Нафта належить суспільству

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: У вищих саудівських колах зачастили розмови про те, що влада може виставити частину акцій національної нафтової кампанії «SaudiAramco» (зараз у держави — 100% акцій) на IPO (публічний продаж), що означає продаж акцій стороннім інвесторам.

Дані наміри влади продати невелику частину (до 5% акцій) відповідають програмі економічного розвитку королівства «Бачення-2030», проте експерти вважають, що це — лише початок, а підсумком стана повний продаж кампанії. У відповідь широке коло активістів, опротестовуючи даний крок, запустили у Твіттєрєхештєг-акцію «народ проти продажу «Aramco»» («Raialyoum», 15 лютого).

Коментар:

По-перше: громадська власність — це дозвіл суспільству, наданий Законодавцем на спільне використання об’єкту. Об’єктами громадської власності є ті об’єкти, про які Законодавець заявив, що вони належать суспільству, заборонивши їх робити приватним володінням. А це:

1- Громадські нужди, при відсутності яких у якій-небудь землі або суспільстві люди розійдуться у їх пошуках.

2- Нескінченні родовища копалин.

3- Об’єкти, специфіка яких не дозволяє їм бути приватним володінням.

Що стосується об’єктів, які входять до категорії громадської необхідності, то усе це вважається предметами громадського значення. Посланець Аллаха ﷺ роз’яснив їх з точки зору сутності, а не чисельності . Передав Абу Давуд від Ібн Аббаса, що Посланець Посланник Аллаха ﷺ сказав:

اَلْمُسْلِمُونَ شُرَكَاءُ في ثَلَاثٍ: في الْمَاءِ وَ الْكَلأِّ وَ النَّارِ

«Мусульмани — співвласники у трьох речах: воді, пасовиськах та у вогні».

Цей же хадіс переданий Анасом з додаванням «…і їх продаж заборонена». Передав Ібн Маджа від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

ثَلَاثٌ لَا يُمْنَعْنَ: اَلْمَاءُ وَ الْكَلَأُ وَ النَّارُ

«Людям не забороняються три речі: вода, пасовиська та вогонь».

Це свідчить про те, що люди є співвласниками у воді, пасовиськах та вогні, а також про те, що приватній особі заборонено брати їх у власність, будь то окрема особа або кампанія, навіть якщо вони є мусульманами. Під виразом «брати їх у власність» тут ми маємо на увазі мати право власності над громадським майном.

По-друге: британська газета «TheIndependent» повідомляє, що «SaudiAramco» є найдорожчою кампанією , навіть дорожче, аніж американська «Apple» (вартістю у 600 мільярдів доларів). Наприклад, при ціні бареля нафти у 10 доларів ціна «Aramco» складає $2,5 трлн.

На поточний момент запаси «SaudiAramco» оцінюються у 265 млрд. барелів, а це 15% від світових запасів, проте по результатам аудиту можливий перегляд у більшу сторону. «Aramco» здобуває 10,48 млн. барелів на добу (12% від усієї світової здобичі на день) — у п’ять разів більше, аніж найбільший недержавний нафтовий велетень у світі «ExxonMobil», а запаси «SaudiAramco» перевищують запаси «ExxonMobil» у десять разів.
І на завершення. Аллах говорить:

وَلَن يَجۡعَلَ ٱللَّهُ لِلۡكَٰفِرِينَ عَلَى ٱلۡمُؤۡمِنِينَ سَبِيلًا

«Аллах не відкриє невіруючим шляху проти віруючих» (04:141).

Після цих слів про який шлях до оволодіння невірними багатствами Ісламської Умми та про продаж громадського майна на користь США, які привселюдно проголошують про те, що присвятили себе війні проти Ісламу та мусульман без розбору, називаючи її «війною проти тероризму», може йти мова?!

 

Хасан Хамдан, Абу Бара
17.02.2017

Головне меню