Чи не час вченим виносити фетви заради виявлення істини, а не заради догоди вождям?!

Новини та коментарі
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Новина: «Союз ісламських вчених» у регіоні Курдистан в су 17.11.2015 оголосив про винесення загальної фетви спільно з комітетами фетв Єгипту і Йорданії щодо злочинів, скоєних терористичним угрупуванням «Ісламська Держава» проти єзидів і християн. Як повідомляє іракське інформагентство «Shafaq News», на прес-конференції, що відбулася у м.Ербіль, взяли участь представники «Союзу ісламських вчених» на чолі з Абдуллахом аль-Курді, а також ряд релігійних, культурних і громадських діячів єзидської конфесії та представників різних єзидських організацій. На конференції учасники представили спільну фетву як «історичний документ, складений двома найстаршими організаціями - комітетами фетв Єгипту та Йорданії - з метою привернути увагу світу до жертв злочинів, скоєних в ім'я Ісламу».

Згідно з фетвою, ісламські вчені оголосили що угруповання «Ісламська Держава» вийшло з Ісламу за «їх злочинні дії проти єзидів і християн, такі як поневолення, продаж людей, насильство над жінками». «Те, що здійснюють ці терористи - продаж вільних жінок, схвалення насильства, примус до насильства, грабунку і розпусти на землі - йде врозріз з релігією Аллаха і Його Посланника ﷺ», - йдеться в повідомленні.

Коментар: Перш ніж коментувати цю і подібні фетви, необхідно врахувати наступне:

1 - В основі вчинків і в усьому, що видається від імені ісламських вчених, насамперед має бути богобоязливість, тому вони - «спадкоємці пророків» і гарний приклад для людей. Аллах сказав:

ولقد وصينا الذين أوتوا الكتاب من قبلكم وإياكم أن اتقوا الله

«Ми заповіли тим, кому було даровано Писання до вас, а також вам, щоб ви боялися Аллаха» (04: 131).

Фетва - це повідомлення від Аллаха, с.в.т., тому необхідно ретельно вивчити злочини членів угруповання "ІД" або інших організацій, потім отримати ясну картину того, що відбувається і чітко визначити предмет, за яким буде виводитися шаріатське рішення для того, щоб зуміти вивчити відповідні шаріатські тексти, які мають зв'язок з Кораном і Сунной. Потім зіставити ці ясні і достовірні тексти з яка відбувається дійсністю. І тільки після цього муфтій (видавець фетви) зможе уникнути того, від чого застерігає Аллах:

وأن تقولوا على الله ما لا تعلمون

«І намовляти на Аллаха те, чого ви не знаєте» (7:33).

2 - Тут ми не намагаємося виправдати звірства і ганьбу "ІД" і захистити цю організацію після того, як потік новин про неї активізувався. Однак перш ніж звинуватити в невірі, хіба немає необхідності вивчити мотиви скоєння даних вчинків? Може, вони полягають в неправильному тлумаченні текстів, в недалекоглядності і в помилковому розумінні? Або ж це слідування пристрастям або завзятість і наполегливість у порушенні тих положень релігії, які зобов'язані знати всі без винятку? О вчені, що з вами?! Ви звинувачуєте їх у невірі, а самі робите те саме?!

ا تأمرون الناس بالبر وتنسون أنفسكم وأنتم تتلون الكتاب أفلا تعقلون

«Невже ви станете закликати людей до чесноти, віддавши забуттю самих себе, адже ви ж читаєте Писання?» (2:44).

3 - Знавцям ісламського права не личить бути інструментом гніту в руках своїх панів і видавати фетви заради догоди їм і заради уявних крихіток з їх столів, як це було зроблено у даній спільній фетві! О вчені Курдистану - онуки Салах ад-Діна, а також вчені Єгипту, Йорданії і всіх мусульманських країн! Заради Аллаха, скажіть, від якої з груп виходить більше зла і шкоди для мусульман? Від правителів нікчемних держав, таких як Хосні Мубарак, Сісі, Саддам, аль-Малікі, Барзані, Башар, Каддафі, корумповані королі-агенти Династії саудитів в Саудії або Хашимітів в Йорданії, які проливали заборонену кров, зазіхали на честь, запроторювали в тюрми, катували, руйнували будинки разом з їх жителями, вступили у змову проти Умми, зробили її землі майданчиком для баз підступних безбожників, а її народи - гарматним м'ясом для нещадних і порожніх воєн, а також допомагали грабувати багатства мусульман під усілякими приводами? Вони гірше, або раптово з'явилося угруповання «Ісламська Держава» з ворогами, що не мають з нами жодного зв'язку, які проникли до її лав?!

4 - Де ж ваші фетви у відношенні до цих жорстоких тиранів?

أتخشونهم فالله أحق أن تخشوه إن كنتم مؤمنين

«Хіба ви боїтеся їх? Адже Аллаха слід більше боятися, якщо ви віруючі»(9:13).

Так підготуйтеся до відповіді, яка задовольнить вашого Господа в день

تشخص فيه الأبصار

«Коли закотяться погляди» (14:42).

І покваптеся до щирого каяття, і станьте такими, як ваші праведні попередники - великі вчені Ісламу, - заради того, щоб витягнути Умму з цієї немочі і горя; Умму, розірвану на шматки і яка знаходиться в підпорядкуванні у безбожників через примусово встановлені невірні системи і агентів над нею! Оголосіть про те, що єдиний вихід до порятунку Умми - це втілення законів Аллаха, всіх без винятку, за допомогою Ісламської держави Халіфат за методом пророкування, такого, яким заснував його Посланник Аллаха ﷺ, продовжили праведні халіфи і ті, хто був після них, виконуючи наказ Аллаха, с.в.т.:

وأنزلنا إليك الكتاب بالحق مصدقا لما بين يديه من الكتاب ومهيمنا عليه فاحكم بينهم بما أنزل الله ولا تتبع أهواءهم عما جاءك من الحق

«Ми послали тобі Писання з істиною на підтвердження колишніх Писань, і для того, щоб воно оберігало їх (або свідчило про них; або піднялося над ними). Суди ж їх згідно з тим, що послав Аллах, і не потурай їхнім бажанням, ухиляючись від явленої тобі істини»(5:48).

Ви, як ми вважаємо, наділені Аллахом шаріатськими знаннями, так відповідайте ж вашому Господові, станьте такими, якими Він побажав вас, щоб ви були, і взяв обітницю з вас, придбайте ж щастя в дунья й ахіра - покоління будуть пам'ятати про вас! Настав час каяття! Істина і її носії вже очевидні, а брехня і її невірні американські, російські, європейські слуги і прихвостні - вороги нашої чистої релігії - уже всім зрозумілі! Рано чи пізно, але перемога стане нашою долею і буде супроводжувати нас! Аллах говорить:

ونريد أن نمن على الذين استضعفوا في الأرض ونجعلهم أئمة ونجعلهم الوارثين

«Ми побажали зробити милість тим, хто був принижений на землі, зробити їх ватажками і спадкоємцями» (28:05).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абдуррахман аль-Васік
Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір Ірак
9 Сафара 1437 х.
21.11.2015 р.

Головне меню