Демографічна криза: усунення наслідків, а не причини

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Всесвітній економічний форум спрогнозував глобальну пенсійну кризу.

Дефіцит пенсійних накопичень у світі до 2050 року досягне 428 трлн. доларів. Це у п’ять разів вище сучасного рівня річного ВВП світу. У доповіді Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) вказується, що майбутня криза пов’язана з ростом тривалості життя та низькою результативністю інвестицій пенсійних фондів. Підвищення пенсійного віку у багатьох країнах, як відмічається у даній доповіді, уявляється неминучим. У зв’язку з цим експерти ВЕФ рекомендували світовим лідерам якомога швидше зайнятись цією проблемою.

За оцінками ВЕФ, кількість людей старше 65 років збільшиться з 600 млн. у теперішній час до 2,1 млрд. людей у 2050 році. До 2066 року 25% населення світу буде старше 65 років.

Джерело: https://zn.ua/WORLD/vsemirnyy-ekonomicheskiy-forum-sprognoziroval-globalnyy-krizis-s-pensiyami-249618_.html

Коментар: За оцінками ООН, населення світу у віці від 60 лет і вище нараховувало у 2000 році 600 мільйонів людей, що майже утричі перевищувало кількість цієї вікової групи у 1950 році (205 мільйонів людей). У 2009 році ця цифра перевищила 737 мільйонів людей, а до 2050 року складе більше 2 мільярдів людей, іще раз утроївшись за період часу у 50 років.

Старіння суспільства — серйозна економічна проблема. Згідно прогнозам ООН, до 2050 року 22% населення Землі буде пенсіонерами, а у розвинених країнах на кожного працюючого громадянина буде припадати по пенсіонеру.

Офіційні особи держав та дослідники даної проблеми називають правильну причину того, що відбувається — зниження рівня народжуваності нижче рівня простого відновлення. Проте вивчення заходів, які вживаються для боротьби з подібним явищем, вказує на те, що повне та всебічне усвідомлення суті даної причини відсутнє. По суті, увесь західний світ, за його власними словами, в авангарді боротьби з даною проблемою, намагається боротись лише з наслідками, а не з причиною, яка озвучується.
Це очевидно в силу наступних моментів:

1. Загальноприйняте на Заході визначення демографічної кризи.

«Демографічна криза — це різке змінення кількості населення. Під демографічною кризою може розумітись , як зменшення населення, так і перенаселення територій.

У першому випадку це ситуація, яка складається у державі (країні) або у регіоні, коли народжуваність падає нижче рівня простого відновлення населення, а також нижче рівня смертності.

У випадку перенаселення , демографічна криза — це нездатність території забезпечити її жителів життєво необхідними ресурсами».

По суті, істинною демографічною кризою є лише перша — старіння нації і, як результат, згадана вище криза з пенсіями.

Другий вид демографічної кризи насправді є позитивним. Розгляд перенаселення у якості загрози виходить із неправильного визначення економічної проблеми у капіталізмі. Згідно капіталізму , економічна проблема полягає в обмеженості ресурсів, необхідних для виробництва товарів та послуг на тлі необмежених потреб у них. Причина розгулу бідності у сучасному світі лежить не у великій кількості населення Землі, а в неправильному розподілі товарів та послуг, тобто не так, як це закріплено в ісламській економічній системі.

У капіталістичних країнах перенаселення планети розглядається як загроза. І тому з боку різноманітних профільних міжнародних організацій просуваються т.з. «програми по обмеженню народжуваності».

Сам факт розгляду надмірної народжуваності як проблеми є явною ознакою відсутності розуміння істинної причини проблеми старіння націй.

2. Спроби пошуку рішення даної проблеми у другорядних відгалуженнях.

Дослідники,профільні організації та державні відповідальні особи намагаються знайти пояснення та вирішення даної проблеми у явищах, які мають мало спільного з її суттю. Нерідко можна чути про наступні причини та заходи по приборканню даної проблеми: проблема збільшення середньої тривалості життя, необхідність збільшення податкового та пенсійного тягаря, низька результативність інвестицій пенсійних фондів, необхідність збільшення «віку активної старості» та запровадження віддалених форм зайнятості для людей похилого віку, поширення таких захворювань , як рак та ВІЛ , вплив забруднення оточуючого середовища і т.д.

