Турецький уряд використовує проблему біженців для своїх злих умислів

Новини та коментарі
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

З іменем Аллаха – Милостивого и Милосердного

Новина: Вчора, в рамках домовленості країн ЄС з Туреччиною з питання про обмеження потоку мігрантів, які прагнуть потрапити до Європи, до турецького міста Ізмір з грецького острова Лесбос прибуло судно з 131 мігрантом («Анатолійське агентство» 04.04.2016 р.).

Коментар: Вперше міграційна криза встала на порядку денному у вересні минулого року після трагічної загибелі трирічного сирійського хлопчика Айла Курді, тіло якого винесло на турецьке узбережжя поблизу міста Бодрум після невдалої спроби перетнути Середземне море разом зі своїми родичами. Фотографії маленького Айла, опубліковані в міжнародній пресі, стали причиною звернення уваги на проблему мігрантів. Туреччина відкрила свої кордони з Європою для реалізації таких цілей, як більш активна участь Європи в Сирії, отримання Туреччиною європейської підтримки в сирійській політиці, а також прискорення переговорів зі вступу Туреччини в Європейський Союз і, нарешті, отримання від Європи деяких бонусів, таких як безвізовий режим і фінансова підтримка. Відкриття кордону стало причиною масового напливу мігрантів до Європи. Деякі європейські країни, такі як Угорщина і Австрія, виступили проти припливу біженців і були змушені закрити свої кордони. Після ж ЗМІ стали повідомляти про трагедії, що відбуваються при перетині кордону.

Європейські країни забули навіть про грецьку кризу через кризу біженців, що раптово вибухнула. Європейські ЗМІ зосередилися на цьому протягом 3-4 місяців. Лідери держав проводили екстрені наради щодо врегулювання цієї проблеми. Канцлер Німеччини Меркель, країна якої прийняла найбільшу кількість мігрантів і зіткнулася з громадським тиском через незначні проблеми з біженцями, двічі відвідала Туреччину за чотири місяці. Основним пунктом порядку денного було питання мігрантів. Лідери європейських країн, які проводили зустрічі з метою знайти вихід з кризи, робили компромісні пропозиції Анкарі для того, щоб Туреччина погодилася до тіснішої співпраці з ними. В результаті між Туреччиною і ЄС були досягнуті угоди, що складаються з наступних пунктів: фінансова допомога Туреччині в розмірі 3 мільярдів євро, прискорення процедури щодо скасування віз для громадян Туреччини (з моменту уповільнення припливу мігрантів) і прискорення переговорів зі вступу Туреччини в ЄС.

І тому прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу попрямував у Брюссель 17 березня для підписання угоди з реалізації «плану з вирішення міграційної кризи». Президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що влада Туреччини і глави урядів країн-членів Євросоюзу узгодили план, спрямований на розв’язання міграційної кризи.

Таким чином, 4 квітня прибула перша партія мігрантів до Туреччини з Греції у рамках цих угод. Як сумно те, що Туреччина використовує кризу біженців в своїх інтересах. Цілком ймовірно, що вона також буде використовувати безвізовий режим перед громадськістю в якості пропаганди для переходу до президентської системи в країні і для проведення референдуму з ухвалення нової конституції. Таким чином, Туреччина перетворила на зброю мерзенних і брудних амбіцій проблему біженців, що стала трагедією для сирійців. Проте, необхідно бачити в біженцях нужденних мусульман, або принаймні людей, які потребують, якщо дивитися на неї з людського боку. Використання їх важкого положення в якості політичного інструменту не є гідним для «Партії Справедливості та Розвитку», яка вважає себе ісламською. Знову відкинемо це і скажемо, що це не гідно людини, тому що допомога без переслідування матеріальної вигоди тому, хто потрапив у лихо, - це цінність, притаманна людині. Звичайно ж, в капіталістичній системі, де все вимірюється в грошовій мірі, невідомі гуманна, моральна і духовна цінності. І тому угоди між Туреччиною і ЄС нагадують торги на аукціоні. Аллах сказав:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنجِيكُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ، تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

«О ті, які увірували! Чи вказати вам на торгівлю, яка врятує вас від болісних страждань? Віруйте в Аллаха і Його Посланника та боріться на шляху Аллаха своїм майном і своїми душами. Так буде краще для вас, якби ви тільки знали » (61: 10,11).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ерджан Текінбаш
28 джумада ас-сані 1437
06.04.2016

Головне меню