Обама заговорив про принцип співіснування між Саудівською Аравією та Іраном

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Президент США Барак Обама сказав: «Саудівській Аравії і Ірану необхідно вивчити принцип співіснування разом і знайти шлях до досягнення якогось миру», - і додав в інтерв'ю американському журналу «The Atlantic», що «конкуренція між саудівцями і іранцями, яка сприяла розпалюванню війни і хаосу в Сирії, Іраку та Ємені, вимагає від нас сказати нашим друзям, а також іранцям, що вони повинні досягти ефективного способу життя разом».

Коментар: Сполучені Штати вже давно підігрівали конфлікт між Саудівською Аравією та Іраном: вони привели до правління в Іраку сектантів-шиїтів, а також розпалюють огидний сектантський дух у всьому регіоні, і раптом їх президент сьогодні заговорив про поширення культури співіснування і миру між протилежними полюсами, які вбралися у сектантські і конфесійні шати!

Як і раніше, Америка приводила в дію правителів Саудівської Аравії і Ірану для розпалювання міжрелігійної ворожнечі в усьому регіоні, але тепер їй спало на думку рушити їх до примирення і організованості в єдиному фронті для досягнення бажаних нею цілей за допомогою примирення. Таким чином, вона відіграє ними, як забажає і коли забажає, і вони - всього лише інструменти, які Америка використовує для досягнення своїх цілей.

Здається, що Америка хоче змінити свою гру з Саудівською Аравією та Іраном в найближчому майбутньому. І попри те, що поширюють саудівські ЗМІ, що нібито Америка стоїть на боці Саудівської Аравії проти Ірану і що Саудівська Аравія буде домагатися ескалації напруженості, спрямованої проти іранців і прагнути покласти край іранському втручанню в регіоні, проте для американців інша справа. США хочуть зменшити конфлікт між двома країнами і дозволити іранцям проникати все більше і більше в рішення проблем регіону.

Те ж саме відноситься до Ірану, який стверджує, що хоче продовжити свою боротьбу проти Америки і її лакеїв, в той час як сам координує всі свої дії з Америкою.

Президент США Барак Обама сформулював те, що Америка хоче від Саудівської Аравії і Ірану як від двох підконтрольних їй країн, а тому визначив для них політику «холодного» співіснування в майбутньому замість спрямування «гарячої» конкуренції, яка переважала в їх відносинах останнім часом.

Можливо, перемога так званих «реформаторів і помірних консерваторів» на недавніх виборах в Ірані відбувається в цьому контексті. І їхня перемога означає, що Іран хоче укласти перемир'я з Саудівською Аравією, а також затвердити Америку для перемир'я між режимом Башара і сирійською опозицією, підконтрольною Саудівській Аравії, і початок переговорів в Женеві так само проходить в цьому контексті.

А тому розпалювання Саудівською Аравією ворожого сектантського тону по відношенню до Ірану буде поступово скорочуватися. Як і бравада Ірану в «боротьбі» проти американської зарозумілості і підконтрольної їй Саудівської Аравії буде зникати практично повністю. І це прокладе шлях співіснування між двома країнами в стані «холодного» миру, як того бажає Америка.

Цей новий американський погляд, можливо, не проявить результатів в епоху президента Обами, але може проявитися в епоху наступного президента. І таке бачення дозволить створити - як здається - нову політику США для перегляду порядку, встановленого в регіоні, відповідно до нових змін.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ахмад Хітвані
5 джумада ас-сани 1437
14.03.2016

Головне меню