Німеччина і Франція покірно слідують США в її політиці у відношенні Росії

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт у вівторок заявила, що Берлін передав Україні три обіцяні реактивні системи залпового вогню MARS-II.

Також Німеччина, за словами Ламбрехт, восени готується передавати Україні три самохідних артилерійських установки, системи протиповітряної оборони IRIS-T.

Учора стало відомо, що Німеччина почала поставку зенітних самохідних артилерійських установок Gepard в Україну.

https://www.pravda.com.ua/rus/news/2022/07/26/7360280/

Коментар: Сьогодні можна з упевненістю сказати, що за останні півтора місяці Німеччина і Франція повністю відмовились від проведення самостійної політики в українській кризі, вирішивши підкоритись американському плану. Даний план, як відомо, полягає в нанесенні поразки російській військовій машині і доведення Росії до стану , в якому вона ніколи не зможе погрожувати світу військовою силою.

Так, 16 червня 2022 р. в Україну приїхали одразу три впливових європейських політика: президент Франції Емануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі. Усі три лідери на ту мить відкрито виступали за дипломатичне врегулювання війни Росії проти України. Німеччина на додаток до цьому стримувала поставки важкого озброєння. Незважаючи на те, що офіційною метою візиту було названо обговорення перспектив членства України в ЄС, багато аналітиків стверджували, що Макрон і Шольц їдуть переконати президента України Зеленського піти на поступки Росії.

Тим не менш, офіційні заяви сторін після даного візиту дали зрозуміти, що в цьому напрямку не було досягнуто ніякого прогресу.

Українська сторона передбачливо до початку офіційних переговорів провела екскурсію для гостей по містам Ірпінь і Буча, де російській війська скоїли жахливі злочини у перші місяці російсько-української війни.

Судячи по усьому після даного візиту в Київ країни-локомотиви ЄС остаточно переконались, що схилити українську владу до переговорів з Росією неможливо. План врегулювання Маріо Драггу був остаточно відкинути навіть тими, хто його підтримував.

Так, наприклад, президент Франції Еммануель Макрон заявив 28 червня, на прес-конференції за підсумками саміту «Групи семи» (G7) наступне:

«Росія не може і не повинна перемогти. Наша підтримка України і наші санкції проти Росії будуть продовжуватись стільки, скільки треба, із необхідною інтенсивністю — найближчі тижні і місяці … тому ми продовжимо санкції , продовжимо підтримувати Україну та її людей, щоб добитись повної перемоги України і переговорів в той час і на тих умовах, які виберуть самі українці».

За два дні до цього на початку даного саміту мав місце інцидент , коли голови G7 з подачі прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона висміяли Володимира Путіна за його фотосесію з оголеним торсом.

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив про необхідність «назавжди усунути» енергетичну залежність від Росії. Він виразив думку про немислимість повернення до тієї залежності від Росії, яка була в минулому.

«Ми повинні уникнути помилок, допущених після кризи 2008 року. Енергетична криза не може призвести до поверненню популізму».

«Ми повинні скоротити наше фінансування Росії ...», – заявив він.

28 червня пройшов саміт НАТО в Мадриді, на якому було прийнято рішення про вступ Швеції і Фінляндії в даний альянс.

За словами генсека НАТО Йєнса Столтенберга, президент РФ Володимир Путін тепер отримає більше НАТО на кордоні з Росією, і включення цих країн в альянс в корні змінить ситуацію в Балтійському регіоні. Напередодні генсек організації розповів про плани збільшити в східній частині альянсу чисельність сил швидкого реагування в 7,5 разів.

Реакція Росії на дане розширення НАТО була безпрецедентно жалюгідною.

Президент РФ Путин заявив, що у Росії немає зі Швецією і Фінляндією ніяких питань, які могли б хвилювати Москву у випадку їх членства в НАТО.

