Капіталізм піклується тільки про володарів фінансів, але ніяк не про звичайних людей

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: «Японія відмовиться від частини вакцин «Pfizer» через нестачу спеціалізованих шприців», пише «TheGuardian» від 10 лютого 2021 року. «TheGuardian» також заявила, що у США і Євросоюзу — та ж проблема, і застерегла, що це призведе до «сильної конкуренції за швидке забезпечення додаткових постачань».

Коментар:

Вчені винайшли вакцину від Covid-19 і надали її крупним фармацевтичним компаніям, але ці компанії не можуть виробляти їх досить швидко. Тепер нездатність виробити необхідну кількість спеціалізованих шприців, здатних отримати остаточну, шосту дозу вакцини із кожного флакона, представляє собою останній із багатьох збоїв у виробництві на тлі пандемії. Тому, чи варто вихваляти капіталізм за його успіх чи проклинати його за невдачу?

Капіталістичні країни високо оцінили свої багатства і виробничий потенціал як показник успіху їх образу життя, як нібито вони досягли верхівки розвитку. Вони назвали себе країнами першого світу або ж розвинутими країнами, щоб відрізнити себе від так званих «країн третього світ» або слаборозвинутих країн. Вони кинули виклик, показавши свій стрімкий економічний ріст, який почався в епоху вільної ринкової економіки Адама Сміта. Рік за роком виробництво збільшується усі швидше і швидше. Але якщо багатства світу збільшились, чи стала людина багатше в рівній мірі?

Люди користуються безцінними і обмеженими ресурсами планети, забруднюючи оточуюче середовище. Проте, незважаючи на усе це, багато основних потреб людини не вдовольняються повністю. Ціновий механізм повинен був вдовольнити ці потреби, але цього явно не відбувається. З того часу, як почалась пандемія, через відсутність постачань зачинились заводи, зупинилось виробництво медичних масок, які могли б запобігти поширенню вірусу у багатьох країнах світу. У той же час вченим вдалося створити ефективні вакцини, заводи, які повинні були бути побудовані по усьому світу для їх виробництва, не були ліцензовані, а багаті капіталістичні країни діяли ніби пірати, намагаючись отримати виключні права для себе. Одним із прикладів є люті взаємні звинувачення між Великобританією і Європейським Союзом у відношенні вакцини «AstraZeneca».

Коли Аллах ﷻ послав посланців до народів, він наділяв їх ясними знаменнями. Він послав Мусу (а.с.) до Фараона з дерев’яним посохом. Муса (а.с) протистояв кращим чаклунам Фараона. Кинувши свій посох на землю, він знищив їх магію, і вони увірували.

وَأَوْحَيْنَآ إِلَى مُوسَى أَنْ أَلْقِ عَصَاكَ فإِذَا هِيَ تَلْقَفُ مَا يَأْفِكُونَ

«Ми внушили Мусі (Мойсею): Кинь свій посох!» І ось вона (змія) почала ковтати те, що вони вигадали» (7:117).

Мухаммад ﷺ — останній Посланець, і його чудом був Коран, який кинув виклик арабам того часу і утвердив Одкровення як незмінне джерело керівництва для людини в організації її життєвих справ. Це керівництво ігнорується на протязі ста років з того часу, як лжепророки зачарували людство, пообіцявши багатства і процвітання для усіх, хоча усі ці багатства зосереджені у руках небагатьох. Прийшов час усім побачити, що капіталізм з його системою життя, побудованої на жадібності і ціновому механізмі, витрачає ресурси планети і не може створити те, чого відчайдушно потребує людина В Ісламі заохочується підприємництво, але у той же час промисловість регулюється політикою, встановленою Аміром Джихада, в якій люди є істинними партнерами, незалежно від того, багаті вони чи бідні.

 

Спеціально для Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абдуллах Робін
5 Раджаба 1442 р.х.
17.02.2021 р.

Головне меню