Росія благає Китай про стратегічне партнерство

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Медведєв вирушив до Пекіну у пошуках стратегічного партнерства з Китаєм. Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв провів переговори з головою КНР Сі Цзіньпіном щодо стратегічного партнерства і війни в Україні. Медведєв сказав, що він і Сі обговорили стратегічне партнерство і «безмежну» співпрацю між двома країнами, а також ситуацію в Україні.

Голова КНР підкреслив, що розвиток стратегічного партнерства з Росією є довгостроковим стратегічним вибором двох країн згідно з їх національними інтересами. Китайський лідер закликав зацікавлені сторони зберігати розум і стриманість, провести всеохоплюючий діалог і використовувати політичні методи, щоб вирішити хвилюючі їх питання в сфері безпеки («Рейтер» от 21.12.2022).

Коментар: Руські тонуть в українській трясовині, їх війна продовжується майже рік, вони потрапили в американську пастку і українську клітку. Їх положення перетворилось у геостратегічний глухий кут, що розмиває армію і економіку держави. Руські у силу свого політичного світогляду і стратегічної дурості своїми руками затягнули гайки американської пастки.

Стикнувшись з ганебною поразкою, Володимир Путін відправив Медведєва, заступника голови Ради безпеки Росії, з особливим завданням до китайського лідера, благаючи останнього про стратегічне партнерство. Росія заявляє Китаю, що їх партнерство — «безмежне», тобто вона готова викласти усі свої карти. Китайський же лідер говорить: «Довгостроковий стратегічний вибір, зроблений обома сторонами на підґрунті національних інтересів обох країн». «Довгострокові і національні інтереси» є мовою китайської дипломатії, а в дійсності: «чекайте, і ми зачекаємо», — такою є китайська політика «один крок уперед — два назад».

Росія, почавши війну в Україні проти розширення НАТО біля західних її воріт, впала в стратегічну кризу. Китай зайняв нейтралітет, швидше навіть негативний нейтралітет, він відмовився розділяти тягар кризи з Росією. Америка пригрозила Китаю наслідками у випадку підтримки Росії, тому Китай залишив Росію у повній самотності у її війні, яка руйнує економіку і армію. В одній із відповідей вченого, аміра Хізб ут-Тахрір Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти, говориться:

«Залякуючи Китай наслідками підтримки Росії, адміністрації Байдена вдалось практично дистанціювати Китай від Росії, незважаючи на порожні заяви двох сторін про порочність їх відносин». Це підтверджують слова китайського голови, коли він закликав: «Зберігати розум і стриманість, провести всеохоплюючий діалог з використанням політичних заходів, щоб вирішити хвилюючі їх питання в сфері безпеки».

Таким чином, очевидно, що Китай розглядає Росію тільки як одну із сторін конфлікту, і не більше цього, і війна Росії проти України не ведеться, як вважають руські, заради захисту геостратегічних інтересів обох країн. Російсько-українську війну Китай розглядає як міжнародну кризу, в якій зацікавлені сторони повинні вдатись до політичних рішень; дана позиція показує, що Китай відмовився від Росії і залишив її одну напризволяще.

Китай не надасть ніякої допомоги Росії в її стратегічному глухому куті, оскільки Китай залежить в своїй економіці переважно від американських і європейських компонентів виробництва, так само Америка і Європа є найбільшим ринком збуту китайської продукції, що набагато перевершує усі китайсько-російські відносини. У 2020 році обсяг торгівлі між Китаєм і Америкою за даними Головного митного управління Китаю виріс на 8,3% і склав 586,72 млрд. доларів. У 2021 році він виріс на 28,7% і досяг 755,64 млрд. доларів. Що стосується обсягу товарообігу між Китаєм і Європейським Союзом, то у 2021 році він склав 732 мільярди доларів при щоденному обороті в 2 мільярди доларів. Ці цифри є двигуном китайської політики. Китай є частиною капіталістичного світу, де політика залежить від грошей. Таким чином, очевидно, що стратегічне партнерство між Китаєм і Росією в нинішніх обставинах є нічим іншим, як мрією Росії.

Неможна обійти стороною історію російсько-китайських відносин, де завжди був присутнім розкол. Окрім культурних відмінностей між двома країнами Китай вважає Росію іншою стороною Заходу. Китай знає Захід як Британську імперію, її колоніалізм і Опіумні війни, а також Царську Росію та її конфлікт з династією Цін. Навіть у часи комуністичного періоду між комуністичним Китаєм і Радянським Союзом відносини були зіпсовані, дві країни фактично вели війну на протязі десяти років.

Розмови про стратегічне партнерство між Росією і Китаєм є марнослів’ям, а якщо взяти до уваги слова Медведєва про «безмежну співпрацю», то це виходить за межі політичної дурості — це повне політичне недоумство. Руські так і залишаться в своєму проваллі, а їх мольби про стратегічне партнерство з Китаєм — просто нездійснення мрія. Що стосується заяв Китаю відносно партнерства, то ці розмови не мають ніякої політичної сили, вони скеровані тільки на продовження потоку російської нафти і газу.

Українська криза викрила слабкість і жалюгідність російських військових. Московський злочинець здатен вбивати беззахисний народ Сирії, в реальному ж протистоянні у нього не вистачає сил виграти війну проти України, яка набагато слабше Росії як супротивник. Що стосується Китаю як самостійного гравця, то він занадто боягузливий, щоб прийняти рішення щодо протистояння, кинути виклик і керувати. Що стосується голови невір’я і зла — Америки, то якщо б не її союзи, натовпи злочинців і зрадників, вона не наважилась би проводити свою колоніальну політику. Стосовно роздробленого «Бану аль-Асфар» (прим. пер.: так араби в давні часи називали візантійців), під назвою «Європейський Союз», то їх ганебна позиція не потребує коментарів.

Прийшов час, щоб велика Умма зайняла свою роль на міжнародній арені, прийшов час Праведного Халіфату, який поверне світу безпеку і стабільність. Халіфат — це сонце цього світу, меч справедливості, покровитель пригноблених і ворог пригноблювачів. Прийшов час для нових героїв, таких як Рабіа ібн Амір. В свій час Рабіа скерувався з метою переговорів до перському воєначальнику Рустаму. Він пересувався на своєму коні по перським килимам, тупцюючи по розшитим золотом подушкам, щоб потім прив’язати тварину біля трону воєначальника. Потім він взяв свого списа в руку і скерувався прямо у бік Рустама. У цей час перси мовчки стояли і дивувались, вони пройнялись страхом перед небаченою раніше величчю!

Ми — Умма, яку вшанував і підніс Всевишній Аллах, ми нікого не просимо і ані перед ким не добиваємось прихильності, ми уповаємо тільки на свого Господа, ми не потребуємо союзів з іншими народами. Ми — Умма, яка самостійно рухається до своєї мети, до обіцянки Всевишнього Аллаха. О, мусульмани, прискорте свій крок до бажаної мети і довольству вашого Господа!

وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ * بِنَصْرِ اللَّهِ

«В той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха» (30:4,5).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мунаджи Мухаммад
4 Джумада ас-сані 1444 р.х.
28 грудня 2022р.

Головне меню