"У нас немає проблем зі Швецією і Фінляндією, які є з Україною. Хочеться їм в НАТО — будь ласка", — заявив Путін.

Таким чином, одна із головних цілей вторгнення в Україну — бажання запобігти розширенню НАТО, була забута з боку російської влади.

На початку конфлікту Путін заявляв, що Росія буде розглядати законною ціллю будь-кого, хто буде заважати Росії досягти цілей т.з. військової спецоперації. Сьогодні ж ми бачимо, що майже усі країни Західного світу від мала до велика постачають Україні усі види озброєння. Мова вже йде про поставку Україні сучасних західних засобів ПВО, а також авіації.

Українська армія з величезною швидкістю переходить на стандарти НАТО, адже країни альянсу не тільки постачають західні зразки зброї, але також навчають українських солдатів. Так, Великобританія вже почала навчання 10-ти тисяч українських солдатів на своїх полігонах.

Таким чином, США за допомогою своєї союзниці Великобританії вдалось повністю підкорити своїй волі і політиці головуючі країни Євросоюзу. Усі спроби Німеччини і Франції проводити самостійну політику сходять нанівець. США, у свою чергу, судячи по усьому, не квапляться до швидкому вирішенню українського конфлікту, бо мають певні плани у відношенні ЄС і Китаю, реалізація яких вимагає часу.

Говорячи ж про ситуацію на військовому театрі , варто зазначити, що, незважаючи на деякі тактичні успіхи, в стратегічному плані Росія, безперечно, здає позиції.

Українські військові вже відкрито обговорюють питання силового повернення Криму, а також ракетних ударів по кримському мосту, який є головним символом входження Криму в склад Росії.

Декілька тижнів назад українська влада заявила про те, що вона буде звільняти розташовану на півдні країни Херсонську область.

Для Росії будь-яка поразка і відступ створює величезні проблеми і ризики як всередині країни так і на міжнародній арені. Тому вона з усіх сил буде намагатись утримати з самого початку безперспективний для себе правий берег Херсонської області, зосередивши там величезну кількість своїх військових сил.

Активізація військових дій на півдні України буде означати, що Росія відсуне головну задачу своєї т.з. спецоперації, повний захват Донбасу. Утримання правого берега Херсонської області в руках Росії виглядає малоймовірним в силу того, що українські військові практично повністю зруйнували мости, які забезпечували переброску російських військ з лівого на правий берег Дніпра в цьому районі.

Таким чином, більш важливі для Росії цілі у відношенні українського Донбасу, стають жертвою амбіцій і небажання втратити менш важливу Херсонську область. В цій шаховій партії Росія , прагнучи зберегти пішака, втратить ферзя.

Окремо варто згадати, що війна в Україні розвінчала міф про силу російської армії, а також про потужність її зброї.

Україна наносить удари американськими HIMARS по російським системам ПВО С300 і С400, відносно яких Росія стверджувала, що вони збивають абсолютно будь-які повітряні цілі.

Російський ВПК став посміховиськом , коли в Інтернеті поширились кадри удару по Антонівському мосту в Херсоні, де ракети російських ПВО злітають на перехват цілей після того, як останній снаряд вже уразив ціль.

Безперечно, це удар по іміджу Росії, зброя якої мала попиту у диктаторів Близького Сходу, продажі якого складали значну частину прибутку від військового експорту.

Дії Росії в цьому конфлікті більше не здійснюють ніякого істотного впливу, вони реакційні і повністю обмежені самозахистом. Позбутись від подібної участі для Росії буде вкрай складно з урахуванням катастрофічної ідейної слабкості.

Основним же вигодоотримувачем сьогодні є США. За допомогою російської агресії США закладають основу потужної проамериканської сили всередині Євросоюзу в лиці України, бо у випадку перемоги над Росією проамериканську Україну, поза сумнівів, приймуть і в НАТО і в ЄС.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Голова Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Україні
Фазил Амзаєв
08.01.2022р.

Головне меню