При капіталізмі діти завжди залишаться голодними

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: По мірі того як криза вартості життя в Великобританії підсилилась, увага була звернута на масштаби голоду, який зачепив дітей. Багато ЗМІ згадали, що дитячий голод — це одна із найбільших проблем, з якими стикаються школи в Великобританії.

За даними «Guardian», шкільна адміністрація і благодійні фонди з усіх сил намагаються справитись зі зростаючим попитом з боку сімей, які не можуть собі дозволити їжу. Були повідомлення про те, що діти їдять ластик, щоб утамувати голод, або роблять вигляд,ніби їдять із порожніх ланч-боксів, щоб приховати, що у них немає їжі. Деякі діти приходять у школу голодними. За даними британської благодійної організації «Child Poverty Action Group» («Група по боротьбі з дитячою бідністю»), біля 800 тис. дітей живуть за межею бідності і проводять шкільні дні голодними; вони — із малозабезпечених сімей,які не можуть отримати право на пільгове харчування. Величезна інфляція і стрімкий ріст цін на енергію вимушують родини вибирати між купівлею їжі і опаленням дому. У багатьох не вистачає грошей у цілому, ані на одне, ані на друге.

Коментар: Ця болюча ситуація відбувається в країні, економіка якої вважається п’ятою у світі! В Британії 4,3 мільйони дітей живуть у бідності, і очікується, що ці цифри збільшаться через поточну кризу вартості життя. Дослідження, проведене університетом Лафборо в Великобританії, опубліковане у липні, показало, що майже 40% дітей і молоді в північно-східній Англії живуть за межею бідності. Відомо, що благодійних продовольчих банків, куди звертаються люди за першою необхідністю, стало в країні більше, аніж точок «McDonald's».

Усе це викриває неспроможність капіталістичної системи, яка сьогодні запроваджується в усьому світі. Багато країн відчувають аналогічні страждання, або навіть гірше, де зубожіння і голод уразили усю країну. Ця система ніколи не зможе вдовольнити основні потреби людини. Ця порочна система породжує боргову економіку з причини матеріальної економічної моделі, заснованої на лихварстві. Капіталізм дивиться на економічну проблему як на проблему виробництва, а не як на проблему розподілу багатств. Британський уряд нещодавно заявив, що планує скасувати деякі податки для банкірів, а також заявив про зниженні податків для багатіїв під приводом того, що це сприяє економічному росту в країні. У той ж час уряд не скасував рішення про скорочення державних витрат, які можуть вплинути на простий народ, включаючи обмеження лихварського відсотку для бідних. Будь-яка система, яка ґрунтує свій економічний ріст на розоренні простих людей, примушуючи їх вибирати між голодною смертю і замерзанням, безумовно, непридатна управляти справами людей. Пізніше уряд відмовився від своєї заяви про зниження податків для багатих, і зробив він це з причини погромів на ринках, а не через жахливий вплив закону на бідний прошарок населення.

Капіталізм — це система, яка завжди приносить користь сильним за рахунок слабких, багатим за рахунок бідних, великим компаніям за рахунок простого народу. Ми бачимо, як енергетичні компанії з обертом в мільярди доларів отримують приголомшливий прибуток за рахунок малозабезпечених родин, які продовжують мерзнути в холодних домах, тому що у них немає грошей на оплату тепла. На початку цього року нафтовий велетень «BP» («British Petroleum») опублікував звіт про заробіток 10 мільярдів фунтів стерлінгів; в компанії заявили: «У нас так багато грошей, і ми не знаємо, що з ними робити». Капіталізм — це система, в якій завжди буде існувати різниця між тим, хто править, і тим, хто пожинає труднощі цих управлінців. Цифри економічного росту священні, у той час як реальність простих людей, які борються за виживання, нікому не цікава.

Що стосується ісламської економічної системи, то вона розглядає економічну проблему з урахуванням ефективного розподілу, щоб забезпечити вдоволення основних потреб людини, таких як їжа, житло і одяг. Також Іслам пропонує правильну і здорову економіку, щоб люди мали можливість покращити своє матеріальне положення і рівень життя. Іслам забороняє лихварство і накопичення грошей, щоб не концентрувались багатства в одних руках. Всевишній Аллах сказав:

كَيْ لَا يَكُونَ دُولَةًۢ بَيْنَ الْأَغْنِيَاءِ مِنْكُمْ

«… щоб не дісталась вона багатим серед вас…» (59:7).

Іслам також забороняє приватизацію природних ресурсів, таких як нафта, газ, вода і т.д., щоб кожна людина могла вилучити вигоду і користь від них. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

الْمُسْلِمُونَ شُرَكَاءُ فِي ثَلاَثٍ فِي الْمَاءِ وَالْكَلإِ وَالنَّارِ

«Мусульмани — співвласники у трьох речах: в воді, пасовиську і вогні».

Економічна система Ісламу надає можливість розвитку для сільського господарства і промисловості. Унікальна і ефективна сільськогосподарська політика надає можливість кожній людині обробляти мертву (закинуту) землю і оволодіти їй. Шаріат вимагає, щоб володарі землі використовували свої угіддя, якщо земля не використовувалась більше 3 років поспіль, то вона конфіскується і передається у користування тому, хто буде її обробляти. Такий підхід збільшує виробництво продуктів і створює продовольчу безпеку. Тому недивно, що у часи Халіфату люди не знали бідності і голоду.

Яхья ібн Саід, який був валієм у часи халіфа Умара ібн Абдульазіза, нехай змилується над ним Аллах, розповів: «Умар ібн Абдульазіз послав мене в Африку для збору закяту. Зібравши закят, я мав намір роздати його бідним, але не знайшов жодного потребуючого. Ось так Умар ібн Абдульазіз у свій час зробив усіх людей багатими».

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Назрін Наваз
член Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
18 Рабі уль-авваль 1444 р.х.
14 жовтня 2022 р.

Головне меню