Крупні фармацевтичні компанії розкрити своє істинне обличчя

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Американська біотехнологічна компанія «Moderna» стверджує, що розроблена іще до пандемії коронавірусу технологія «мРНК» була скопійована «Pfizer» і «BioNTech». В заяві «Moderna» говориться, що «Pfizer» і «BioNTech» скопіювали інтелектуальну власність «Moderna».

«Ми подаємо позови, щоб захистити інноваційну технологічну платформу «мРНК», яку ми розробили, вклали мільярди доларів в створення і запатентували за десятиріччя, яке передувало пандемії», — заявв генеральний директор «Moderna» Стефан Бансель.

«Moderna» була заснована тільки в 2010 році. Вона була в числі перших розробників технології «мРНК», яка уперше використовувалась в комерційних цілях в вакцинах проти Covid-19.

На початку пандемії «Moderna» заявила, що не буде захищати свої патенти, щоб допомогти іншим фармацевтичним компаніям розробляти власні вакцини, особливо для країн з с низьким і середнім рівнем прибутку.

У березні 2022 року компанія заявила, що її конкуренти, такі як «Pfizer» і «BioNTech», повинні поважати її права на інтелектуальну власність в країнах з більш високим рівнем прибутку. Але «Moderna» не буде вимагати відшкодування збитку за діяльність до цієї дати.

Вакцина «Moderna Covid» — її єдиний комерційний продукт — принесла в цьому році прибуток у розмірі 10,4 млрд. доларів, у той час як вакцина «Pfizer» принесла біля 22 млрд. доларів.

Патентні суперечки часто виникають, коли розробляється нова технологія, і як «Pfizer/BioNTech», так і «Moderna» вже стикаються з іншими судовими, пов’язаними з їх відповідними платформами «мРНК».

Сама «Moderna» знаходиться у триваючій суперечці з Національним інститутом охорони здоров’я США щодо кредиту на ключові патенти, пов’язані з технологією «мРНК».

У липні біотехнологічна компанія «CureVac» подала позов проти «BioNTech», стверджуючи, що вона порушила патенти, пов’язані зі створенням певних молекул «мРНК», і вимагає «справедливої компенсації» («BBC»).

Коментар: На початку пандемії західними урядами і фармацевтичними компаніями був створений образ турботи і людяності для перемоги над вірусом.

Нам сказали, що протиріччя відкладені у бік, і зараз треба об’єднати зусилля для спільної роботи. Незважаючи на те що вони публічно заявили: «Ми піклуємось про ваше здоров’я», — насправді ж потворне обличчя капіталізму далеко не сховаєш. Протиріччя буд очевидні з самого початку, але по мірі угасання паніки і повернення до звичайному життю вони прийняли більш очевидний характер.

Захист інтелектуальної власності є основною перешкодою для доступності життєво важливих ліків в усьому світі. Дрібні виробники не можуть собі дозволити витрати на судові тяжби з крупними компаніями, які, по суті, є монополістами в цій сфері. Очевидно, що люди страждають через недоступність ліків, але вони не такі важливі і помітні, щоб вплинути на громадську думку.

Капіталізм не має ніяких моральних і людських цінностей. Доцільність і вигода — єдині цінності,які він визнає. Таким чином, капіталістична система знаходиться у протиріччі з більшістю людей, навіть з тими, хто виріс в цьому суспільстві. Прихильники світської ідеології в крупних компаніях та уряді часто зображають турботу про благополуччя людей, щоб бути затребуваними серед простого народу.

Пропозиція однієї із фармацевтичних компаній не судитись з іншими під час пандемії не є показником їх людяності і не свідчить про турботу. Закон про інтелектуальну власність, яким вони продовжують маніпулювати, свідчить про протилежне.

В капіталістичному світі «турбота» сприймається як товарний знак, з прийняттям якого можна вилучити вигоду.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Яхья Нісбат
Інформаційний представник Хізб ут-Тахрір в Британії
4 Сафара 1444 р.х.
31 серпня 2022 р.

Головне меню