засіданні кабінету міністрів, що відбулося 8 вересня 1994 р., Іцхак Рабін дав зрозуміти про свою готовність укласти мирний договір з Сирією за аналогією з Єгиптом, що він піде на поетапні відступи з Голанських висот, на нормалізацію відносин між Сирією і «Ізраїлем» у міру відступу і на ряд інших заходів безпеки.

Четверте: дуже сумно те, що поки безбожні держави борються між собою за панування над мусульманськими землями, західні агенти-правителі на цих землях змагаються у злочинному і зрадницькому визнанні єврейського утворення. Але навряд чи їм це вдасться, адже Умма вже приходить до тями і намацує свій шлях до створення власного мусульманського утворення - Держави Халіфат за методом пророкування, - і вона неодмінно змусить невірних викинути з голови намови Шайтана. Воістину, зміни близькі, особливо для тих, хто їх із нетерпінням чекає!


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут Тахрір
Хасан Хамдан – Йорданія
5 Сафара 1437 х.
17.11.2015 р.

Головне меню