Погляд Америки на Китай

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: «Global Times» повідомляє, що за словами У Сіньбо — декана Інституту міжнародних досліджень Університету Фудань, — США переслідують три цілі: всебічно послабити Росію, стабілізувати режим Зеленського і підштовхнути Європу до слідування політиці США.

Директор Інституту міжнародних відносин Китайського університету Женьмінь Ван Юе підтвердив, що ключі до вирішенню української кризи знаходяться в руках офіційних осіб США, які його розпалили і відкрито працюють над його ескалацією.

«Китайські експерти очікують, що у майбутньому Китай і Росія будуть зміцнювати свою військову співпрацю» («SANA» за 12.01.2022). Китайські військові експерти підтвердили, що спільне повітряне патрулювання російською і китайською арміями над Тихим океаном є повідомленням про те, що вони не дозволять США відновити український сценарій в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Учора ВВС Росії і Китаю провели спільне повітряне патрулювання в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, при цьому російська сторона вказала, що уперше у межах спільного повітряного патрулювання російські літаки здійснили посадку в аеропорту Китаю, а китайські літаки приземлились в аеропорту Росії.

Коментар: В останній час Китай проявляє активність — у вересні цього року Сі Цзіньпін здійснив подорож до Центральної Азії, в провінції Фуцзянь пройшов 17-й раунд консультацій КНР і РФ, сторони домовились зміцнювати стратегічне партнерство, що дозволить розширити двобічну співпрацю в сфері оборони, до того ж, Китай активно співпрацює з країнами Перської затоки і арабськими країнами. На саміті в Ер-Ріяді була підписана угода про всеохоплююче економічне партнерство.

Ян Цзечі, член Політбюро ЦК КПК, відповідальний секретар керівної групи по іноземним справам сказав, що Пекін готовий поглиблювати взаємну довіру, прагнучи створити безпечні і стабільні умови для розвитку двох країн . Зі свого боку, секретар Ради безпеки Микола Патрушев заявив, що Москва готова до продовженню тісних контактів з Китаєм і підсиленню координації в міжнародних організаціях.

Хоча Китай і є крупною регіональною державою, він ніколи не прагнув підготувати свою енергію, щоб зайняти впливове положення в світовій політиці. Усі його дії, як і раніше, зосереджені на спробах поширити вплив на свій регіон в Східно-Китайському і Південно-Китайському морях, хоча Росія і Америка враховують його в своїх міжнародних розрахунках. Америка вважає Китай величезною небезпекою, яка здатна впливати на увесь світ, до того ж його економіка і військові витрати знаходяться на другому місці. Америка побоюється, що Китай може розширити свій вплив на Близькому Сході.

Китай є зростаючою економічною державою і першою демографічною силою у світі, він має потрійне місце в Раді Безпеки і є давньою ядерною державою. Тобто це висхідна сила, яка максимально зберегла свою внутрішню згуртованість і не допустила політичної свободи так, як допустила Росія. Проте через відсутність ясного політичного розуміння Китай не в змозі конкурувати з Америкою, навіть якщо вони координують свої дії в світовій економічній системі, а його зростаюча економіка, особливо в технологіях, дозволяє фінансувати військові кампанії. Усе, чого він добивається, — це мати доступ до енергетичних ресурсів арабських країн, щоб забезпечити безперервність свого промислового потенціалу, а також мати доступ до світових ринків.

Таким є Китай і його цілі, він не мислить глобально і не має політичних скерувань конкурувати з Америкою і шукати собі проблеми. Проте Америка показує свій страх, вона намагається збити його з колії або обмежити захистом власних інтересів. Америка розуміє, що шлях до забезпеченню інтересів — це темний шлях, який може привести до величі чи занепаду.

Скоро з волі Аллаха буде виконана Його обіцянка, буде встановлена держава, до якої ми усі прагнемо, — держава величі, справедливості та істини. І тоді ми знов повернемось до світової політики і будемо задавати їй тон. Ми просимо Аллаха, щоб Він вшанував нас цією державою, зробив нас її воїнами і свідками.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Радия Абдуллах
27 Джумада аль-уля 1444 р.х.
21 грудня 2022 р.

Головне меню