Прибавка до заробітної плати не приховає несправедливість капіталізму!

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Турецький статистичний інститут опублікував дані інфляції за грудень 2022 року, які торкнулись мільйонів робочих. Була об’явлена прибавка у розмірі 16,47% до зарплати і пенсії держслужбовціd. Президент Ердоган заявив, що ця цифра не остаточна, в 2023 році прибавка складе 30%.

Коментар: Після нещодавньої постанови уряду відносно EYT (пенсії по стажу) увага була звернута на підвищення зарплат і пенсій держслужбовціd, які постраждали від інфляції і високої вартості життя. Після того, як Турецький статистичний інститут (TÜİK) обнародував дані інфляції за грудень 2022 року, стали ясні цифри підвищення, на яке очікували мільйони держслужбовціd і пенсіонерів.

TÜİK об’явив місячну інфляцію на рівні 1,18 %, а річну — на рівні 64,27 %. У той же час незалежна група дослідження інфляції (ENAG) обнародувала власні дані. ENAG повідомила, що місячна інфляція склала 5,18 %, а річна — 137,55 %.

Після оголошення цифр інфляції у січні відбулась 30-відсоткова прибавка до пенсії і зарплаті держслужбовців. Ця незначна порівняно з інфляцією прибавка викликала розчарування в цих колах. Через низькі офіційні показники інфляції прибавка так само була низькою, і уряд у черговий раз показав свою недбалість до власному народу. Ердоган після засідання кабінету міністрів заявив, що вони повні рішучості в реалізації того, щоб прибутки і багатства Туреччини позначались на усіх прошарках населення, особливо на робочому класі; він зазначив, що уряд буде вирішувати з урахуванням даного підходу питання підвищення пенсій і зарплат. Проте, як завжди, з підвищенням президент Ердоган направив прибутки багатства країни лише декільком капіталістичним компаніям; у першу чергу це збагатило банки, які експлуатують народ. Ердоган направив потік прибутків і багатств у фінансові заклади і іще раз показав, що він на стороні купки капіталістів, а не народу. Наприклад, в Туреччині 10% населення володіє 54,5% усіх багатств, у той час як 50% населення володіє 12%.

На кожній платформі Ердоган говорить, що віднині уряд не дозволить працюючим і пенсіонерам страждати від інфляції; він завжди стверджує, що стоїть на захисті їх прав. Проте у межах об’явленої інфляції стає ясно, що прибавка до заробітної плати як і раніше недостатня на тлі збільшення вартості життя. Навіть підвищення мінімальної заробітної плати залишається на рівні голодної смерті.

Тільки за останній рік ціни на основні продукти харчування зросли на 300%, а на електроенергію і нафтопродукти — на 400%. Одні тільки ці цифри свідчать про те, наскільки сміхотворна прибавка до заробітної плати. В цей же час народ, страждаючий від інфляції, зустрічає 2023 рік новим ростом цін; були збільшені податки і страхові внески на автомобіль, ріст цін зачепив кожну сферу життєдіяльності людини!

Уряд, перш ніж підняти ціни і податки, психологічно розвантажив суспільство, збільшивши мінімальну заробітну плату (МРОТ) і провівши пенсійну реформу (EYT). Полегшення тривало недовго, уряд давав чайною ложкою, а забирав черпаком. Насправді, будь то підвищення мінімальної заробітної плати, EYT чи прибавка до зарплати і пенсії держслужбовці, усі ці кроки є інвестиціями в передвиборчу кампанію 2023 року. Якщо б не вибори, чи зробив б уряд ці кроки чи ні? Якщо такі рішення були прийняті у цей складний для країни період,то чому вони не були прийняті під час відсутності економічної кризи? Хто посягає на права народу, громадянина, робітника і пенсіонера? В 2019 році Ердоган був супротивником прийнятої сьогодні пенсійної реформи (EYT). Що змінилось з того часу?! А це означає тільки одне — уряд Ердогана готовий на будь-які кроки заради перемоги на виборах.

Якщо ми поглянемо на історію, яка нараховує 100 років, коли правління здійснювалось на основі Ісламу, то ми побачимо, що такої економічної несправедливості не було і близько. Не було такого періоду, коли ціни підвищувались безупинно, купівельна спроможність людей падала, бідність і зубожіння поширювались, а труд робочого так нещадно експлуатувався. Ісламська Держава вдовольняла основні потреби людини. Іслам приписав, що громадське надбання, таке як електроенергія, газ, вода і т.п., не може знаходитись у розпорядженні капіталістичних корпорацій, навпаки, вони використовуються виключно у благо народу. Також Іслам не обтяжує людей податками, які лягають на їх спини непосильним тягарем. Система правління, яка заснована на законах Ісламу, несе розвиток, процвітання, мир і щастя. Ми просимо Всевишнього Аллаха, щоб Він вшанував нас в найближчий час такою державою. Амін.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Йилмаз Челік
25 Джумада ас-сані 1444 р.х.
18 січня 2023 р.

Головне меню