Але усе вище перелічене у кращому випадку є наслідком.

3. Небажання обговорювати істинну причину демографічних проблем.

Як було сказано вище, незважаючи на те, що головна причина — зменшення рівня народжуваності — названа точно, ніхто не хоче вирішувати цю проблему дійовим чином.

І це пов’язано з тим, що на практиці підвищення рівня народжуваності на Заході можливе лише шляхом відмови від ідолів сучасного демократичного світу. Це такі концепції, як рівноправність статей, свобода особистості, пропаганда споживацького образу життя.

Саме ці концепції стоять нездоланою перешкодою на шляху вирішення проблеми зниження рівня народжуваності. Адже утопічна концепція рівності статей позбавила жінок та родини на Заході природного бажання мати здорове численне потомство. Свобода особистості та споживання розбещують молоде покоління та роблять його нездатним створювати міцні родини, які є ячейкою будь-якого суспільства.

На відміну від західного світу, в ісламському світі нема проблеми т.з. «пенсійного віку», тому що. Пророк ﷺ спонукав до багатодітності. Як наслідок, нема проблеми пенсіонерів, тому що півдюжини дітей будь-яких батьків похилого віку з легкістю забезпечують своїх літніх старих , часто густо навіть не відчуваючи потреби у допомозі держави.

Мусульманська жінка , маючи по Ісламу право на працевлаштування, ніколи не відчувала нужди у виході на роботу, адже обов’язок забезпечення її та її дітей повністю покладена Ісламом на чоловіка. Якщо ж вона усе ж таки працює, то її зарплатня є її власністю, яку вона не повинна витрачати на родину , і чоловік не може примусити її до цього. Саме тому рівень працевлаштування жінок в ісламському світі досить низький. Це зовсім не пов’язано з утисканням жінок, як це намагаються представити ісламофоби.

Незважаючи на відсутність ісламської форми правління — Халіфату — у сучасних мусульманських країнах, пропаганда свободи особистості та споживацького образу життя жалюгідно мала і не виходить за межі столиць мусульманських країн.

Ці два чинники у сукупності лежать в основі міцних багатодітних родин у мусульманських народів.

Для рішення демографічної проблеми сучасна Європа потребує ні у чому іншому, як у відмові від капіталізму, який є істинною причиною неможливості вирішення цієї проблеми сьогодні. Саме відмова від капіталістичної ідеології дозволить Європі підвищити рівень народжуваності, коли кількість дітей в європейських родинах досягало 6-7 дітей, як це було іще зовсім нещодавно.

На завершення мені б хотілось згадати про т.з. «японське економічне диво», яке Захід ставить у приклад країнам, що розвиваються, особливо — мусульманським країнам.

Мусульманські країни не потребують такого «капіталістичного дива», а точніше — «капіталістичної потвори», наслідком якого стало те, що сьогодні (дані за 2009 р.) у Японії удельна вага населення від 60 років та вище складає 29,7%, у той час як у середньому по світу вона складає 10,8%.

Такою є реальність капіталізму, де глянцева картинка, яка манить своїм блиском, досягається за рахунок нанесення нищівних ударів по основам суспільства, родини та людяності. Знищення духовних, моральних та гуманних цінностей є візитною карткою сучасного капіталізму , яку він намагається нав’язати усьому світу.

Які ж чудові наступні слова Всевишнього Аллаха, які у точності описують положення сьогоднішнього т.з. «розвиненого світу» та його судорожні спроби приборкати демографічну кризу:

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ مِنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَىٰ١٢٣ وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَىٰ١٢٤

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво, то всілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим та нещасним. А хто відвернуться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя, а у День воскресіння Ми воскресимо його сліпим» (20:123,124).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Україні
Фазил Амзаєв
29.05.2017 р.

Головне меню